Και 3η τροπολογία για άδειες. Στο ΕΣΡ και το τίμημα
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι επιλύονται όλα τα ζητήματα που θέτει το ΣτΕ. Η αντιπολίτευση επιμένει σε πλήρη κατάργηση του νόμου Παππά για να συναινέσει στο ΕΣΡ. Συνεχίζεται η πολιτική "διαπραγμάτευση" στη Βουλή
- 03 Νοεμβρίου 2016 16:27
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η «διαπραγμάτευση» των κομμάτων στη Βουλή για την συγκρότηση ΕΣΡ με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει προβεί ήδη σε τρία βήματα «καλής θέλησης» καταθέτοντας ισάριθμες τροπολογίες και την αντιπολίτευση να επιμένει στο αίτημα πλήρους κατάργησης του νόμου Παππά προκειμένου να συναινέσει τη Δευτέρα στην ανάδειξη της αρχής που θα κληθεί να διενεργήσει το νέο διαγωνισμό.
Η συμπολίτευση κατέθεσε πριν από λίγο μέσω του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα, και μια τρίτη τροπολογία η οποία ικανοποιεί το αίτημα της ΝΔ να αποφαίνεται το ΕΣΡ (με σύμφωνη γνώμη) επί της τιμής εκκίνησης των αδειών, μια απόφαση δηλαδή που δύναται να επηρεάσει αποφασιστικά το συνολικό τίμημα υπέρ του Δημοσίου. Νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είχε καταθέσει και άλλη μια τροπολογία που επιτρέπει στο ΕΣΡ να αποφαίνεται (με σύμφωνη γνώμη) επί του αριθμού των αδειοδοτούμενων καναλιών. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παππάς έχει καταθέσει από την Δευτέρα την αρχική τροπολογία του που καταργεί την περίφημη παράγραφο 2α του νόμου του επαναφέροντας τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού από τη ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στο ΕΣΡ. Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, εκτίμησε μάλιστα ότι θα υπάρξει σύγκλιση την ερχόμενη Δευτέρα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι απαρέγκλιτος στόχος της κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί ο διαγωνισμός και να εισπραχθεί το τίμημα των 255 εκ. ευρώ που προέκυψε υπέρ του Δημοσίου.
Στην αντίπερα όχθη, όμως, η ΝΔ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει το σύνολο του νόμου Παππά. Λιγότερο σκληρή στάση κράτησε το ΠΑΣΟΚ που ζήτησε να διατυπωθεί ρητά ότι οι διατάξεις για την διεξαγωγή του διαγωνισμού (άρθρο 2α) καταργούνται οριστικά και δεν αναστέλλονται απλώς. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του εκπρόσωπου Τύπου της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, από το βήμα της Βουλής ότι το κόμμα του δεν θα συναινέσει στη συγκρότηση ΕΣΡ αν δεν αποσυρθεί ο νόμος Παππά. «Να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση για να ξεκλειδώσει η συγκρότηση του ΕΣΡ» είπε δείχνοντας τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντως τόσο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησαν και την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας. Προσωπική επίθεση στον υπουργό Επικρατείας εξαπέλυσε και ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς ο οποίος δήλωσε ότι «ο νόμος Παππά βρώμισε».
Σε εντελώς διαφορετικό τόνο κινήθηκε το ΚΚΕ δια του βουλευτή Θανάση Παφίλη ο οποίος ανέφερε ότι η αντιπαράθεση για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά σχετίζεται με τα σχέδια για «αναδιανομή της πίτας ανάμεσα σε παλιά και νέα τζάκια». «Η κόντρα συνταγματικότητας-αντισυνταγματικότητας είναι για το ποιος θα εξυπηρετήσει ποια συμφέροντα και ποιος θα πετύχει πιο φιλικά ΜΜΕ» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Δείτε Live εικόνα από τη συζήτηση στη Βουλή: