Ηρωική έξοδος στις αγορές και σε κάλπες;
Συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου στη σκιά του Μπαλτάκου. Οι αντιδράσεις σε Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ, τα σενάρια για ραγδαίες εξελίξεις και η απάντηση του Μαξίμου περί πολιτικής σταθερότητας.
- 04 Απριλίου 2014 08:17
Της Βίκυς Σαμαρά
Όλα τα πολιτικά ενδεχόμενα θα τεθούν σήμερα επί τάπητος κατά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο υπό το βάρος των εξελίξεων στην υπόθεση Μπαλτάκου.
Η κυβέρνηση προσπαθεί εναγωνίως να κλείσει το θέμα και να προχωρήσει στον προγραμματισμένο σχεδιασμό της, με πρώτο βήμα την έξοδο στις αγορές. Φοβάται όμως την πολιτική κατάρρευση υπό το βάρος των αντιδράσεων σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία και ως εκ τούτου επανέρχονται σχέδια ηρωικής εκλογικής εξόδου.
Τα περί αλλαγής πρωθυπουργού χωρίς εκλογές που κυκλοφόρησαν χθες, αρχικά στο πασοκικό και στη συνέχεια και στο νεοδημοκρατικό παρασκήνιο, θορύβησαν το Μαξίμου, που άρχισε τις διαρροές για προσπάθεια αποσταθεροποίησης και συνομωσίες συμφερόντων κατά του κ.Σαμαρά. Την απάντηση ανέλαβε να δώσει δημοσίως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και αντιπρόεδρος της Ν.Δ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος εφέρετο -όπως και τον περασμένο Ιούνιο όταν από κύκλους της ΔΗΜΑΡ με αφορμή την ΕΡΤ είχαν διακινηθεί αντίστοιχα σενάρια- ως πιθανός διάδοχος του κ.Σαμαρά.
Ο Αρκάς πολιτικός δήλωσε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός -χωρίς πάντως να αναφερθεί ονομαστικά στον κ.Σαμαρά- παραμένουν οι εγγυητές της συνταγματικής τάξης, της πολιτικής σταθερότητας και της πορείας της χώρας στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης. Απάντησε επίσης στις επικρίσεις γαλάζιων και πράσινων για το φλερτ με τη ΧΑ πως η Ν.Δ είναι διαχρονικά και σταθερά απέναντι στα άκρα ως μεγάλη δημοκρατική και ευρωπαϊκή παράταξη, ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης διέψευσε πως υπάρχουν ακροδεξιοί θύλακες στη Ν.Δ και την κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ αίσθηση προκάλεσε η συνέντευξη της Μαριέττας Γιαννάκου στον Αθήνα 9,84. Όχι μόνο γιατί δήλωσε πως το παιχνίδι της προσαρμογής των κυβερνητικών θέσεων ανάλογα με τα διάφορα άκρα πρέπει να τελειώσει με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου, αλλά γιατί μίλησε διαχωρίζοντας την κυβέρνηση Σαμαρά από την παράταξη της Ν.Δ. και χρεώνοντας με λεπτό αλλά αιχμηρό τρόπο το γενικό γραμματέα της κυβέρνησης στον πρωθυπουργό.
Από τη μία λοιπόν οι θεωρίες που ήθελαν το Γιώργο Παπανδρέου να θέλει να μετατρέψει τον κ.Σαμαρά σε…. Παπανδρέου και τον κ.Αβραμόπουλο σε… Παπαδήμο, αντικαθιστώντας το δεύτερο με τον πρώτο. Από την άλλη, τα μηνύματα της κεντροδεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ που μοιάζει να έχει φτάσει στα όρια της με τις ακροδεξιές διασυνδέσεις του Μαξίμου, χωρίς ωστόσο να κινείται κατά του κ.Σαμαρά και με πολλούς ακόμη να σιωπούν. Και ενδιαμέσως σενάρια εθνικών εκλογών.
Το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών άρχισε να συζητείται ξανά χθες το βράδυ, με αφορμή την προσθήκη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις ευρωεκλογές διάταξης που ορίζει πως εάν οι ευρωεκλογές διενεργηθούν ταυτόχρονα με εθνικές εκλογές, πραγματοποιούνται στα ίδια εκλογικά τμήματα.
Την ίδια στιγμή, η συνάντηση του κ.Σαμαρά χθες το βράδυ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, δεν είχε ως μόνο στόχο την αλλαγή ατζέντας από τη “μπαλτακιάδα” στην επικείμενη έξοδο στις αγορές, αλλά και το σχεδιασμό αυτής καθεαυτής της εξόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση ομολόγων δύο έως δυόμιση δισ ευρώ τριετούς διάρκειας που είχε έτσι κι αλλιώς σχεδιαστεί να γίνει μέσα στον Απρίλιο, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα Τετάρτη ή Πέμπτη. Πρόκειται για “δοκιμαστική προσπάθεια” η οποία δεν γίνεται τόσο για πρακτικούς λόγους – καθώς όπως έχουν ομολογήσει σε ανύποπτο χρόνο σε κατ ιδίαν συζητήσεις στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν υπάρχει ουσιαστικά ανάγκη μέχρι το καλοκαίρι- αλλά για συμβολικούς και πολιτικούς λόγους: Πρώτον για να ενισχυθεί η θετική αλλαγή στο οικονομικό κλίμα και δεύτερον για να έχει υλοποιηθεί προεκλογικά η υπόσχεση του κ.Σαμαρά για έξοδο στις αγορές και από “τα μνημόνια”.
Η έξοδος στις αγορές θα συνοδευτεί και με πρόωρες εκλογές ή το Μαξίμου θα επιμείνει στο σχεδιασμό του μέχρι τις ευρωεκλογές; Η απάντηση θα δοθεί από τα γεγονότα που τρέχουν με ταχύτητα από την ώρα που το επίμαχο βίντεο βγήκε στον αέρα.