Υπόθεση Ασημακοπούλου: Πρόστιμα σε ΝΔ, Θεοδωρόπουλο και Κορομηλά για τη διαρροή των mail

Διαβάζεται σε 2'
Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου
Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου SOOC

Πρόστιμα για την διαρροή e-mail αποδήμων επέβαλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην Νέα Δημοκρατία και σε στελέχη της

Στην καταβολή του συνολικού ποσού των 40.000 ευρώ καλείται να προχωρήσει η Νέα Δημοκρατία, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα γύρω από τη διαρροή e-mail αποδήμων με βασική εμπλεκόμενη την πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ, Αννα Μισελ Ασημακοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανεξάρτητη αρχή -κατά πλειοψηφία (5-2)- επέβαλε πρόστιμα σε σειρά τρία εμπλεκόμενα πρόσωπα, κυρίως στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία επέβαλε πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ. Κατά την απόφαση, η ΝΔ δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την προστασία των εκλογέων και των προσωπικών τους δεδομένων. Παράλληλα, επιβλήθηκε στο κόμμα το ποσό των 10.000 ευρώ, με το σκεπτικό ότι ο μηχανισμός θα έπρεπε να εντοπίσει τη διαρροή της λίστας των στοιχείων που έγινε από τον τότε γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ Νίκο Θεοδωρόπουλο.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των μελών της Αρχής δέχθηκε πως οι δύο εμπλεκόμενοι (πλην της ΝΔ) λειτούργησαν ως ιδιώτες και όχι ως υπάλληλοι κόμματος με αποτέλεσμα, να τους επιβάλει ξεχωριστά πρόστιμα. Ειδικότερα επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ στον Νίκο Θεοδωρόπουλο, καθώς επεξεργάστηκε το υλικό για στατιστικούς λόγους και στη συνέχεια αφού το διατήρησε για 6 μήνες αντί να το διαγράψει, το διαβίβασε (ως ιδιώτης) στην Αννα Μίτσελ Ασημακοπουλου.

Ίδιο χρηματικό πρόστιμο επιβλήθηκε και στον Μένιο Κορομηλά, τότε Οργανωτικό Γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της Ν.Δ., καθώς εμφανίζεται να είναι το πρόσωπο (πάλι ως ιδιώτης) που έδωσε τη λίστα στον Νικο Θεοδωρόπουλου.

Τέλος απαλλάχθηκε πλήρως ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο οποίος παραιτήθηκε όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση. Κατά την Αρχή, δεν ήταν εκείνος που έκανε τη διαρροή από το Υπουργείο, όμως ο πραγματικός υπαίτιος δεν μπόρεσε να εντοπιστεί.

Διαφορετική ήταν η θέση της μειοψηφίας. Τα δύο μέλη έκριναν πως έπρεπε να απαλλαγούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, λόγω αμφιβολιών, υποστηρίζοντας πως δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για το ποιο πραγματικά παραβίασαν τα προσωπικά δεδομένα των αποδήμων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα