Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Οι λόγοι που επικαλέστηκε ο Κασσελάκης για το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
Διαβάζεται σε 9'Μήνυμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να λειτουργήσει ως η ηγέτιδα δύναμη όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου», χωρίς όμως «ανήθικες συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες», έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης. Τι είπε για το αποτέλεσμα των εκλογών και τις αλλαγές στο κόμμα.
- 06 Ιουλίου 2024 12:43
Σε σκηνικό έντονης αντιπαράθεσης συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με τμήμα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να καταθέτει κείμενο – παρέμβαση στο οποίο αφενός ασκεί έντονη κριτική στην ηγεσία, αφετέρου προτείνει δημοψηφίσματα για την επόμενη μέρα του κόμματος. Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής ξεκίνησαν, λίγο πριν τις 11:30, με την εισήγηση του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη.
Ξεκινώντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στο θέμα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. “Ένα κόμμα που πρόσφερε πολλά στον πρώτο κύκλο ζωής του οφείλει τώρα να ανταποκριθεί στο κοινωνικό αίτημα και να λειτουργήσει ως η ηγέτιδα πολιτική δύναμη όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου” ανέφερε ο κ. Κασσελάκης και πρόσθεσε: “Αντιλαμβάνομαι από τις τοποθετήσεις πολλών από εσάς, πολλών βουλευτών μας, πολλών περιφερειακών στελεχών μας και απλών μελών ότι ναι μεν ο κ. Μητσοτάκης έπεσε στο 28% και κατέστη πλέον σαφές ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι σε αποδρομή, αλλά ταυτόχρονα πηγάζει μια επιθυμία που μοιάζει με πολιτικό σύνθημα: ‘Βρείτε τα, για να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται'”.
Ακολούθως, αφού παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «κανονικό κόμμα εξουσίας» και άσκησε κριτική στην «κομματική νομενκλατούρα που έδινε μάχη χαρακωμάτων» στο κόμμα τα προηγούμενα χρόνια, αναφέρθηκε στον δικό του οδικό χάρτη: “Κατ’ αρχάς πρέπει να εκσυγχρονίσουμε, να ανανεώσουμε και να ενδυναμώσουμε το δικό μας κόμμα, καθιστώντας αυτό πιο λειτουργικό και πιο φιλόξενο για εκατομμύρια προοδευτικούς πολίτες. Πρώτα από όλα πρέπει εμείς να δουλέψουμε συλλογικά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών”.
Μιλώντας για το θέμα των συγκλίσεων, υποστήριξε: “Κανείς δεν αρνείται ότι χρειάζονται συγκλίσεις. Αυτές όμως θα γίνουν συντεταγμένα, με διαφάνεια μπροστά στα μάτια όλου του προοδευτικού κόσμου και με σεβασμό στην αυτοτέλεια των υφιστάμενων σχημάτων.
Το να κλείσουμε οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες με άλλα κόμματα, μόνο και μόνο για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε ένα μεγαλύτερο άθροισμα ποσοστών, για μένα θα ήταν ανήθικο. Πέρα όμως από ανήθικη, θα ήταν κι ατελέσφορη μια τέτοια συμφωνία. Γιατί το να ζευγαρώσεις αυθαιρέτως τον τράγο με την έλαφο, το μόνο που θα καταφέρεις θα ήταν ο ‘τραγέλαφος’, αυτό δηλαδή που στην γλώσσα μας είναι συνώνυμο του γελοίου”.
Παράλληλα, επέμεινε “στη σταδιακή και από κάτω προς τα πάνω σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων” και εξήγησε: “Ενώσεις δια της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν. Ούτε αντιμετώπισαν ποτέ αποτελεσματικά τους κινδύνους που έρχονται από την ακροδεξιά. Ακόμη και στην Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν κι όχι από την Λεπέν, η οποία πήρε 33%”.
Το «μη επιθυμητό» αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε, ακόμη, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πέτυχε «το επιθυμητό» αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές «κι απλά διατηρήσαμε τη δεσπόζουσα θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Κατά τον ίδιο, αυτό συνέβη «διότι εκλογές χωρίς χρήματα σημαίνει εκλογές με μικρότερες πιθανότητες επιτυχίας», προχωρώντας σε μια ανάλυση των οικονομικών του κόμματος.
Όπως είπε ο κ. Κασσελάκης, «την τετραετία 2015-2018 με διπλές εθνικές εκλογές και δημοψήφισμα, και συνέδριο, είχαμε κρατική χρηματοδότηση 22,7 εκ. από τα οποία τα 7,4 δόθηκαν για την εξόφληση Δανείου. Δηλαδή την τετραετία 15-18 η καθαρή χρηματοδότηση που είχαμε διαθέσιμη ήταν 15,3 εκ. Την τετραετία 2019-2022 με διπλές εκλογές εθνικές και ευρωεκλογές, και συνέδριο με εκλογή προέδρου και ΚΕ: Είχαμε κρατική χρηματοδότηση 35 εκ από τα οποία τα 4,1 δόθηκαν για την ολική εξόφληση του δανείου. Δηλαδή την τετραετία 19-22 η καθαρή χρηματοδότηση που είχαμε διαθέσιμη ήταν 30,9 εκ, διπλάσια δηλαδή από την προηγούμενη τετραετία. Το 2023 με διπλές εθνικές εκλογές και Αυτοδιοικητικές, και με εσωκομματικές εκλογές, η κρατική χρηματοδότηση που λάβαμε ανήλθε στα 11,5 εκ. Για το 2024, η τακτική χρηματοδότηση θα ανέλθει στα 4,5 εκ».
Ταυτόχρονα, «προσπαθούμε να στηρίξουμε την Αυγή και το Κόκκινο», όπως δήλωσε, τονίζοντας πως για το 2015, η δαπάνη του ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο μέσα ήταν 969,000 ευρώ, ενώ «το 2019, σκαρφάλωσε στα 3,1 εκ. Το 2021, στα 3,6 εκ. Και φέτος, προβλέπεται να ανέλθει στα 4,1 εκ». Στο πλαίσιο αυτό, «έχει έρθει η ώρα τα όργανα του κόμματος να πάρουν μεγάλες αποφάσεις για τα ιστορικά αυτά μέσα του κόμματος. Και γι’ αυτό θα συγκαλέσω εκ νέου ξεχωριστή Πολιτική Γραμματεία την ερχόμενη εβδομάδα. Να παρθούν οι αποφάσεις που πρέπει επιτέλους να παρθούν».
Δευτερευόντως, όπως είπε αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, «είχα απέναντί μου όλο το σύστημα προπαγάνδας Μητσοτάκη που κάθε μέρα, επινοούσε έναν νέο τρόπο να δολοφονήσει την αξιοπιστία μου, την προσωπικότητά μου και την αξία του λόγου μου».
Στο σημείο αυτό, πάντως, αναγνώρισε ότι «έκανα όμως και λάθη», καθώς «ερχόμενος από μια άλλη χώρα, όπου η μόνη σου πιθανότητα να νικήσεις είναι να λες την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, γιατί αν πεις ένα ψέμα, την επόμενη μέρα θα πρέπει να έχεις παραιτηθεί, έλεγα και παρουσίαζα τα πράγματα με τον τρόπο που ήξερα: με την αλήθεια μου».
«Κι αποδείχτηκε ότι αυτό, δηλαδή να μην αφήνω τίποτα αναπάντητο και να μην κρύβω ούτε καν την ιδιωτικότητά μου, δεν εκλήφθηκε ως απόλυτη διαφάνεια από πλευράς μου, αλλά ως προσπάθεια υπερπροβολής» πρόσθεσε, ενώ «ήταν άραγε λάθος μου ότι δημοσίευσα το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για να μην αφήσω να σέρνεται το ψέμα αναπάντητο; Εκλογικά ίσως ήταν. Ηθικά όμως δεν ήταν. Κι ίσως μακροπρόθεσμα να αναδειχθεί και ως υπόδειγμα μίμησης για άλλους».
«Καλώ από αυτό το βήμα τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς του να δημοσιοποιήσουμε τις δηλώσεις μας. Είπαν ότι τις κατέθεσαν κι αυτοί. Ας τις δημοσιοποιήσουμε λοιπόν όλοι μαζί. Αύριο! Όχι το 2025 μετά τον έλεγχο από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες» επεσήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ συνέχισε την αναφορά στα αίτια της ήττας λέγοντας πως «δεν είχαμε τον χρόνο και δεν είχαμε, αν θέλετε, την λειτουργική ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε με τους υπάρχοντες ανθρώπινους πόρους μια τόσο σύνθετη πρόκληση όπως οι εκλογές σε όλη την Επικράτεια».
«Παρότι τρέξαμε, παρότι αξιοποιήθηκαν όλα τα στελέχη της πρώτης γραμμής σε όλες τις περιφέρειες, εντούτοις είχαμε ευδιάκριτες και μη αποδεκτές για κόμμα εξουσίας οργανωτικές αδυναμίες. Κι αυτό είναι εύκολο να το ρίξουμε σε πρόσωπα. Αλλά θα ήταν άδικο. Συνολικά το κόμμα μας πάσχει. Και χρειάζεται εξορθολογισμό και ανανέωση. Χρειάζεται ενδυνάμωση, αλλά και εκσυγχρονισμό στη οργανωτική του λειτουργία».
«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν οποιαδήποτε προσπάθεια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ»
Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης είπε ότι «η εποχή της υποκρισίας έλαβε τέλος» και ότι απαιτεί από τα στελέχη του κόμματος «να μην είναι υποκριτές».
«Δεν έχω κανέναν μυστικό κύκλο. Δεν έχω περιφρονήσει κανένα όργανο. Δεν έχω δώσει σε κανέναν και σε καμία το δικαίωμα να μιλάει για εμένα. Η τοξικότητα δεν με εκπροσωπεί. Δεν τιμώρησα κανέναν για την έκφραση των πολιτικών του απόψεων. Ζητώ συντροφικότητα και συλλογικότητα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν οποιαδήποτε προσπάθεια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ» προσέθεσε, λέγοντας πως «η Αριστερά είναι τρόπος ζωής και όχι “τρόπος για να ζεις”».
Οι αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ
Όσον αφορά στις αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι αλλαγές στο ισχύον καταστατικό μπορούν να εγκριθούν μόνο μέσα από Καταστατικό Συνέδριο -το οποίο πρότεινε να γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακου του Οκτωβρίου- και όχι μέσω δημοψηφισμάτων, βάσει του άρθρου 53.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή τις παρακάτω ιδέες προς συζήτηση και επεξεργασία:
- «Να ενεργοποιήσουμε τις Δημοτικές Επιτροπές Μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, επιφορτισμένες με:
τη Διαβούλευση Θέσεων & Προγράμματος, τα Εσωτερικά Δημοψηφίσματα και τις Προκριματικές Εκλογές.
- Να καταργήσουμε τις Νομαρχιακές Επιτροπές, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών.
- Να αντικαταστήσουμε την Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές & 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών). Το όργανο αυτό:
Θα συνεδριάζει 2 φορές τον χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) όπου και θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος. Ειδικότερα:
Ιανουάριος: Ετήσιο Πλάνο Δράσης (Action Plan).
Ιούλιος: Εκτίμηση του βαθμού υλοποίησης του πλάνου δράσης και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις.
Θα εκλέγει τον/την Γραμματέα, τον/την Συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος.
Θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών.
Θα εκλέγει τους Συντονιστές & Αναπληρωτές Συντονιστές των Τμημάτων.
Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνω το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη:
τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος, τον Επικεφαλής της Κ.Ο (σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον Γραμματέα και τον Διευθυντή της Κ.Ο.
Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων
Τέλος, προτείνω την Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης».
Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη