Υποκλοπές: Σήμερα η (κλειστή) συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, με τους πρωταγωνιστές
Επαναφέρει το θέμα στον έλεγχο της Βουλής η αντιπολίτευση: Στην απόρρητη συνεδρίαση θα δεχθούν ερωτήσεις ο Γ. Γεραπετρίτης, ο Θ.Δεμίρης και η Εισαγγελέας της ΕΥΠ. Θα γνωμοδοτήσουν ο Χρ.Ράμμος πρόεδρος της ΑΔΑΕ και ειδικοί των εταιριών κινητής τηλεφωνίας.
- 25 Οκτωβρίου 2022 06:14
Στην επικαιρότητα επανέρχεται σήμερα το σκάνδαλο των υποκλοπών, αφού θα απασχολήσει εκ νέου την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η εξέλιξη αυτή προκύπτει εξαιτίας της πρωτοβουλίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης που εξαντλώντας τον κανονισμό της Βουλής έχουν ζητήσει την ακρόαση προσώπων που έχουν άμεση σχέση με τις παρακολουθήσεις. Πιο συγκεκριμένα η συνεδρίαση ξεκινά σήμερα στις 10 το πρωί με βάση την διάταξη που ορίζει ότι η Επιτροπή Θεσμών μπορεί να συνεδριάσει με συγκεκριμένο αντικείμενο όταν το αιτηθούν τα 2/5 των μελών της. Να σημειωθεί ότι και αυτή η συνεδρίαση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.
Αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης θα είναι συνολικά το ζήτημα των παρακολουθήσεων, ενώ μόλις την Παρασκευή ολοκληρώθηκε στην Βουλή η συζήτηση για το (απόρρητο επίσης) πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που συστάθηκε για το θέμα. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης έχει καταγγελθεί η πρακτική της πλειοψηφίας της εξεταστικής όχι μόνον να μην καλέσει ουσιώδεις μάρτυρες και πολιτικά πρόσωπα αλλά και να αποδεχθεί το απόρρητο που επικαλέστηκαν οι διοικητές της ΕΥΠ προκειμένου να μην δώσουν καμία πληροφορία για την υπόθεση. Η σημερινή συζήτηση γίνεται επίσης στην σκιά των καταγγελιών του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Σπίρτζη για εντοπισμό παράνομου λογισμικού παρακολούθησης στο δικό του κινητό.
Θυμίζουμε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Παρασκευή στην Βουλή είχε προαναγγείλει την συνέχεια που θα δοθεί στην διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών. Όπως ανέφερε «η υπόθεση αυτή δεν θα κλείσει με το τέλος της εξεταστικής – παρωδίας. Η συνέχεια θα δοθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όποτε και αν αποφασίσετε να συνεδριάσει. Η συνέχεια θα δοθεί στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Επιτροπή PEGA, που έρχεται αρχές Νοέμβρη στην Αθήνα για να εξετάσει κρίσιμους μάρτυρες. Η συνέχεια θα δοθεί και στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ας μην πάει ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει. Απόδειξη της ενοχής του θα είναι μια ακόμη φορά και τέλος, η συνέχεια θα δοθεί ούτως ή άλλως στην ελληνική Δικαιοσύνη».
Τα πρόσωπα που θα καταθέσουν
Η κυβέρνηση στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη που χειρίζεται εξαρχής της υπόθεση των υποκλοπών. Επίσης έχουν κληθεί δύο πρόσωπα κλειδιά που έχουν άμεση γνώση της υπόθεσης. Πρόκειται για τον διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη (αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Π.Κοντολέοντα) αλλά και την εισαγγελέα της υπηρεσίας Βασιλική Βλάχου που έχει εγκρίνει την επισύνδεση στις επικοινωνίες του Νίκου Ανδρουλάκη. Επίσης θα είναι εκεί ο Χρήστος Ράμμος, Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.
Τα πρόσωπα που θα καταθέσουν συμπληρώνουν στελέχη εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Πιο συγκεκριμένα οι εξής: Αναστάσιος Σύρμαλης, Υποδιευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών & Προστασίας Δεδομένων OTE GLOBΕ. Πέτρος Κρόγκος, Διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών της Wind. Μαρία Σκάγκου, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Νομικός Σύμβουλος και Διευθύντρια Εταιρικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Vodafone Ελλάδος. Γεώργιος Διαμαντόπουλος, Διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών και Αποτροπής Τηλεπικοινωνιακής Απάτης Ομίλου ΟΤΕ. Ευάγγελος Λεμονιάς, Υποδιευθυντής Systems Security & Cyber – Resilience Ομίλου OTE. Κωνσταντίνος Μέγας, Executive Director Επιχειρησιακής Ασφάλειας και Συνέχειας Ομίλου ΟΤΕ.
Ευρωπαϊκή εμπλοκή
Αυτά ενώ το σκάνδαλο συνεχίζει να απασχολεί εκτός από το ελληνικό κοινοβούλιο και την δικαιοσύνη τις Ευρωπαϊκές Αρχές. Θυμίζουμε ότι στις αρχές Νοεμβρίου πρόκειται να επισκεφθεί την Ελλάδα κλιμάκιο της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να ερευνήσει περεταίρω την υπόθεση. Η Επιτροπή αναμένεται να επικοινωνήσει και να έχει επαφές με πολιτικά και μη πολιτικά πρόσωπα.
Εντωμεταξύ χθες ο , Χρήστος Σπίρτζης, στο κινητό του οποίου εντοπίστηκε το παράνομο λογισμικό Predator, ζήτησε την άμεση εμπλοκή της Europol στην διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών τονίζοντας την απουσία βούλησης από την πλευρά των ελληνικών αρχών. Η πρωτοβουλία του Χρήστου Σπίρτζη καταγράφθηκε κατά την συνεδρίαση της Μεικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Europol που ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην δική του παρακολούθηση τονίζοντας ότι «μέσα από εμένα θύματα είναι και οι συνομιλητές μου, μεταξύ των οποίων ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, Ευρωβουλευτές, Επίτροποι, Στελέχη της ΕΕ, Έλληνες και ξένοι αξιωματούχοι». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «δυστυχώς οι όποιες έρευνες εκ μέρους των ελληνικών Αρχών, ακόμη και οι καταθέσεις κρίσιμων μαρτύρων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής εμποδίστηκαν και τελικά δεν επετράπησαν με ακέραιη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στόχο τη συγκάλυψη». Τόνισε μάλιστα ότι «κανένας απολύτως έλεγχος δεν έχει γίνει από την ημέρα που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων είτε του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, είτε η δική μου, ούτε καν στην εταιρεία που λειτουργεί και εμπορεύεται το Predator»!
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις