Υποκλοπές: Ψηφίζεται η έκθεση της PEGA – Η πρόταση και το “όχι” του ΕΛΚ για την Ελλάδα

Υποκλοπές: Ψηφίζεται η έκθεση της PEGA – Η πρόταση και το “όχι” του ΕΛΚ για την Ελλάδα
ISTOCK

Ψηφίζεται σήμερα, Δευτέρα το τελικό κείμενο της έκθεσης της PEGA που διερευνά τη χρήση παράνομων λογισμικών παρακολουθήσης.

Σε ψηφοφορία θα τεθεί σήμερα το τελικό κείμενο της έκθεσης της επιτροπής PEGA που διερευνά τη χρήση κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης, με επικεφαλής την Ευρωβουλεύτρια Sophie in ‘t Veld.

Σύμφωνα πληροφορίες του POLITICO, το οποίο επικαλείται έγγραφο που έχει στη διάθεσή του, οι νομοθέτες θα προτείνουν ότι, έως τις 31 Δεκεμβρίου, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να πληρούν μια σειρά από απαιτήσεις διασφάλισης εάν θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία.

Όσον αφορά στις προϋποθέσεις, τα μέλη της επιτροπής θα προτείνουν να καταργηθούν οι άδειες για την πώληση κατασκοπευτικού λογισμικού που δεν ευθυγραμμίζονται με τον κανονισμό διπλής χρήσης, καθώς οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι η χρήση της τεχνολογίας, ακόμη και για λόγους εθνικής ασφάλειας, συνάδει με τα πρότυπα του μπλοκ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου και η Επιτροπή να αξιολογεί κατά πόσον πληρούν τις απαιτήσεις έως τις 30 Νοεμβρίου και να δημοσιεύει τα πορίσματά της σε έκθεση.

Όπως σημειώνει το POLITICO, η έκθεση του Κοινοβουλίου είναι αναμφισβήτητα η πιο εμπεριστατωμένη απάντηση της ΕΕ στις περσινές αποκαλύψεις ότι το λογισμικό κατασκοπείας χρησιμοποιείται κατά των πολιτών και για πολιτικά οφέλη στην Ευρώπη, ωστόσο, σημειώνει πως δεν είναι δεσμευτική, γεγονός που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τον βαθμό στον οποίο η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, εν μέρει λόγω πολιτικών συμφερόντων.

Το ΕΛΚ θα πει όχι στις συστάσεις για την Ελλάδα

Όπως σημειώνεται, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σχεδιάζει να καταψηφίσει τις συστάσεις της έκθεσης για την Ελλάδα, με την ιστοσελίδα να σχολιάζει σχετικά:

Η Αθήνα έχει βυθιστεί σε ένα διαρκώς διευρυνόμενο σκάνδαλο παρακολούθησης με κρατικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες να έχουν στοχοποιηθεί τόσο με κακόβουλο λογισμικό κατασκοπείας όσο και με κρατική παρακολούθηση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αντιμετωπίζει εθνικές εκλογές στις 21 Μαΐου, ανήκει στο ΕΛΚ”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα