Κ. Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Νέος γραμματέας με 79% ο Τζανακόπουλος
Ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 110 ψήφους ενώ υπήρξαν 29 λευκά που φέρονται να προέρχονται από τους "53". Τι είπε ο νέος γραμματέας και κορυφαία στελέχη του κόμματος. Να ξέρουμε πού λαμβάνονται οι αποφάσεις ζήτησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
- 06 Σεπτεμβρίου 2020 18:05
Επιβεβαιωτική των αλλαγών που έχει προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όπου νέος γραμματέας εξελέγη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με ποσοστό 79% μετά από την ψηφοφορία που διενεργήθηκε. Σε σύνολο 140 παριστάμενων μελών (υπήρχαν 11 απουσίες) ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έλαβε 110 θετικές ψήφους. Στις τρείς κάλπες που στήθηκαν βρέθηκε επίσης 1 άκυρο και 29 λευκά.
Με τον τρόπο αυτό εκγρίθηκε η πρόταση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, ώς επιστέγασμα σειράς αλλαγών που έχει ήδη προτείνει και έχουν εγκριθεί από την Πολιτική Γραμματεία και το Πολιτικό Συμβουλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Από την αλλη όμως καταδείχθηκαν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις, τόσο στα ζητήματα της διεύρυνσης, στις κομματικές λειτουργίες αλλά και στην αποτίμηση της έως τώρα πορείας που υπάρχουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα 29 λευκά προέρχονται κατά κύριο λόγο από την τάση των 53 και αποτελούν έκφραση διαμαρτυρίας στον τρόπου που λαμβάνονται οι αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε ανάλογες αιχμές άφησε νωρίτερα στην ομιλια του και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αντίστοιιχη ήταν και η εικόνα της συνεδρίασης που προηγήθηκε . Θυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας έχει εισηγηθεί την αναβολή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για το δεύτερο εξάμηνο το 2020., ενώ όσαν αφορά τον πρώην γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη πρότεινε να αναλάβει την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος
Νωρίτερα ενωτικό χαρακτήρα είχε – όπως αναμένονταν – η παρέμβαση του νέου γραμματέα , Δημήτρη Τζανακόπουλου. Στην ομιλία του -σύμφωνα με πληροφορίες- αναφέρθηκε στην ανάγκη να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην “στρατηγική επιλογή της διεύρυνσης” στοχευοντας στην “διευρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος” προκειμένου να επιτευχθεί ένα “νέο υποκείμενο”. Μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μια διαδικασία που θα ενοποιήσει “χωριστές πολιτικές διαδρομές” ζητώντας “να μην κοιτάζουμε ποιός είναι αυτός που λέει κάτι, αλλά τι είναι αυτό που λέει”. Επισήμανε επίσης την ανάγκη της αντιστοίχισης της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και σε χώρους όπως η αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα και οι χώροι που κινείται η νεολαία.
Τοποθετήσεις στελεχών
Συνολικά το κλίμα της συνεδρίασης,κινήθηκε στο πλαίσιο των αυτών της Πολιτικής Γραμματείας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες ημέρες. ‘Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ “υπήρξαν κάποιες κόντρες αλλά το κλίμα ήταν πολιτισμένο και ανανεωτικό”. Σε σημαντικό μέρος των ομιλιών υποστηρίχθηκε η επιλογή του Δημήτρη Τζανακόπουλου υπό το σκεπτικό της ανάγκης ανανέωσης του κόμματος, δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι αυτό αποτελεί μομφή για τον Πάνο Σκουρλέτη. Ενδεικτικά ο Πάνος Τριγάζης υποστήριξε την επιλογή του νέου γραμματέα σημειώνοντας όμως ότι “οι ευθύνες για ότι δεν πήγε καλά είναι συλλογικές και όχι ατομικές”.
“Να λειτουργήσουμε ώς πανστρατιά” φέρεται να ζήτησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στην ομιλία του. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “πέρασε μια δύσκολη περίοδο με 3 ήττες” σημειώνοντας όμως ότι “βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο”. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις αλλαγές προσώπων που έγιναν όμως στήριξε τον απερχόμενο γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη αναφέροντας πως “ήταν παρών μαχητικά στις προσπάθειες που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ”. Παράλληλα όμως αναφέρθηεκ σε “μία σκοτεινή περίοδο που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ” αναφέρόμενους σε “κάποιους που προσπαθουσαν για μία κεντροαριστερή μετάλαξη” μέσα από έναν διάλογο που αναπτυχθηκε στα social media.
Από την πλευρα του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τάχθηκε υπέρ της επανεκκίνησης του κόμματος. Σημείωσε όμως ότι για να γίνει αυτό χρειάζονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις κια “να συμφωνήσουμε σε κάποια όρια”. Κάλεσε μάλιστα τον “νέο γραμματέα Δημητρη Τζανακόπουλο” να ξεκαθαρίσει τον ρόλο της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που θα γίνεται κάθε εβδομάδα. Όπως είπε “πρέπει να ξέρει κανείς που πάρθηκαν οι αποφάσεις” σε αντίθετη περίπτωση σημείωσε ο πρώην υπουργός η επανεκκίνηση δεν θα δουλέψει
Την διαπίστωση ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αντιρρήσεις για τον τρόπο που γίνετια η διεύρυνση του κόμματος, φέρεται να έκανε ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Επισήμανε μάλιστα ότι η διαδικασία αυτή δεν αποτελεί προσπάθεια κεντροαριστερής μετατόπισης. Μάλιστα φέρεται να σημείωσε ότι όσοι πιστεύουν πως ο προοδευτικός κόσμος δεν πρέπει να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ κακώς έχουν ψηφίσει τις έως τώρα διακηρύξεις. Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε και στο ζήτημα το “μαξιλαριού” των 37 δις αναφέροντας ότι θα έπρεπε να ειναι μικρότερο αν και επικαλέστηκε τις μνημονιακές συνθήκες
Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Φίλης, φέρεται να επεσήμανε την ανάγκη για έναν πολιτικό λόγο με ιδεολογικό περιεχόμενο και όχι “προτάσεις ατάκτως ειρημμένες”. Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να λειτουργεί ώς πρωτοβάθμιο σωματείο. Παράλληλα επισήμανε ότι η αριστερά δεν μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο του “παπανδρεϊσμού”, δηλαδή “να τα λέμε όλα και θα δούμε τι θα κάνουμε ώς κυβέρνηση”. Ο Νίκος Φίλης άσκησε όμως κριτική πρός πολλές κατευθύνσεις. Αναφερόμενος στο μαξιλάρι των 37 δις σημείωσε ότι “η πρόταση να τα μοιράσουμε όλα δεν είναι σοβαρή”, σημείωσε όμως παράλληλα ότι το πρόβλημα είναι γιατί συγκεντρώθηκαν πιο συγκεκριμένα γιατί ενώ δεν περιλαμβάνονταν στις μνημονιακές υποχρεώσεις ακολουθήθηκε η πολιτική των υπερπλεονασμάτων. Σημείωσε μάλιστα: “Ποιός πήρε αυτή την αποφαση; Το κόμμα όχι”.
Παράλληλα τόσο ο Νίκος Φίλης όσο και άλλοι ομιλητές δήλωσαν ενοχλημένοι από τις επιθέσεις εναντίον στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τομεάρχης παιδείας μίλησε για στελέχη που “κανιβαλλίστηκαν” ενώ ο Θεόδωρος Δρίτσας επισήμανε πως δεν μπορεί να γίνεται λόγος για “αριστερίζουσες εκκρεμότητες” και στέλεχος του κόμματος “να χαρακτηρίζεται υπονομευτής του προέδρου”
Πάντως στο επίπεδο των οργανωτικών μέτρων, η διοργάνωση της συνεδρίασης της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Υπήρξε ενημέρωση αλλά και τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Πέραν του ότι η συνεδρίαση διεξήχθη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας σε 3 διαφορετικές αίθουσες, τα μέλη της Κ.Ε εμφανίστηκαν ιδιαίτερα πειθαρχημένα στην χρήση της μάσκας στους εσωτερικους χώρους, ενω τηρήθηκαν μέτρα αποστασιοποίησης καθώς και θερμομέτρησης όλων όσων συμμετείχαν στην διαδικασία.