Υποκλοπές: Οι δύο μεγάλοι φόβοι του Μητσοτάκη

Υποκλοπές: Οι δύο μεγάλοι φόβοι του Μητσοτάκη
SOOC

Κατά την προ ημερησίας για τις υποκλοπές ο Μητσοτάκης έσπευσε να προεξοφλήσει ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός σε μία συγκυβέρνηση, αλλά και επιχείρησε να “δέσει” την ΚΟ της ΝΔ.

Πίσω από την επιχειρηματολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές, αποκαλύπτονται οι δύο μεγαλύτεροι φόβοι του πρωθυπουργού:

Πρώτον, πως θα παραμείνει ο ίδιος πρωθυπουργός εφόσον μετεκλογικά δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης παρά η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, το οποίο όμως μετά βεβαιότητας πλέον θα θέσει όρο να μην παραμείνει στο Μαξίμου ο κ.Μητσοτάκης.

Δεύτερον, τι θα κάνουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τους οποίους ουσιαστικά, τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, κάλεσαν να πάρουν θέση.

Το σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο διακινείται βέβαια εδώ και καιρό, ωστόσο τίθεται πλέον πιο εμφατικά δεδομένου ότι πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο για το Νίκο Ανδρουλάκη να αποδεχθεί συνεργασία με τον κ.Μητσοτάκη.

Ο κ.Μητσοτάκης από την πλευρά του έχει προ πολλού αμυνθεί στο σενάριο αυτό, με το επιχείρημα ότι σε μία κυβέρνηση συνεργασίας πρωθυπουργός δεν μπορεί παρά να είναι ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος. Το επιχείρημα αυτό επανέλαβε και χθες, με τον κ.Κατρίνη να του απαντά πως πλέον είναι ο κ.Μητσοτάκης αυτός που αποτελεί παράγοντα αστάθειας για τη χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ άλλωστε πιστεύει πλέον ακόμη και ότι θα πετύχει ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Μένει βέβαια να φανεί κατά πόσον οι προσδοκίες αυτές είναι βάσιμες.

Δεν ήταν επίσης τυχαίο ότι ο κ.Μητσοτάκης χθες προκάλεσε τον κ.Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα βρει σε αυτή την περίπτωση απέναντι του “157 βουλευτές μπετόν αρμέ”.

Προφανώς ο πρωθυπουργός δεν πίστευε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έπραττε τελικά κάτι τέτοιο. Ούτε έσπευσε ο κ. Μητσοτάκης να ζητήσει ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης για να αποδείξει ότι διαθέτει την πλειοψηφία.

Το μήνυμα αφορούσε στην πραγματικότητα το εσωτερικό της ΝΔ. Καθώς ουσιαστικά ο κ.Μητσοτάκης διαμήνυσε στους γαλάζιους βουλευτές ότι όποιος διαχωρίσει τη θέση του για τις υποκλοπές, θα υπηρετήσει στην πράξη την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας την κυβέρνηση για τις υποκλοπές.

Βέβαια μέχρι στιγμής και με δεδομένο ότι δεν έχει αποκαλυφθεί η ύπαρξη και άλλων σκελετών στην ντουλάπα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ επικρατεί μία στάση… ηχηρής και αμήχανης σιωπής. Προφανώς όμως στο Μαξίμου αναρωτιούνται τι θα πράξουν οι βουλευτές εάν το δίλημμα είναι η παραμονή στην εξουσία έστω και σε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ ή η αποχώρηση Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός εξάλλου έστειλε και ένα ακόμη σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές. “Θα αναλάβω το πολιτικό κόστος. Αυτό το δύσκολο χειμώνα θα τον περάσουμε μαζί. Δε θα φυγομαχήσω. Και στο τέλος της τετραετίας θα αναμετρηθούμε”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης χαρακτηριστικά.

Οι τρεις γραμμές άμυνας για τις υποκλοπές, η δεξιά και το κέντρο

Όσον αφορά στην ουσία του ζητήματος των υποκλοπών, τρεις ήταν οι βασικές γραμμές άμυνας του πρωθυπουργού.

Πρώτον, ότι δεν γνώριζε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη ή άλλων πολιτικών προσώπων, γιατί κανένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ.

Δεύτερον, ότι μόλις έμαθε για την “επισύνδεση Ανδρουλάκη”, παρότι όπως υποστηρίζει ήταν τυπικά νόμιμη, αποκάλυψε ο ίδιος το ζήτημα και έλαβε τις παραιτήσεις του Παναγιώτη Κοντολέοντα από την ΕΥΠ και του Γρηγόρη Δημητριάδη από τη γενική γραμματεία του πρωθυπουργού.

Τρίτον, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι a priori δεν μπορεί να απαγορευτούν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων. Ταυτίστηκε σε αυτό με όσα φέρεται να δήλωσε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, παρότι ταυτόχρονα η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι διαστρεβλώνει το περιεχόμενο των δηλώσεων του νέου διοικητή της ΕΥΠ. Αλλά ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχουν περισσότερα “φίλτρα” για την τεκμηρίωση παρακολούθησης βουλευτών. Ενώ επανέλαβε ότι οι ελληνικές αρχές δεν διαθέτουν το περίφημο Predator.

Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε τέλος να απευθυνθεί τόσο στους κεντρώους ψηφοφόρους, “απειλώντας” ότι θα ψηφίσουν Ανδρουλάκη και θα τους βγει Τσίπρας, αλλά και στους δεξιούς ψηφοφόρους με την αναφορά στον Έβρο και σε σενάρια συνομωσίας για κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας που απεργάζονται την πτώση της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα