Ο ανασχηματισμός που έρχεται σε λίγες ώρες και ένα… παράξενο Υπουργικό
Διαβάζεται σε 6'Περιμένοντας τις αποφάσεις του Μητσοτάκη για αλλαγές στην κυβέρνηση, συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, ενώ στη ΝΔ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν σύγκληση της ΚΟ.
- 14 Ιουνίου 2024 06:05
Ένα από τα πιο παράξενα υπουργικά συμβούλια θα είναι το σημερινό, καθώς τα μέλη της κυβέρνησης που θα μετέχουν σε αυτό δεν θα ξέρουν για πόσο ακόμη θα έχουν τις καρέκλες τους.
Στις 11 το πρωί οι υπουργοί θα βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακούσουν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οδηγίες και προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα. Ο ανασχηματισμός όμως είναι πια ζήτημα ωρών, καθώς δεν αποκλείεται ακόμη και το παράδοξο το πρωί να συνεδριάσει το υπουργικό και το μεσημέρι να ανακοινωθούν αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης.
Οι περισσότεροι βέβαια αναμένουν τις κινήσεις του κ.Μητσοτάκη από Τρίτη, καθώς ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στην Ελβετία για τη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία. Ενώ τη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης θα είναι στις Βρυξέλλες για την πρώτη, κρίσιμη, άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές, στην οποία θα γίνει “παζάρι” για την προεδρία της Κομισιόν. Το ενδεχόμενο δε ο κ. Μητσοτάκης να πάθει… Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε παραιτήσει υπουργούς από το εξωτερικό, θεωρείται μάλλον απίθανο.
Σε κάθε περίπτωση, όσο εκκρεμεί ακόμη ο ανασχηματισμός, άπαντες στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία επιδίδονται ολημερίς σε ονοματολογία. Τα στόματα στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένουν πάντως ερμητικά κλειστά. Και τελικά ισχύει το κλισέ, ότι ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν αποφασίζει εν θερμώ, έλεγαν μάλιστα χθες κυβερνητικά στελέχη, θέλοντας να ανακόψουν την ακατάσχετη σεναριολογία για ανακοινώσεις πριν το υπουργικό. Σεναριολογία που φούντωσε παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός την Τρίτη στη συνέντευξη του στον Alpha είχε ξεκαθαρίσει ότι το υπουργικό της Παρασκευής θα πραγματοποιείτο με την τρέχουσα σύνθεση του.
Που “σκάλωσε” ο ανασχηματισμός
Το μαρτύριο της σταγόνας του ανασχηματισμού έχει δημιουργήσει και απορίες ως προς τους λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός επέλεξε να καθυστερήσει τις αλλαγές στην κυβέρνηση και δεν προχώρησε πριν τη σημερινή – προγραμματισμένη πριν τις ευρωεκλογές- συνεδρίαση του υπουργικού, ώστε αυτή να πραγματοποιείτο με νέα σύνθεση.
Φαίνεται πως ο ανασχηματισμός “κόλλησε” σε δύο υπουργεία, στα οποία πολλοί στη Νέα Δημοκρατία θα περίμεναν ή θα ήθελαν να δουν αλλαγές και προσώπων και πολιτικής: Το Οικονομικών και το Υγείας.
Ο μεν Κωστής Χατζηδάκης φέρεται να μην ήταν ενθουσιώδης στην ιδέα της μετακίνησης του στο υπουργείο Εξωτερικών, με ταυτόχρονη επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μαξίμου. Ο δε Άδωνις Γεωργιάδης μπορεί να επικαλεστεί ότι ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της υγείας πριν από πέντε μόλις μήνες και πως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι είναι της άποψης πως οι υπουργοί πρέπει να έχουν χρόνο για να φανεί εάν αποδίδουν.
Στο στόχαστρο των περισσότερων στη ΝΔ βρίσκονται επίσης τα υπουργεία Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μετανάστευσης και Εσωτερικών. Είτε γιατί θεωρείται ότι στους τομείς αυτούς έγιναν λάθη, είτε γιατί θεωρείται ότι πρέπει να δοθεί ένα επικοινωνιακό μήνυμα. Όταν βέβαια ξεκινήσουν οι “καραμπόλες”, κανείς δεν θα είναι σίγουρος για τη θέση του.
Ανασχηματισμός και στο “επιτελικό κράτος”;
Το ενδιαφέρον στρέφεται και σε ενδεχόμενες αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακούγονται ιδίως δύο ονόματα, από τη στιγμή που το σενάριο επιστροφής Γεραπετρίτη “κολλάει”. Του Σταύρου Παπασταύρου, που θα μπορούσε όμως είτε να επιστρέψει στο Μαξίμου είτε να αναλάβει υπουργείο. Και του Θωμά Βαρβιτσιώτη, που θα μπορούσε αντίστοιχα να αναλάβει ρόλο είτε στο “επιτελικό κράτος” είτε στην κυβέρνηση.
Σημειωτέον ότι πολλοί επιχείρησαν να βγάλουν συμπεράσματα από την ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου, με το σκεπτικό ότι υπουργοί που θα παρουσιάσουν προγραμματισμό νομοθετικών πρωτοβουλιών λογικά θα είναι και αμετακίνητοι. Τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο μέχρι να δώσει ο πρωθυπουργός τη λίστα με τα ονόματα προς ανακοίνωση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.
Πολιτικός καύσωνας και στην ΚΟ της ΝΔ
Αναστάτωση επικρατεί φυσικά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Βουλευτές ελπίζουν ότι μπορεί παρά τον καύσωνα να ράψουν υπουργικά κοστούμια. Όσοι δεν έχουν τέτοιες ελπίδες, συνεχίζουν τις αιχμές. Ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν σύγκληση της ΚΟ για να συζητηθούν τα αίτια της ήττας, με καρφιά μάλιστα ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ακούσει τους βουλευτές.
Μάλιστα και η Ντόρα Μπακογιάννη συμφώνησε ως προς την ανάγκη σύγκλησης της ΚΟ της ΝΔ με το Νικήτα Κακλαμάνη. Η κίνηση του Μάριου Σαλμά πάντως να υποβάλλει σχετικό αίτημα με επιστολή προς τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, μάλλον εκνευρισμό προκάλεσε στο Μαξίμου και την οδό Πειραιώς.
Ο κ. Μαρινάκης στο briefing είπε ότι είναι δεδομένο και αυτονόητο πως θα συνεδριάσει και η ΚΟ και όλα τα όργανα του κόμματος.
Επισήμανε ότι αυτό θα γινόταν ούτως ή άλλως μετά από μία εκλογική διαδικασία, στο τέλος της “σεζόν” και ενόψει ΔΕΘ, “ασχέτως εάν υπήρξε ή όχι αίτημα, που είναι σεβαστό και θα ικανοποιηθεί στο προσεχές διάστημα”. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε μάλιστα ότι: “Ούτως ή άλλως δεν προβλέπονται διακοπές”.
Η ατζέντα του υπουργικού
Τα θέματα στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου είναι:
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ψηφιακό τέλος συναλλαγών, β) Αναδιάρθρωση του Υπερταμείου, εκσυγχρονισμός των θυγατρικών του και σύσταση νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου,
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια και των φροντιστών τους, β) Μεταμόσχευση ιστών και κυττάρων, γ) Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας,
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της πορείας υλοποίησης και εισήγηση για την έγκριση επικαιροποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025,
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της ετήσιας έκθεσης Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης,
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των έργων: α) Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Λέσβου, β) Κατασκευή έργων ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, γ) Επέκταση Ιόνιας Οδού: Τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά
- Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών,
- Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Ουδετερότητα.