Κάλπες για τον ‘νέο φορέα’: Ραντεβού στα τυφλά

Κάλπες για τον ‘νέο φορέα’: Ραντεβού στα τυφλά

Ηταν ένα μίνι φεστιβάλ κενολογίας- το δεύτερο στη σειρά "Δεν έχουμε τίποτε να πούμε, αλλά το λέμε"

Του Γ. Λακόπουλου

Ηταν ένα μίνι φεστιβάλ  κενολογίας- το δεύτερο στη σειρά “Δεν έχουμε τίποτε να πούμε, αλλά το λέμε”. Ουσία μηδέν. Απάντηση καμία. Οι  εννέα υποψήφιοι για τον “νέο φορέα” επανέλαβαν το εξίσου ανιαρό  προηγούμενο “debate”.

Πάλι δεν  εξήγησαν τι ακριβώς επιχειρούν να κάνουν. Απλώς ήταν  φανερό ότι   δεν το  εννοούν  όλοι με τον ίδιο τρόπο – ούτε έχουν κοινές  επιδιώξεις.  Η Γεννηματά  βλέπει “ντέρμπι για τρεις”, ο Καμίνης δεύτερο κόμμα ο  Μανιάτης… πρώτο και ο Τζιώτης κάτι πιο αριστερά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πραγματικότητα  πρόκειται για  τυφλή  εφόρμηση στην  εναπομείνασα ιματιοθήκη του ΠΑΣΟΚ.  Έχει  πλάκα  ότι κάποιοι που εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους  και  έχουν “μητρώο” επιθέσεων κατά του κατά του ΠΑΣΟΚ και του  ιδρυτή του, θέλουνε  θα  σφετεριστούν  τους  ψηφοφόρους που έμειναν  πιστοί στο  κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου – παρά τις ολέθριες πολιτικές των διαδόχων του.

Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα οι  εκλογές της Κυριακής θα  είναι τυπική αναμέτρηση προσωπικών μηχανισμών.  Όσοι   ψηφίσουν δεν θα ξέρουν γιατί ακριβώς ψηφίζουν. Θα προκύψει εκ των υστέρων ανάλογα με τον νικητή. Το debate δεν μας έκανε σοφότερους για το  κόμμα-φάντασμα .

Δεν ξέρουμε πχ ποια θα είναι η ιδεολογία του. Ούτε καν τη γεωγραφική τοποθέτηση στο πολιτικό φάσμα ως “κεντροαριστερά” δεν  αποδέχονται όλοι .  Θα είναι  σοσιαλιστικό κόμμα; Σοσιαλδημοκρατικό; Θα  αυτοχαρακτηρίζεται “κέντρο”- με ότι  σημαίνει αυτό; Η θα  έχει ιδεολογία α λα καρτ; Σε  ποια πλευρά της διαχωριστικής γραμμής  τοποθετείται.  Η δεν  θα αναγνωρίζει ότι υπάρχει διαχωριστική γραμμή;

Δεν μάθαμε τίποτε για τις πολιτικές επιλογές του. Δεν μίλησαν όσοι καταγγέλλονται από τον  Ραγκούση ότι  ράβονται  για υπουργοί του Μητσοτάκη.  Αν  κάνουν τον “φορέα”  υποστήριγμα της ΝΔ,  για ποια “κεντροαριστερά” μιλάμε; 

Δεν μάθαμε γιατί ένα κόμμα που θέλει να μεγαλώσει  δεν θέλει να πάρει στη Βουλή τις έδρες  που  θα του αναλογούν με όποιο εκλογικό αποτέλεσμα , αλλά  τις  χαρίζει στο πρώτο  κόμμα. Η  άρνηση των περισσότερων να αποδεχθούν την απλή αναλογική  συνιστά  επιλογή ..εναντίον του κόμματος  που θέλουν να αναλάβουν.  Θα είχε  ενδιαφέρον πάντως να ξέραμε αν θα  έκαναν το ίδιο σε  περίπτωση που οι δημοσκόποι έφερναν μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ακούσθηκε επίσης λέξη  για  τα χρέη  του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα  διαδεχθεί ο  νέος φορέας- αν πετύχει το σχέδιο διάλυσης του. Κανείς δεν ρώτησε  τη Φώφη Γεννηματά ποιος χρεοκόπησε το κόμμα της και  που βρίσκονται τα πορίσματα του διαχειριστικού ελέγχου που παρήγγειλε ο προκάτοχος της. Πως θα αποπληρωθούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες; Εκτός αν ο φορέας  εκτός από  ανάχωμα στον Τσίπρα  και δεκανίκι στον Μητσοτάκη, πρόκειται να αποδειχθεί και μπαταχτσής -και να στείλει το λογαριασμό στους πολίτες…

Δεν  ξεκαθάρισε επίσης  το θέμα με τις δυο κοινοβουλευτικές ομάδες, που θα είναι τρεις  αν μετρηθεί και η ΔΗΜΑΡ, ή και τέσσερις αν μετά τις εκλογές μπει στη Βουλή  ο Γ. Παπανδρέου. Ειδικά η Γεννηματά δεν είπε αν  θα διαλύσει το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα – όπως επιμένουν οι υπόλοιποι.

Οι εννέα συγκεντρώθηκαν για να διατυπώσουν τις επιθυμίες τους και κάτι μπαρούφες που πέταξαν ορισμένοι. Καλοδεχούμενες. Αλλά  τα κόμματα δεν προκύπτουν από συγκολλήσεις παραγόντων-   ειδικά περιθωριακών. Κακό χωριό τα λίγα σπίτια. Η συζήτηση για τον φορέα γίνεται στο κενό και οι εκλογές  για τον επικεφαλής του  είναι ραντεβού στα τυφλά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι  παλαιοί ψηφοφόροι  του ΠΑΣΟΚ  που μετακόμισαν στον Τσίπρα,  δεν δείχνουν να αγωνιούν. Ούτε ως θεατές  δεν ενδιαφέρονται για τον “φορέα”,  αν κρίνουμε από τις μετρήσεις.  Προφανώς   μετακινούμενοι   σε άλλο κόμμα πήραν μαζί τους και τα στοιχεία που συγκροτούν την σημερινή  κεντροαριστερά.  Δεν τα  άφησαν σε όσους  έκαναν δυο εκπομπές στην τηλεόρασή, χωρίς ιδεολογία, πολιτική και τηλεθέαση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα