Καμμένος: Εκλογές, δημοψήφισμα ή μετάθεση της κύρωσης, εάν η συμφωνία των Πρεσπών φτάσει στη Βουλή
Τρεις επιλογές θα προτείνει στον πρωθυπουργό σε περίπτωση που η συμφωνία για το Σκοπιανό φτάσει στη Βουλή ο κυβερνητικός εταίρος, όπως προανήγγειλε κατά τη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Εξαπέλυσε επίθεση κατά Μητσοτάκη και δήλωσε καραμανλικός
- 11 Σεπτεμβρίου 2018 15:54
Το παιχνίδι των καθυστερήσεων επιλέγει στο Σκοπιανό ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.
Ο κυβερνητικός εταίρος κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ δήλωσε αποφασισμένος να καθυστερήσει τον ερχομό της συμφωνίας των Πρεσπών για το Σκοπιανό στη Βουλή και να μη ρίξει την κυβέρνηση. Προανήγγειλε ωστόσο ότι εάν η συμφωνία φτάσει στη Βουλή δεν έχει τη λαϊκή εντολή να παραμείνει στην κυβέρνηση και πως σε αυτή την περίπτωση θα προτείνει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εκλογές, δημοψήφισμα ή μετάθεση της κύρωσης μετά την ολοκλήρωση της τετραετίας.
“Εαν η συμφωνία αυτή φτάσει στο σημείο να έρθει στη Βουλή των Ελλήνων, δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή να συνεχίσουμε την παραμονή μας στην κυβέρνηση. Εάν η συμφωνία φτάσει στη Βουλή η πρώτη μου πρόταση θα είναι να ζητήσουμε δημοψήφισμα από τον ελληνικό λαό, για να πάρει θέση. Η δεύτερη επιλογή που θα έχουμε είναι οποιαδήποτε κύρωση της συμφωνίας να μετατεθεί για μετά το πέρας της τετραετίας και η τρίτη επιλογή θα είναι η προσφυγή στις κάλπες”, είπε ο κ.Καμμένος.
Κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη: “Να μας πει αν θα ψηφίσει τη συμφωνία, εάν σε περίπτωση που δεν έχει ψηφιστεί, θα τη συνεχίσει και τρίτον εάν έχει ψηφιστεί, εάν θα την εφαρμόσει”.
Ο κυβερνητικός εταίρος πάντως αμφισβήτησε εάν υπάρχει καν συμφωνία: “Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει. Υπάρχει ένα κείμενο που φέρει τις υπογραφές των δύο ΥΠΕΞ ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που αν και εφόσον ολοκληρωθούν, θα μετατραπεί σε συμφωνία. Υπάρχει ένα κείμενο για το οποίο μέχρι το τέλος είπα ότι δεν θα το στηρίξω.”
Υπεραμύνθηκε της απόφασης του να στηρίξει την κυβέρνηση στην πρόταση μομφής, παρά τη διαφωνία του στο Σκοπιανό και συνέχισε την επίθεση του κατά του προέδρου της ΝΔ: “Ο κ. Μητσοτάκης, ήθελε τον Ιούνιο και πριν βγούμε από τα μνημόνια να κάνει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για να ρίξω εγώ την κυβέρνηση, χωρίς να μας λέει το τι θα κάνει αυτός. Εμείς εάν ρίχναμε τον Ιούνιο την κυβέρνηση, θα είχαμε υπονομεύσει τις θυσίες του λαού, χωρίς να υπάρξει καμία διαφορά στην συμφωνία των Πρεσπών”.
Επέρριψε την ευθύνη για τη συμφωνία όχι στον πρωθυπουργό, αλλά στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά λέγοντας: “Οι συνθήκες που προέκυψαν στα Σκόπια, επιτάχυναν τις εξελίξεις, όπως επίσης και η πολιτική που χάραξε ο κ. Κοτζιάς. Από κει και πέρα η συμφωνία μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Δεν θα κάνω ποτέ πίσω στην παραχώρηση του όρου Μακεδονίᔨ.
Ο κ.Καμμένος κατηγόρησε την πλευρά των Σκοπιανών ότι παραβιάζουν το περιεχόμενο της συμφωνάις των Πρεσπών.
“Έχουμε μπροστά μας μια περίοδο όπου βάσει της συμφωνίας που τώρα παραβιάζουν τα Σκόπια, γιατί μιλούν για πράγματα που δεν έχουν συμφωνηθεί, όπως η εθνότητα, προκαλούν συνεχώς, την τελική απόφαση θα την πάρει η Ελλάδα. Έχουμε τη διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στη γειτονική χώρα. Το συμφέρον τους θα ήταν να δεχθούν τις ελληνικές θέσεις, και να μην παραχαράσσουν την ιστορία της Μακεδονίας. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να κάνουν τις συνταγματικές αλλαγές, και τότε θα επανεξεταστεί το κατά πόσον έχει τηρηθεί η συμφωνία. Αυτό το διάστημα είναι μεγαλύτερο από το μέσον του 2019. Μέχρι τον Μάιο του 2019 τίποτα απ όλα αυτά θα έχει γίνει. Δεν μιλάμε για καμία ενδοκυβερνητική σύγκρουση μέχρι τότε. Γενικότερα έχουμε έναν διάλογο στα Βαλκάνια. Θα δούμε μετά την εξέλιξη στο Κόσοβο, το τι θα γίνει στην ΠΓΔΜ”, εκτίμησε ο κ.Καμμένος.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε καραμανλικός και αναφέρθηκε στην πολιτική του σχέση με την Κατερίνα Παπακώστα και τον Ευιάγγελο Αντώναρο.
Ερωτηθείς για το γεύμα με τον κ.Αντώναρο, ο κ.Καμμένος είπε: “Με τον Αντώναρο έχουμε μια για πολλά χρόνια από τότε που ήμασταν μαζί στην κυβέρνηση. Είναι καραμανλικός και όπως κι εγώ πιστεύουμε στη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή που δεν είχε τότε αντιπρόεδρο των Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη. Η ΝΔ πίστευε στην εθνική συνύπαρξη, αναγνώρισε το ΚΚΕ, τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που συγκυβέρνησε με τον Φλωράκη και τον Κύρκο την εκπροσωπεί ο Αντώναρος και η Παπακώστα και όσοι διαγραφόμαστε από τη ΝΔ”.