Υπόθεση C4I: Η κατάθεση που εμπλέκει Παπαντωνίου – Δείχνει και Σημίτη ότι “γνώριζε”
Ο πρώην Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Βαγγέλης Βασιλάκος (6/06-10/10) φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι ο μάρτυρας που εμπλέκει τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας στο σκάνδαλο της προμήθειας του C4I.
- 26 Νοεμβρίου 2018 19:32
Ο πρώην Γενικός Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Βαγγέλης Βασιλάκος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι ο μάρτυρας που εμπλέκει τον πρώην υπουργό Εθν. Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου στο σκάνδαλο της προμήθειας του C4I, ενώ υποστηρίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης γνώριζε για την δωροδοκία της Siemens προς τον τότε υπουργό Εθν. Άμυνας. «Η εκτίμησή μου είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει δωροδοκηθεί ο κ. Παπαντωνίου» φέρεται να ισχυρίζεται χαρακτηριστικά ο πρώην γενικός διευθυντής αμυντικών εξοπλισμών μεταξύ του Απριλίου του 2006 και του Οκτωβρίου του 2010.
Ο μάρτυρας φέρεται να υποστηρίζει ακόμα ότι «δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο κ. Σημίτης έχει δωροδοκηθεί για την συγκεκριμένη προμήθεια, αλλά θεωρώ αδύνατον να μην έχει ενημερωθεί για τις παράνομες πληρωμές της σύμβασης C4I από τον Χριστοφοράκο». Μάλιστα φέρεται να ισχυρίζεται ότι «είναι αφέλεια να θεωρεί κάποιος ότι οι πρωθυπουργοί της χώρας δεν γνωρίζουν για το αν δωροδοκούνται οι υπουργοί Άμυνάς τους. Η γνώση τους αυτή δε, περιέρχεται σε αυτούς από αυτούς που δωροδοκούν τους υπουργούς» προσθέτοντας ότι «ο κ. Σημίτης γνώριζε, όπως και όλοι οι κατοπινοί πρωθυπουργοί γνώριζαν και γνωρίζουν για τη διαφθορά που επικρατεί στους εξοπλισμούς του υπουργείου Εθν. Άμυνας ακόμη και σήμερα».
«Σοβαρές νομικές και διοικητικές παρατυπίες ή παρανομίες»
Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας φέρεται να αξιολογεί την σύμβαση για το C4I εκτιμώντας ότι «υπήρξαν σοβαρές νομικές και διοικητικές παρατυπίες ή παρανομίες», ενώ φέρεται να προσθέτει ότι «δεν μπορώ να γνωρίζω ποσά ή τον τρόπο με τον οποίον χρηματίστηκαν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά θεωρώ αδύνατον πρώτον να μην γνώριζαν ότι υπήρχαν παράνομες πληρωμές και δεύτερον μου είναι δύσκολο να συγκεράσω συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και ενέργειες με οικονομικά μεγέθη».
Κατά την αξιολόγηση της σύμβασης «στοχοποιούνται» μια σειρά από ενέργειες, όπως το γεγονός ότι η σύμβαση δεν υπογράφηκε με την κοινοπραξίας των εταιρειών SAIC και Siemens, αλλά μόνο με την SAIC, παρότι προβλέπονται πληρωμές και προς την Siemens. Επίσης, η προσφορά της SAIC ήταν κατά 6 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη από την προσφορά της TRS. Η SAIC είχε ως υποκατασκευαστή τη Nokia, ενώ η TRS την Motorola, όμως κατά την διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης η SAIC άλλαξε υποκατασκευαστή και πήγε στην Motorola χωρίς να μειωθεί κατά 6 εκατ. ευρώ η σύμβαση.
«Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να σας πει ότι αυτή η διαφορά μπορεί να υποκρύπτει πρόθεση για καταβολή παράνομων πληρωμών» φέρεται να εκτιμά ο μάρτυρας. Στην συνέχεια, υποστηρίζει ότι η διαδικασία της ανάθεσης ολοκληρώθηκε μέσα σε μία μέρα, κάτι αδύνατον από γραφειοκρατικής άποψης, ακόμα και σε κατεπείγουσες διαδικασίες.
«Ερωτήματα και υποψίες» για την «οροφή» των 255 εκατ. ευρώ
«Ερωτήματα και υποψίες» φέρεται, σύμφωνα με τον μάρτυρα, να εγείρονται και σε σχέση με την «οροφή» του προγράμματος που ήταν στα 255 εκατ. ευρώ, καθώς ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν στα 211 εκατ. ευρώ. «Όταν μία προμήθεια προϋπολογισμού 211 εκατ. ευρώ ξεκινάει με προσφορές περίπου των 400 εκατ. ευρώ, βελτιώνεται στα περίπου 300 εκατ. ευρώ και καταλήγει στα 255 εκατ. ευρώ, θεωρώ ότι είναι αδύνατον για έναν σώφρονα άνθρωπο, πόσο μάλλον για έναν πρωθυπουργό και υπουργούς, να μην περνάει έστω από το μυαλό τους ότι τα προσφερόμενα ποσά είναι υπερκοστολογημένα για να συμπεριλάβουν το κόστος παράνομων πληρωμών» φέρεται να εκτιμά χαρακτηριστικά κάνοντας επίσης αναφορά στα αντισταθμιστικά ωφελήματα.
«Το τίμημα που θα εισέπραττε η SAIC από αυτήν την σύμβαση ήταν περίπου 157 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό των 98 εκατ. ευρώ θα το λάμβανε η Siemens. Το ποσό των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων που ανατέθηκε στη Siemens ήταν περίπου 80 εκατ. ευρώ» φέρεται να παρατηρεί ισχυριζόμενος ότι «η διαφορά των 18 εκατ. ευρώ που αναφέρεται στη Siemens, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί ποσό που θα μπορούσε να διατεθεί για παράνομες πληρωμές, ακόμα κι αν υποτεθεί ότι τα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν ήταν υπερκοστολογημένα».
«Οι υπουργοί Εθν. Άμυνας διακατέχονται από την νοοτροπία του επιχειρηματία»
Τέλος, ο μάρτυρας φέρεται να κάνει κι αρνητικές αναφορές στην διαχρονική νοοτροπία των υπουργών Εθν. Άμυνας παρατηρώντας ότι «είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ειδικά οι υπουργοί Εθν. Άμυνας διακατέχονται από την νοοτροπία του επιχειρηματία. Δηλαδή, θεωρούν ότι αφού από την υπογραφή τους σε μία σύμβαση μία εταιρεία ή ένας επιχειρηματίας αποκομίζει κέρδη εκατομμυρίων ευρώ θεωρούν ότι πρέπει και αυτοί να πάρουν ένα κομμάτι αυτών των κερδών».