Υποκλοπές: Το ΣτΕ καλεί την ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον Ανδρουλάκη

Διαβάζεται σε 2'
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στον Άρειο Πάγο
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στον Άρειο Πάγο ΙΝΤΙΜΕ

Στην υποχρέωση της ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη, κατέληξε το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφορικά με το θέμα των υποκλοπών, κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικότητα λόγω “υπέρμετρου περιορισμού του απαραβίαστου της επικοινωνίας”.

Στην υποχρέωση της ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, κατέληξε το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφορικά με το θέμα των υποκλοπών, κάνοντας λόγο για «υπέρμετρο περιορισμό του απαραβίαστου της επικοινωνίας».

Το ανώτατο δικαστήριο σε πλήρη σύνθεση αποφάσισε πως η ανεξάρτητη αρχή οφείλει να δώσει στοιχεία στον ενδιαφερόμενο και παθόντα ως προς το υλικό που είχε συλλεγεί, μετά την επιβολή του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του Ν. Ανδρουλάκη.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση του πρώην ευρωβουλευτή και νυν προέδρου του ΠΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να ακυρωθεί η πράξη του προέδρου της Α.Δ.Α.Ε., Χρ. Ράμμου, η οποία απέρριψε το αίτημα το πρώτου να λάβει γνώση του περιεχομένου του φακέλου που έχει σχηματιστεί για το σκέλος της υπόθεσης των υποκλοπών που τον αφορά. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, η πράξη της ΑΔΑΕ θα πρέπει να ακυρωθεί εν μέρει και η υπόθεση να αναπεμφθεί στην Α.Δ.Α.Ε. για νέα, νόμιμη κρίση.

«Η ρύθμιση του άρθρου 87 του ν. 4790/2021, με το οποίο θεσπίσθηκε στην περίπτωση επιβολής του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας η πλήρης απαγόρευση της δυνατότητας ενημέρωσης του θιγόμενου, μετά τη λήξη του μέτρου, ακόμη και όταν δεν υφίσταται διακινδύνευση των σκοπών εθνικής ασφάλειας που οδήγησαν στην επιβολή του, αποτελεί υπέρμετρο περιορισμό του απαραβίαστου της επικοινωνίας, που δεν δικαιολογείται στο πλαίσιο της λειτουργίας του κράτους δικαίου, και, συνεπώς, αντίκειται στα άρθρα 19 παρ. 1 του Συντάγματος, 5 παρ. 1 και 15 παρ. 1 της οδηγίας 2002/58, 7, 8 και 11 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 8 της ΕΣΔΑ και είναι ανίσχυρη».

Να σημειωθεί ότι το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα του Ν. Ανδρουλάκη ως προς το σκέλος της ενημέρωσης του Προέδρου της Βουλής και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το περιεχόμενο της εισαγγελικής διάταξης περί άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του.

Αναλυτικά η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας:

ADAE

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα