Υποψίες για ‘συμπαιγνία’ ΔΝΤ – Σόιμπλε

Υποψίες για ‘συμπαιγνία’ ΔΝΤ – Σόιμπλε

"Κλειδί" για τις εξελίξεις θεωρείται στο Μέγαρο Μαξίμου η στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ στην διαπραγμάτευση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του News 24/7

Η διαπραγμάτευση ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου έχει ήδη ξεκινήσει και η κυβέρνηση, όπως διαβεβαίωσε εκ νέου χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, συνεχίζει να ζητεί μία «καθαρή λύση». Ωστόσο, μετά την άκαρπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την περασμένη Δευτέρα, στην εξίσωση της λύσης έχουν προστεθεί αστάθμητες μεταβλητές, που δεν αφορούν τόσο στην στάση της ελληνικής πλευράς, αλλά στις τελικές προθέσεις του ΔΝΤ.

Λόγια του αέρα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσερχόταν στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας με την βεβαιότητα πως, παρά την κατά καιρούς «εγκάρδια συνεννόηση» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, αυτή τη φορά το Ταμείο δε θα έκανε πίσω: άλλωστε, η κυβέρνηση είχε τις σχετικές διαβεβαιώσεις σε ανώτατο επίπεδο προ δύο εβδομάδων, όταν ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε την Κριστίν Λαγκάρντ, στην συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο, να δεσμεύεται πως το ΔΝΤ δεν επρόκειτο να βάλει νερό στο κρασί των απαιτήσεών του και θα απαιτούσε από το Βερολίνο την συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ως όρο απαράβατο για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, στην συνεδρίαση των Βρυξελλών το κλίμα ανατράπηκε: κι αυτό διότι ο Πολ Τόμσεν εμφανίστηκε, από το δεύτερο μισό της συνεδρίασης και μετά, να “κατανοεί” ως βάση συζήτησης την πρόταση Σόιμπλε, η οποία προέβλεπε να μετάσχει το Ταμείο μόνο ως… σύμβουλος και παρατηρητής (τουλάχιστον ως τις γερμανικές εκλογές) ώστε η Γερμανία να διευκολυνθεί πολιτικά: άλλωστε, σε ένα τέτοιο σενάριο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να επαίρεται και στους βουλευτές του ότι κράτησε το ΔΝΤ εντός προγράμματος (άρα τήρησε την απόφαση της γερμανικής Βουλής…) αλλά και ότι δεν ποσοτικοποιήθηκαν μέτρα για το χρέος που “χαρίζουν λεφτά στους Έλληνες” -σύμφωνα με την φρασεολογία που χρησιμοποιεί η λαϊκιστική αντιπολίτευση στη Γερμανία.

Νέα μεταστροφή

Τούτων δοθέντων, στο Μαξίμου έχουν πλέον διαπιστώσει πως όσα είπε η Κριστίν Λαγκάρντ στον πρωθυπουργό αποδείχθηκαν “λόγια του αέρα” -ή πως, τελοσπάντων, κάτι μεσολάβησε από την περίφημη συνάντηση στο Πεκίνο ως το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Η διαπίστωση αυτή ενισχύθηκε και χθες από την ενημέρωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις σε δημοσιογράφους, αφού εκεί επαναβεβαιώθηκε η μετατόπιση της Ουάσινγκτον σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα. Ο Τζέρι Ράις έκανε, για πρώτη φορά, λόγο για “ευελιξία” και για “αναζήτηση όλων των εναλλακτικών λύσεων” ενώ δεν διέψευσε το ρεπορτάζ της Handelsblatt, που προβλέπει την παραμονή του Ταμείου σε ρόλο παρατηρητή και την συμμετοχή του στο τέλος του ελληνικού προγράμματος.

“Θερμές” συζητήσεις με Μέρκελ-Μακρόν

Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναθεμελιώσει εκ νέου το πολιτικό της “αφήγημα”, αφού αν υιοθετηθεί μία τέτοια “μεσοβέζικη” πρόταση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προφανώς και δε θα είναι “γενναία”. Όμως, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, “δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή λύση που δε θα περιλαμβάνει ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και εκταμίευση της δόσης”. Με άλλα λόγια, το Μαξίμου συνεχίζει να προσδοκά πως η τελική συμφωνία, ακόμη κι αν δεν περιγράφει με τόση σαφήνεια όσο θα ήθελαν στην κυβέρνηση τα μέτρα για το χρέος, θα υπηρετεί την στοχοθεσία που έχει θέσει ο πρωθυπουργός: δηλαδή, θα διασφαλίζει την “νέα σελίδα” για την ελληνική οικονομία, την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και, δι’ αυτής, στην σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές.

Μάλιστα, προς τούτο φαίνεται πως και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες θετικά νέα: σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είχε “θερμές και ειλικρινείς” συνομιλίες στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ και με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Στις συζητήσεις αυτές έπεσε στο τραπέζι η προοπτική μίας “συνολικής λύσης” και εκφράστηκε αισιοδοξία ότι αυτή θα επιτευχθεί, ενώ ο πρωθυπουργός συμφώνησε τόσο με την κ. Μέρκελ όσο και με τον κ. Μακρόν να παραμείνουν σε ανοιχτή γραμμή κατά την διάρκεια των τριών “διαβολοβδομάδων” ως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου…

πηγή φωτογραφίας: AP/ Geert Vanden Wijngaert

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα