Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Η κρίσιμη συνεδρίαση και το ορόσημο της ΔΕΘ
Τι συζητείται και ποιες υποψηφιότητες θα κατατεθούν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, η συνεδρίαση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Η σημασία του «οδικού χάρτη» και οι «αγκυλώσεις» όσων προσπαθούν να παίξουν... καθυστερήσεις.
- 15 Ιουλίου 2023 07:07
Κρίσιμη από πολλές απόψεις θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, Κυριακή.
Τα 300 μέλη του οργάνου καλούνται να «σταθεροποιήσουν» τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία δύσκολη πολιτική συγκυρία και να βάλουν τις βάσεις για την ανασύνταξή του, με την πρώτη πρόκληση να είναι η επιβεβαίωση του χρονοδιαγράμματος που προτείνει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιαστεί με την φυσική του ηγεσία στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης αφού θα έχει ολοκληρώσει το Διαρκές Συνέδριό του.
Στην ίδια συνεδρίαση, όπως είναι γνωστό, υπάρχει πολιτική συμφωνία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων από όσους θέλουν να διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος.
Ο οδικός χάρτης
Η πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται – με δημόσιες η μη δηλώσεις- να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα του να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο «ορόσημο» της ΔΕΘ όσο και στην σημαντική πολιτική μάχη των εκλογών στην αυτοδιοίκηση.
Η απεύθυνση στις παραγωγικές τάξεις της χώρας – και ιδίως στην κοινωνικές ομάδες των μη προνομιούχων τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να εκπροσωπεί – από το βήμα της ΔΕΘ εκτιμάται ως κομβικού χαρακτήρα.
Ιδίως από την στιγμή που θα πρέπει να «απαντηθεί» πειστικά η ομιλία που θα εκφωνήσει μία εβδομάδα νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ίδιο ισχύει και για την προετοιμασία των δημοτικων-περιφερειακών εκλογών όπου οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν «κλείσει» στα τέλη Αυγούστου.
Στη βάση αυτή διαφαίνεται πως υπάρχει ευρύτατη συναίνεση ώστε να επικυρωθεί ο «οδικός χάρτης» για εκλογή προέδρου έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Επίσης να εξουσιοδοτηθεί η Πολιτική Γραμματεία για να αναδείξει τους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Παρόλα αυτά παραμένουν «σε ισχύ» οι πληροφορίες που πιθανολογούν μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε να υπάρξει καθυστέρηση της εν λόγω διαδικασίας. Με το σκεπτικό της αναγκαιότητας να ξεκαθαριστούν φυσιογνωμικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ πριν την εκλογή νέου προέδρου.
Έτσι δεν θεωρείται απίθανο να κατατεθούν προτάσεις που να προκρίνουν Έκτακτο Συνέδριο και εκλογή αρχηγού τον Νοέμβριο η ακόμη και «προτάσεις – γέφυρες» προς την ίδια όμως κατεύθυνση που (αρχικά τουλάχιστον) να ζητούν την χρονική μετατόπιση της εκλογικής διαδικασίας κατά μία εβδομάδα. Θέση που αντικειμενικά εμποδίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από το να εκπροσωπηθεί από τον νέο του πρόεδρο στην ΔΕΘ.
Έως στιγμής ενστάσεις για το χρονοδιάγραμμα που έχει εγκριθεί από την Πολιτική Γραμματεία φέρονται να έχουν εκφράσει ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολλάκης. Ενώ εδώ και καιρό ο Διονύσης Τεμπονέρας – δίχως κατ’ ανάγκη να συνταυτίζεται- έχει ζητήσει ο πρόεδρος του κόμματος να αναδειχθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
Οι απόψεις αυτές αναμένεται να συζητηθούν στην διαδικασία. Αν και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν πως κάποιες από αυτές σχετίζονται περισσότερο με μία διάθεση «αγκύρωσης» σε προγενέστερους συσχετισμούς εντός του κόμματος και λιγότερο με την επιλογή την πλέον πρόσφορης τακτικής.
Συζήτηση με ζωντάνια
Ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με το ότι η εκλογή προέδρου θα είναι ενισχυτική για τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή της η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου τονίζοντας πως «με την ανάδειξη του νέου προέδρου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα βγει πιο ισχυρός».
Μάλιστα αναφέρθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα παραβρεθεί στην συνεδρίαση της Κ.Ε, λέγοντας πως είναι «ο εγγυητής της ενότητας και της προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, ο ρόλος του θα είναι καθοριστικός και την επόμενη περίοδο».
Η Ρ.Σβίγκου δεν εμφανίστηκε καθόλου αρνητική στο ενδεχόμενο πολλών υποψηφιοτήτων. Αντιθέτως σχολίασε ότι «οι πολλές υποψηφιότητες σε ένα κόμμα δείχνουν υγεία, δείχνουν ένα ζωντανό πολιτικό οργανισμό, ο οποίος συζητάει». Επισήμανε πως «ο κάθε υποψήφιος Πρόεδρος θα καταθέσει τη δική του πλατφόρμα, τα μέλη του κόμματος, θα δούνε όλες τις θέσεις των υποψήφιων αρχηγών, θα κρίνουν τις διαφορετικές απόψεις, και την επόμενη μέρα όλοι συντεταγμένα θα σταθούμε στο πλευρό του νέου Προέδρου».
Η δυναμική των υποψηφιοτήτων
Όσον αφορά τις υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου συνεχίζει να ενισχύει την έως τώρα ισχυρή δυναμική της, ενώ χθες ανακοίνωσε την δική του «κάθοδο» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εξαγγείλει την δική του υποψηφιότητα ο Νίκος Παππάς κι επίσης να «λυθεί το μυστήριο» του αν τελικά θα είναι υποψήφιος ο Παύλος Πολάκης.
Πιο ειδικά η Έφη Αχτσιόγλου φαίνεται να είναι η υποψηφιότητα στην οποία συσπειρώνεται αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε «νέο κύμα» του κόμματος, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται συνεχώς πως η πρώην υπουργός συνιστά μια επιλογή για την ηγεσία του κόμματος που συσπειρώνει όλες τις «φυλές», «αποχρώσεις» και «προελεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τους Νάσο Ηλιόπουλο και Αλέξη Χαρίτση ένας ακόμη εκπρόσωπος της «νέας γενιάς» του ΣΥΡΙΖΑ, η διεθνώς διακεκριμένη επιστήμονας, Διάνα Βουτυράκου εξέφρασε την στήριξή της. Επίσης το ότι στηρίζει την Έφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε η Κατερίνα Παπανάτσιου, πρώην υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Μαγνησίας.
Έρχεται έτσι να προστεθεί πλάι σε άλλα σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως η Λούκα Κατσέλη και η Μαριλένα Κοππα ενώ την στήριξή του έχει δημοσιοποιήσει και ο βουλευτής Αττικής, Γιώργος Καραμέρος. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι το «κύμα στήριξης» της Έφης Αχτσιόγλου αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όταν και θα έχουν ανακοινωθεί όλες οι υποψηφιότητες.
Να επισημάνουμε ότι η ομιλία της Έφης Αχτσιόγλου στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού εκεί – όπως έχει δηλώσει- θα παρουσιάσει αναλυτικά την πολιτική πλατφόρμα της υποψηφιότητάς της αναπτύσσοντας το σύνολο των θέσεων της τόσο για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τον «δρόμο» που οδηγεί στην διεκδίκηση της κυβέρνησης. Επίσης θα δώσει το στίγμα των πολιτικών της θέσεων εφ όλης της ύλης.
Αισθητή την παρέμβασή του στις εξελίξεις του ΣΥΡΙΖΑ έκανε χθες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του παραθέτοντας μια συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα που βασίζεται στο δίπολο «Συνέχεια και Τομή».
Σε αυτό ενσωματώνει τα στοιχεία της έως τώρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στα οποία πρέπει να βασιστεί αλλά και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για την ανασυγκρότηση του κόμματος. Μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέδωσε την ήττα στις εκλογές στο «θολό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ» ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα θα έχει ξεκάθαρη, αριστερή, ταυτότητα, αλλά θα απευθύνεται σε πολλούς και πολλές. Αμφισβητώντας δηλαδή την προσέγγιση που λέει πως ένα αριστερό κόμμα δεν μπορεί να απευθυνθεί μαζικά στην κοινωνία και να διεκδικήσει την διακυβέρνηση.
Παράλληλα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προέκρινε το να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ «ένα κόμμα με λογοδοσία και συλλογικότητα. Ένα κόμμα που ο Πρόεδρος θα είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους» όπως και «ένα κόμμα που είναι αξιόπιστο, που μιλάει και απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν ενσωματώνει όλα τα αιτήματα από όπου και αν έρχονται. Γιατί κανένα κόμμα δεν μπορεί να το υπόσχεται αυτό και να το τηρήσει. Θέλουμε ένα κόμμα που ακούει αλλά συγχρόνως λέει αυτά που πιστεύει. Και που πιστεύει αυτά που λέει.Ένα αξιόπιστο κόμμα, ένα κόμμα που δεν λαϊκίζει, ένα κόμμα που έχει πολιτικό πολιτισμό. Γιατί ένα τέτοιο κόμμα μπορεί να κερδίσει τις εκλογές».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στηρίζεται κατά βάση από την Ομπρέλα όμως στην εκδήλωση για την υποψηφιότητά του παραβρέθηκαν και στελέχη εκτός του χώρου, όπως ο Χάρης Μαμουλάκης και ο Γιώργος Σταθάκης.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις