Υπόθεση ΠΑΟΚ- Ξάνθη: Ο στόχος Μητσοτάκη με το “μνημόνιο” στο ποδόσφαιρο
Ο πρωθυπουργός βάζει FIFA και UEFA σε ρόλο "διαιτητή" μεταξύ Ολυμπιακού- ΠΑΟΚ και απειλεί με Grexit και διακοπή πρωταθλήματος προκειμένου να “αποτινάξει” το πολιτικό πρόβλημα.
- 31 Ιανουαρίου 2020 06:47
Η κρίση στο ποδόσφαιρο μετά την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης και της τροπολογίας, που μετέτρεπε την ποινή σε αφαίρεση βαθμων και που δεν βελτίωσε την κατάσταση, έτεινε να καταστεί μείζον πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εξ ου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να παρέμβει χθες το απόγευμα στη Βουλή ανακοινώνοντας το δικό του ποδοσφαιρικό “μνημόνιο”.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπεύθυνους του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού σε συνεννόηση υπό την αιγίδα της UEFA και της FIFA με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αλλά το κυριότερο μέσο πίεσης είναι η απειλή για Grexit των ομάδων, με το οικονομικό κόστος που θα συνεπαγόταν για τους ιδιοκτήτες τους ο αποκλεισμός από ευρωπαϊκά παιχνίδια, καθώς και η απειλή ακόμη και για διακοπή του πρωταθλήματος.
Ουσιαστικά με την κίνηση αυτή ο κ.Μητσοτάκης θέλει να “αποτινάξει” από πάνω της η κυβέρνηση την πολιτικό βάρος της κατάστασης και να μεταθέσει την ευθύνη για μία λύση στις ίδιες τις ομάδες, δείχνοντας ότι εκείνος μεσολαβεί θεσμικά τηρώντας ίσες αποστάσεις. Για αυτό εξάλλου αναφέρθηκε και στο Βαγγέλη Μαρινάκη και στον Ιβάν Σαββίδη, τους οποίους μάλιστα χρέωσε στο ΣΥΡΙΖΑ. Αν και φυσικά άφησε αιχμές για στρατούς οπαδών την ώρα που στην Καμάρα διαδήλωναν φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, ενώ αναφέρθηκε στις “παρεμβάσεις” φίλων του δικέφαλου του Βορρά στα γραφεία των βουλευτών της ΝΔ Σταύρου Καλαφάτη και Έλενας Ράπτη στη Θεσσαλονίκη.
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα μεταβεί ελληνικό κλιμάκιο στην έδρα της UEFA με συμμετοχή και της FIFA και εν συνέχεια θα έρθει ο πρόεδρος της FIFA Τζιοβάνι Ινφαντίνιο στην Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον κ.Μητσοτάκη. Σημειωτέον ότι αν και δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η σύνθεση του ελληνικού κλιμακίου, φαίνεται ότι σε αυτό δε θα συμμετάσχει ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Σημειωτέον επίσης ότι αν μη τι άλλο από χθες το πρωί ο χειρισμός του θέματος είχε περάσει αποκλειστικά στα χέρια του Μαξίμου.
Στη ΝΔ μάλιστα πολλοί θεωρούν ότι ο κ.Αυγενάκης δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να μετάσχει στο κλιμάκιο μαζί με εκπροσώπους των ομάδων και δικαίως ή αδίκως δεν μπορεί να συνεχίσει να συνομιλεί εκ της θεσμικής αυτής θέσης με πρόσωπα που τον έχουν πλέον προσωπικά “άχτι”. Και έτσι ξεκίνησαν και οι πρώτες φήμες για τον εαρινό ανασχηματισμό. Πάντως χθες ο κ.Μητσοτάκης “πήρε πάνω του” την τροπολογία δηλώνοντας: “Έκρινα εγώ ότι μία ποδοσφαιρική διαμάχη δεν επιτρέπεται να μετεξελιχθεί σε κοινωνική.”
Μένει πάντως να φανεί εάν το ποδοσφαιρικό “μνημόνιο” θα βγάλει το ελληνικό ποδόσφαιρο από την κρίση. Στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ εξακολουθεί και επικρατεί ανησυχία για τις πολιτικές συνέπειες της αναταραχής, έστω και εάν τελικά βρεθεί λύση. Η τροπολογία δε άφησε στη ΝΔ και ένα ακόμη ζήτημα: Το ανοιχτό ερώτημα πως θα κινηθεί στο εξής ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που απουσίαζε από την ψήφιση της τροπολογίας χωρίς να έχει ενημερώσει εκ των προτέρων, ενώ στη συνέχεια εξοργίστηκε μάλιστα με το ότι εφέρετο να έχει δώσει εξηγήσεις.