“Καυτό” Φεβρουάριο με τους αγρότες φοβάται η κυβέρνηση

Διαβάζεται σε 3'
Κινητοποιήσεις αγροτών
Κινητοποιήσεις αγροτών EUROKINISSI

Τακτική καθυστερήσεων και κατευνασμού ακολουθεί η κυβέρνηση, ενώ οι αγρότες βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους και ετοιμάζονται για την Agrotica.

Η χθεσινή έκτακτη σύσκεψη για τους αγρότες στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν “έβγαλε” τελικά ειδήσεις για νέα μέτρα.

Έστειλε όμως ένα μήνυμα κατευνασμού την ώρα που τα τρακτέρ έβγαιναν μία προειδοποιητική… βόλτα μέσα στη Λάρισα και προχωρούσαν σε συμβολικούς αποκλεισμούς γύρω από τη Θεσσαλονίκη, σε Νέα Μουδανιά και Δερβένι.

“Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή. Δεν επιδιώκουμε την ένταση και ακούμε τα αιτήματα”, έλεγαν ειδικότερα κυβερνητικές πηγές μετά τη σύσκεψη.

Τις προηγούμενες ημέρες όμως η κυβέρνηση είχε καρφώσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών ως κομματικά υποκινούμενες, δείχνοντας βασικά το ΚΚΕ.

Ενώ στη σύσκεψη δεν ήταν προφανώς τυχαίο ότι φέρεται να έλαβε μέρος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Ήδη εξάλλου η κυβέρνηση είχε στείλει τα ΜΑΤ στις πρώτες απόπειρες αγροτικών μπλόκων.

Η κυβέρνηση συνεπώς ακολουθεί με καρότο και μαστίγιο τακτική καθυστερήσεων απέναντι στους αγρότες. Επικαλείται τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί και προφανώς ευελπιστεί ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα ατονήσουν όταν οι αγρότες θα πρέπει να επιστρέψουν στα χωράφια τους σε μερικές εβδομάδες, χωρίς να χρειαστεί να δώσει περισσότερα.

Η μάχη της Agrotica

Εν τω μεταξύ όμως η έκθεση Agrotica που πραγματοποιείται από 1 έως 4 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη φαίνεται πως θα αποτελέσει αφορμή για κορύφωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Ήδη οι αγρότες της πλημμυροπαθούς Θεσσαλίας, αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας δίνουν ραντεβού στη συμπρωτεύουσα, προϊδεάζοντας για “καυτό” Φεβρουάριο. Σήμερα δε, οι αγρότες της Θεσσαλίας πραγματοποιούν συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας και παρατάσσουν τα τρακτέρ στον κόμβο Πλατυκάμπου. Εκεί θα αποφασίσουν και τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι αγρότες εκτός από το θέμα του κόστους παραγωγής (διαμαρτύρονται ότι μπορεί οι τιμές των προϊόντων τους να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, αλλά και πάλι δεν επαρκούν για να καλύψουν το κόστος παραγωγής), καταγγέλουν σε πολλές περιπτώσεις καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων, αλλά και στην υλοποίηση έργων ιδίως στην πληγείσα από τον Daniel Θεσσαλία.

Από την κυβέρνηση επικαλούνται ότι όσον αφορά στον ΕΛΓΑ: Οι προκαταβολές υπόλοιπων καλλιεργειών θα καταβληθούν στις 10/02/2024. Οι τελικές τιμές αποζημιώσεων θα διαμορφωθούν με την εξέλιξη των πορισμάτων. Οι τελικές αποζημιώσεις θα καταβληθούν στις 30/06/2024.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι όχι μόνο δεν βρέθηκαν χρήματα για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ σε όσους έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, αλλά αντίθετα φέρεται να αποφασίστηκε οριζόντια περικοπή των αποζημιώσεων σε ποσοστό 35%, καθώς δεν έχει ταμειακά διαθέσιμα ο οργανισμός.

Ενώ όσον αφορά στο “φιάσκο” με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την καταβολή των ενισχύσεων το περασμένο φθινόπωρο, από την κυβέρνηση επικαλούνται ότι καρατομήθηκε η διοίκηση και διαβεβαιώνουν ότι “αφήνουμε πίσω μας αυτήν την περίοδο λαθών και αδιαφάνειας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα