Καιρίδης για γάμο ομοφύλων: Κομματική πειθαρχία για υπουργούς, αλλιώς να παραιτηθούν

Διαβάζεται σε 6'
O Δημήτρης Καιρίδης, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
O Δημήτρης Καιρίδης, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο INTIME

“Δεν νοείται να υπάρχει μια μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία και να παραμένει κάποιος υπουργός την ώρα που διαφωνεί” είπε ο αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σχετικά με το νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση, σχετικά με τον γάμο ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία, τοποθετήθηκε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Ο υπουργός μετανάστευσης σημείωσε πως, “προφανώς οτιδήποτε βγάζει από το περιθώριο μια ομάδα πληθυσμού και δίνει τα δικαιώματα που δικαιούνται, ιδίως στα απροστάτευτα παιδιά αυτών των συμβιώσεων είναι προς τη σωστή και τη θετική κατεύθυνση”, ενώ πρόσθεσε με νόημα πως “τα πράγματα με τους υπουργούς είναι ξεκάθαρα, δεν νοείται να μην υπάρχει πειθαρχία. Αυτό που συζητάμε είναι ότι αν διαφωνήσει κάποιος θα πρέπει να παραιτηθεί, φαντάζομαι”. Μήνυμα που έχει ως αποδέκτη προφανώς και την πλευρά Βορίδη.

Αναλυτικότερα, ο κ. Καιρίδης τόνισε πως “δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο το γεγονός ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αντίδραση από την ελληνική κοινωνία είναι κάτι που εμείς οι βουλευτές το ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Αυτό όμως που ήθελα να πω είναι ότι δεν είμαστε στην πολιτική για τα εύκολα, είμαστε για τα δύσκολα. Είναι ένας αγώνας που πρέπει να δώσουμε, να πείσουμε με επιχειρήματα και υπάρχουν τα επιχειρήματα όλα (…) Ελπίζω να μην αποτύχουμε στο να περάσουμε το μήνυμα γιατί θα είναι πολύ κρίμα για αυτούς τους συμπολίτες μας, για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και συνολικά για τη χώρα μας. Νομίζω όμως ότι η Νέα Δημοκρατία σε αυτά τα ζητήματα βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά της ιστορίας”.

“Προφανώς οτιδήποτε βγάζει από το περιθώριο μια ομάδα πληθυσμού και δίνει τα δικαιώματα που δικαιούνται, ιδίως στα απροστάτευτα παιδιά αυτών των συμβιώσεων είναι προς τη σωστή και τη θετική κατεύθυνση”, είπε.

“Τα πράγματα με τους υπουργούς είναι ξεκάθαρα” τόνισε τέλος ο κ. Καιρίδης ερωτηθείς σχετικά με το αν θα επιβληθεί τελικά κομματική πειθαρχία ή θα υπάρξει ψήφος κατά συνείδηση: “όπως είπε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ο κ. Μαρινάκης, δεν νοείται να μην υπάρχει πειθαρχία. Με άλλα λόγια, δεν νοείται να υπάρχει μια μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία, οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά μια μεγάλη νομοθετική, όπως θα είναι αυτή η ρύθμιση και να παραμένει κάποιος υπουργός την ώρα που διαφωνεί. Αυτό που συζητάμε είναι ότι αν διαφωνήσει κάποιος θα πρέπει να παραιτηθεί, φαντάζομαι. Όπως και να έχει όλα αυτά είναι πράγματα που τα έχει πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Από εκεί και πέρα, με τους βουλευτές επιτρέψτε μου να περιμένω και εγώ την ευρύτερη τοποθέτηση”.

Επιμένουν Βορίδης και Πλεύρης

Από τη δική του μεριά ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης τόνισε ότι “θα πρέπει πρώτα να τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός και εν συνεχεία να ανοίξει ο σχετικός διάλογος”. Επανέλαβε πάντως ότι “δεν βλέπω να αλλάζω άποψη. Το ζήτημα έχει πολλές παραμέτρους. Είναι σημαντικό να ακουστούν όλες οι απόψεις. Εγώ δεν βρίσκομαι σε δύσκολη θέση”.

Ο Μάκης Βορίδης είχε αναφέρει στα τέλη Νοεμβρίου πως “σε ζητήματα συνειδήσεως” δεν μπορεί να κάνει πίσω, και πως θα αποφάσιζε να παραιτηθεί σε περίπτωση που ερχόταν το νομοσχέδιο στη Βουλή χωρίς ψήφο “κατά συνείδηση” για τους Υπουργούς της κυβέρνησης. “Στα ζητήματα της συνειδήσεως δεν μπορώ να κάνω πίσω. Αν κάποιος μου πει ότι πρέπει να το κάνεις υποχρεωτικά αυτό, δεν μπορώ να το κάνω αυτό”, είχε δηλώσει ενδεικτικά. Σε ερώτηση για τη στάση που θα κρατούσε εφόσον αιρόταν το ζήτημα της τεκνοθεσίας, είχε αναφέρει: “Αυτή τη στιγμή για τη ρύθμιση των νομικών σχέσεων μεταξύ συμβιούντων, συντρόφων, συζύγων, οτιδήποτε, υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο εξομοιώνει πλήρως τη νομική σχέση με τις νομικές συνέπειες του γάμου. Αν είναι ρυθμισμένες, ποια είναι η προστιθέμενη αξία ως προς το νομικό μέρος;”.

Ακόμη, σταθερός στην απόφασή του να μην ψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης.

Μαρινάκης: Τον τελικό λόγο ο πρωθυπουργός

Σημειώνεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας και αυτός για το επίμαχο νομοσχέδιο που αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω τριγμούς στην κυβέρνηση, δήλωσε πως η απόφαση για το εάν τεθεί κομματική πειθαρχία στη ψήφιση του νομοσχεδίου ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. “Όταν συμμετέχεις σε μία ομάδα που έχει μία σημαντική αποστολή και χρέος στους πολίτες, οφείλεις να στηρίζεις τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες, να ενημερώνεσαι γι’ αυτές και να βγαίνεις μπροστά”, συμπλήρωσε.

Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι για την κυβέρνηση η γνώμη της εκκλησίας είναι σημαντική, ωστόσο εκείνη που νομοθετεί είναι η κυβέρνηση. Ακόμη, συμπλήρωσε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αποτελεί αναβίωση παλαιότερου νόμου. “Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ακούει όσο καμία άλλη τους πολίτες, γιατί αυτό είναι το καθήκον της. Υπάρχουν κάποια θέματα, όπως αυτά των δικαιωμάτων, που εφόσον η κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπε να λυθούν κάποιες άδικες εκκρεμότητες, θα πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Η γνώμη της εκκλησίας είναι σημαντική, όμως δεν νομοθετεί”, είπε.

Τέλος, την Τετάρτη αναμένεται η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ, όπου θα αναφερθεί στο νομοσχέδιο με περαιτέρω λεπτομέρειες και θα θέσει το πλαίσιο της νομοθέτησης. Άγνωστο παραμένει το πότε θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή.

Σημειώνεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, δεν απάντησε τη Δευτέρα στο ειδικότερο ερώτημα εάν μία ενδεχόμενη απόφαση απαγόρευσης του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών ανδρών να χρησιμοποιήσουν παρένθετη μητέρα έρχεται σε σύγκρουση με σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Πρέπει η Ευρώπη να κάνει περισσότερα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

ΨΗΦΙΣΕ

Τι μένει να γίνει

Στην Ευρώπη ήδη 20 χώρες έχουν νομοθετήσει για την ισότητα στον γάμο, με πιο πρόσφατες τη Σλοβενία και την Εσθονία, ενώ η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια έχει νομοθετηθεί σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

Προκειμένου να βελτιωθεί η νομική και πολιτική κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα, η Διεθνής Ένωση Λεσβιών, Γκέι, Αμφιφυλόφιλων, Τρανσφυλικών, Τρανσεξουαλικών και Διαφυλικών της Ευρώπης (ILGA-Europe), συνιστά:

-Λήψη νομικών μέτρων για τη διασφάλιση της ισότητας του γάμου.

-Μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τη νομική αναγνώριση φύλου που θα βασίζεται στην αυτοδιάθεση χωρίς την απαίτηση διαζυγίου και συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης για non binary άτομα.

-Συγκεκριμένα να περιλαμβάνει όλους τους λόγους SOGIESC (σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου, χαρακτηριστικά φύλου) στη νομοθεσία και τις πολιτικές που απαγορεύουν τις διακρίσεις στην εκπαίδευση και την υγεία.

-Επισημοποίηση πολιτικών και/ή άλλων θετικών μέτρων για το άσυλο που περιέχουν ρητή αναφορά σε όλους τους λόγους SOGIESC (σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου, χαρακτηριστικά φύλου).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα