Καμμένο τηλέφωνο για τα θρησκευτικά

Καμμένο τηλέφωνο για τα θρησκευτικά
Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως στην Ολομέλεια της Βουλής, με πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, σχετικά με την Παιδεία, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δημιούργησε νέους πονοκεφάλους, καθώς υποστήριξε ότι ο Τσίπρας του είπε για διάλογο από μηδενική βάση με την Εκκλησία για το μάθημα των θρησκευτικών. Τι ειπώθηκε στην πραγματικότητα. Σταθερό στη γραμμή "συνεννόηση, αλλά και διακριτοί ρόλοι" το Μαξίμου. Ο Μητσοτάκης προκάλεσε τον Τσίπρα να ξεκαθαρίσει

Φωτιές άναψε για άλλη μία φορά ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, καθώς ενώ ο Αλέξης Τσιπρας ξεκαθάρισε εξ αρχής κατά την προ ημερησίας για την παιδεία πως το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να πάψει να έχει ομολογιακό χαρακτήρα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε κατά τη συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι ο πρωθυπουργός του είπε πως το θέμα θα συζητηθεί ουσιαστικά από μηδενική βάση και οι αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού με την Εκκλησία.

Την αναφορά Καμμένου δεν παρέλειψε να σχολιάσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στην πρωτολογία του είχε καλέσει τον κ.Τσίπρα να απαντήσει στην επιστολή Ιερώνυμου προς τα κόμματα και στη δευτερολογία του ζήτησε από τον πρωθυπουργό να διευκρινίσει τι ακριβώς είπε στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

“Να γνωρίζουμε εάν υπάρχει στοιχειώδης συγχρονισμός μεταξύ των δύο εταίρων. Κατανοώ βέβαια την προσπάθεια του κ.Καμμένου να είναι αρεστός στην Εκκλησία” σχολίασε  σκωπτικά ο πρόεδρος της ΝΔ και σημείωσε: “Στην επιστολή του Μακαριώτατου λέγονται όμως τα πράγματα με το όνομα τους”, ρωτώντας την κυβέρνηση εάν “η απαραίτητη -το τονίζω, απαραίτητη- αναμόρφωση του μαθήματος των θρησκευτικών, πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδας;”

Ο κ.Τσίπρας στην τριτολογία του δεν απάντησε ευθέως στον κ.Μητσοτάκη, επιλέγοντας γενικότερα συναινετικούς τόνους. Στάθηκε στην αναφορά του προέδρου της ΝΔ στην ανάγκη αναμόρφωσης του μαθήματος των θρησκευτικών. Σημείωσε ότι αυτό θα γίνει με τον αναγκαίο διάλογο και εξήγησε ότι τα προγράμματα του Ινστιτούτου, στη διαμόρφωση των οποίων συμμετείχαν εγκεκριμένοι θεολόγοι, θα πάνε στα σχολεία αυτή τη δοκιμαστική χρονιά.

Συνέχισε λέγοντας ότι εάν δεν αρκούσε μία συνεδρία με την Εκκλησία, θα υπάρξουν και άλλες και στο τέλος της χρονιάς που θα αξιολογηθεί το μάθημα οι επιστήμονες θα μπορούν να ενσωματώσουν γόνιμες παρατηρήσεις από την πλευρά της Εκκλησίας.

“Κρατά την αναφορά του κ.Μητσοτάκη ότι είναι απαραίτητη αυτή η αλλαγή στο μάθημα των θρησκευτικών και σημειώνω ότι είναι γόνιμος και απαραίτητος ο διάλογος. Χρειάζεται ενότητα και να προλαβαίνουμε τις συγκρουσεις και όχι να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Τι συνέβη όμως στην πραγματικότητα; Κυβερνητικά στελέχη ξεκαθάριζαν στο News247 ότι ουδέποτε έκανε λόγο στον κυβερνητικό εταίρο ο πρωθυπουργός για διάλογο από μηδενικής βάσης με την Εκκλησία για το μάθημα των θρησκευτικών.

Ως φαίνεται ο κ.Καμμένος, στην προσπάθεια του να… ξεπεράσει τη ΝΔ η οποία είχε σπεύσει (παρά ή παράλληλα με την εκπεφρασμένη θέση Μητσοτάκη για ανάγκη αναμόρφωσης του μαθήματος των θρησκευτικών) να πάρει το μέρος της Εκκλησίας στην κόντρα με το υπουργείο Παιδείας (κόντρα που στη δική του δευτερολογία σήμερα ο Νίκος Φίλης είπε πως δεν υπάρχει, επιμένοντας όμως στον κοσμικό χαρακτήρα του σχολείου), το… παράκανε.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι στον κ.Μητσοτάκη είχε απαντήσει ήδη ο κ.Φίλης και ότι η γραμμή της κυβέρνησης, όπως την εξέφρασε ο κ.Τσίπρας στην πρωτομιλία του, παραμένει σταθερή: Συνεννόηση με την Εκκλησία, αλλά διακριτοί ρόλοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα