Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αναστολή εργασίας χωρίς χρονικό όριο και οι νέες “απειλές” Βορίδη
Μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα καταθέσει τη νομοθετική ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζόμενων σε γηροκομεία, επιμένοντας ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων
- 20 Ιουλίου 2021 06:25
Γρίφους και “γκρίζες ζώνες” περιλαμβάνει η νομοθετική ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και των εργαζόμενων στα γηροκομεία, την οποία προετοιμάζει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και η οποία αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων, είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, παρά τις νέες αιχμές που άφησε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, εκφράζοντας την άποψη ότι η αναστολή εργασίας ως συνέπεια της άρνησης εμβολιασμού κατά του κορονοϊου θα πρέπει να είναι οριοθετημένη.
Ο κ. Βορίδης ανέφερε επίσης (ΣΚΑΪ) ότι στον ιδιωτικό τομέα η μη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων αποτελεί παράβαση της σύμβασης εργασίας, γεγονός που δίνει δικαίωμα καταγγελίας, εκτός εάν υπάρξει ειδική ρύθμιση που θα εξαιρεί την άρνηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Κυβερνητικά στελέχη όμως διευκρινίζουν ότι η αναστολή εργασίας δεν θα αφορά ορισμένο χρονικό διάστημα. Εφόσον όμως ο εργαζόμενος, που αρνηθεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τεθεί σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών επ αόριστον ή μέχρι να κάνει το εμβόλιο, αυτό πρακτικά ισοδυναμεί με απόλυση, έστω και εάν η νομοθετική ρύθμιση δεν περιλαμβάνει αυτή τη λέξη- ταμπού.
Η νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει εξάλλου να προβλέπει την πρόσληψη εργαζομένων, που έστω για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα θα αντικαταστήσουν τους αρνητές του εμβολιασμού.
Η κυβέρνηση επικαλείται την ανάγκη να προστατευθεί η δημόσια υγεία, καθώς ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε αυτή τουλάχιστον τη φάση αφορά εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με ασθενείς και ευπαθείς ομάδες και δε νοείται να μην είναι εμβολιασμένοι για να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού.
Η νομοθετική ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζόμενων σε γηροκομεία αναμένεται πάντως να αποτελέσει και το μοντέλο, πάνω στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση και για ενδεχόμενη επέκταση της υποχρεωτικότητας σε εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς, εργαζόμενους στην εστίαση και τον τουρισμό.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις