Κάλεσμα Τσίπρα στους εφοπλιστές να επενδύσουν ξανά στην Ελλάδα μετά το Brexit

Κάλεσμα Τσίπρα στους εφοπλιστές να επενδύσουν ξανά στην Ελλάδα μετά το Brexit
Event for the 100th anniversary of the Union of Greek Shipowners in Megaron Concert Hall in Athens on Nov. 9, 2016 / 100 9 , 2016 Nick Paleologos / SOOC

Ο πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών επανέλαβε ότι το Δεκέμβριο πρέπει να καθοριστούν μέτρα για το χρέος και να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας επιστροφής στις αγορές. “Ιδιαίτερα σε μία ρευστή διεθνή συγκυρία δεν υπάρχει λόγος να διαιωνίζεται το ελληνικό ζήτημα”, τόνισε

“Η ελληνική οικονομία μετά από 6 χρόνια βαθιάς κρίσης βρίσκεται επιτέλους στη φάση της ανάκαμψης”, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

O πρωθυπουργός τόνισε ότι το 2016 αναδεικνύεται ως το έτος σταθεροποίησης της οικονομίας, για να στείλει το μήνυμα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρηθεί αυτή η θετική δυναμική που έχει αναπτύξει η χώρα, είναι αποσαφήνιση της στρατηγικής γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους «πλέον έφτασε η στιγμή να αναγνωριστούν οι προσπάθειες μας μέσω της λήψης των απαραίτητων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ειδικότερα ότι με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και του καθορισμού άμεσα και εντός Δεκεμβρίου των βραχυπρόθεσμων μέσων διευθέτησης του ελληνικού χρέους, «επιδιώκουμε ταυτόχρονα, από την αρχή του νέου έτους, να ξεκινήσει ο καθορισμός και των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων». Σημείωσε ότι «ο οικονομικός ορίζοντας για την Ελλάδα, η πρόσβαση της στις αγορές χρήματος, πρέπει να γίνει ξεκάθαρος και ανοικτή πρόσβαση», επισημαίνοντας ότι «το έχει ανάγκη η οικονομία μας, οι αγορές αλλά και η ίδια η Ευρωζώνη». «Ιδιαίτερα σε μια ρευστή διεθνή συγκυρία, όλοι πια συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να διαιωνίζεται το ελληνικό ζήτημα. Πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα αποτελεί τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή», τόνισε.

Ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε την κρίση του Brexit επενδυτική ευκαιρία για το ναυτιλιακό κλάδο, καλώντας ουσιαστικά τους εφοπλιστές να επιστρέψουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα:

“Οι τελευταίες εξελίξεις θα πρέπει να μας οδηγήσουν όχι σε μοιρολατρία αλλά σε δράση ώστε να μετατρέψουμε τη κρίση σε ευκαιρία. Για παράδειγμα η κρίση του Brexit, πρέπει να μετατραπεί σε επενδυτική ευκαιρία για τον ναυτιλιακό κλάδο.

Η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας παρέχει:

· την προοπτική αναβάθμισης των λιμένων με πρότυπο την ποιοτική αναβάθμιση του Πειραιά,

· την εκμετάλλευση μαρίνων,

· την ανάδειξη επιχειρήσεων που θα εξειδικεύονται στην ανάπτυξη καινοτόμων σχεδίων με εφαρμογή στον χώρο της ναυτιλίας,

· την ανάπτυξη της κρουαζιέρας,

· την εμβάθυνση της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά,

· την εκμετάλλευση των συνεργιών που δημιουργεί η παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας χάρη στα σημαντικά έργα σε εξέλιξη όπως ο Trans-Adriatic Pipeline (TAP) και ο Interconnector Greece-Bulgaria (IGB), η αναβάθμιση του τερματικού LNG στη Ρεβυθούσα και ο σχεδιαζόμενος FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Τα παραπάνω αποτελούν ελπιδοφόρες ενδείξεις ότι υπάρχουν οι ευκαιρίες που θα δώσουν το έναυσμα για την αλλαγή σελίδας στην οικονομία”, είπε.

Και επικαλούμενος τη γνωστή σε όλο τον κόσμο -όπως σημείωσε- επιχειρηματική οξυδέρκεια των Ελλήνων πλοιοκτητών και τη συνήθεια που έχουν να παίρνουν τη σωστή απόφαση, στη σωστή στιγμή, δρώντας κόντρα στο ρεύμα ή όπως λένε οι οικονομολόγοι αντικυκλικά κατέληξε λέγοντας: “Σας προσκαλώ να επενδύσετε και να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που αναδύονται στην χώρα μας”.

Βενιάμης: Η ναυτιλία των Ελλήνων κατακτά κυρίαρχη θέση, δεν ζητά διευκολύνσεις και μπορεί να αποτελέσει μοχλό επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης στο χαιρετισμό του τόνισε ότι η ναυτιλία των Ελλήνων κατακτά κυρίαρχη θέση στη διεθνή αγορά και δεν ζητά διευκολύνσεις, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει μοχλό επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

Πρόσθεσε ότι η ναυτιλία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα και θα πρέπει να μείνει παρούσα στον τόπο της.

“Κάποιοι από εμάς είχαμε την τύχη να βρισκόμαστε ξανά στην αίθουσα αυτή πριν από 25 χρόνια, γιορτάζοντας τότε τα 75 χρόνια από την ίδρυση της ενώσεως μας” τόνισε ο κ.Βενιάμης και συμπλήρωσε: “νιώθουμε όλοι χαρά που φέτος η Ενωσή μας το σπίτι της Ελληνικής Ναυτιλίας κλείνει 100 χρόνια πορείας.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η ναυτιλία μέσα από την ιστορική της αναδρομή αποδεικνύει έμπρακτα τη σημασία και τη διαχρονική υπεροχή της στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της ναυτιλίας των Ελλήνων. Αναφερόμενος στην ΕΕΕ, τόνισε ότι πρόκειται για ένα σωματείο που έζησε τους σταθμούς της νεότερης ιστορίας του τόπου με τους 16 προέδρους που ηγήθηκαν αυτής, αλλά και τα 231 τιμημένα μέλη στα συμβούλια της ενώσεως που, όπως πρόσθεσε, η ιστορία της διαδοχής τους αποτελεί έκφραση των τριών θεμελιωδών αρχών της συνέχειας της συνέπειας και της σοβαρότητας.

Φωτό: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα