Καμμένος – Γιαννακόπουλος: Από τον ‘μήνα του μέλιτος΄στα δικαστήρια
Πως και γιατί η αλληλοστήριξη του αρχηγού των ΑΝΕΛ με την οικογένεια των φαρμακοβιομηχάνων κατέληξε σε μία σφοδρή μετωπική σύγκρουση
- 27 Οκτωβρίου 2015 12:50
Μάρτιος 2015. Η πρώτη κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετράει μόνο κάποιες ελάχιστες εβδομάδες στην εξουσία. Στον Πειραιά στην εκδήλωση Active Greece Awards που διοργάνωνε η Statbank για να βραβευθούν οι πλέον εξαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις στο βήμα θα κληθεί ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης για να δώσει το βραβείο στον αντιπρόεδρο της ΒΙΑΝΕΞ που μετά από μία μεγάλη συμφωνία άνοιξε τα φτερά της για την αγορά της Κίνας. Ο κ. Καμμένος αστειεύεται για λίγο με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο για την κόκκινη γραβάτα που φοράει ο – μεταξύ άλλων – ισχυρός άνδρας του μπασκετικού Παναθηναϊκού, και του παραδίδει το βραβείο.
Ο Αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ στα πρώτα λόγια της ευχαριστήριας ομιλία του κάνει ιδιαίτερη μνεία στον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. και κυβερνητικό εταίρο πλέον: «Έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία για εμένα προσωπικά παίρνοντας το βραβείο από τον κ. Καμμένο, ο οποίος κατά την άποψη μου είναι ο μεγαλύτερος εν ενεργεία Έλληνας πολιτικός, πατριώτης, στηρίζει την Ελλάδα και περιμένουμε πάρα πολλά από τον κ. Καμμένο».
Θα μπορούσε να είναι μία απλή φιλοφρόνηση ενός επιχειρηματία προς ένα πολιτικό αλλά όπως είχε φανεί στο παρελθόν αλλά και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου η οικογένεια Γιαννακόπουλου στήριζε με κάθε τρόπο, και κυρίως μέσω των ΜΜΕ που ελέγχει, τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Στην τελευταία προεκλογική περίοδο η δραστηριότητα του κ. Καμμένου καλύφθηκε πολύ στενά από τα μέσα του επιχειρηματία, πολύ περισσότερο από όποιον άλλο αρχηγό μη ηγετικού κόμματος. Αντίστοιχα ο κ. Καμμένος, τόσο όταν ήταν στην αντιπολίτευση όσο και κατά την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης στήριζε ενεργά τις θέσεις της ελληνικής παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας.
Ακόμη και στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου, πριν τις πρόσφατες εκλογές, ο κ. Καμμένος σε ερώτηση σχετικά με το τι θα έκανε για να μείνει ζωντανή η ελληνική παραγωγή φαρμάκου παρέμενε σταθερός στην στήριξη της ανέφερε ότι είναι «υποχρέωση μας να στηρίξουμε το ελληνικό φάρμακο». Ένα τομέα που έδειχνε να το γνώριζε σε υψηλό βαθμό αν και ο ίδιος δεν είχε θητεύσει σε θέση που να είχε κάνει με τον κλάδο της υγείας. Είχε αναφέρει, μεταξύ των άλλων, χαρακτηριστικά:«Το rebate στα φάρμακα είναι από 15% έως 25% ανάλογα με τις πωλήσεις. Το rebate για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες προτείνουμε να είναι στο μηδέν τοις εκατό, για τα φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα. Αν δεν ισχύσει για τα φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα -και τους εργαζόμενους που εργάζονται σε αυτές τις φαρμακοβιομηχανίες- τότε θα πάμε στη λύση των προηγούμενων υπουργών με τα γενόσημα από την Ινδία, το Άμπου Ντάμπι και το Πακιστάν».
Αντίστοιχα είχε άποψη και θέση για το clawback, το ποσό δηλαδή που επιστρέφουν οι φαρμακοβιομηχανίες στο κράτος για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης λέγοντας ότι το πρόβλημα δημιουργείται από φάρμακα υψηλού κόστους (σ.σ. φάρμακα πολυεθνικών που προστατεύονται από πατέντες) και για αυτό πρότεινε να υπάρξουν δύο κατηγορίες clawback.
Η αλλαγή στάσης των κυβερνητικών εταίρων στο θέμα των γενόσημων και των φαρμάκων που πλέον δεν προστατεύονται από πατέντα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι με αποτέλεσμα να αλλάξει από την μία μέρα στην άλλη και η στάση των μέσων που ελέγχονταν από την οικογένεια Γιαννακόπουλου απέναντι στον Πάνο Καμμένο με τον τελευταίο να σηκώνει το γάντι πριν από λίγες ημέρες στην Βουλή και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να προχωρεί σε αγωγή εναντίον του προέδρου των ΑΝΕΛ.
Τι αλλάζει για το ελληνικό φάρμακο με το νέο πολυνομοσχέδιο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στηρίζεται κυρίως στην παραγωγή φασόν για μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες καθώς στην παραγωγή γενοσήμων. Οι διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες διαθέτουν εργαστήρια ρίχνουν το βάρος τους στην παραγωγή πρωτοπόρων φαρμάκων είτε εξελιγμένων τα οποία έχουν πολύ πιο υψηλή τιμή από παλαιότερες συνταγές.
Αυτές που λόγο χρόνου έχουν χάσει το δικαίωμα να θεωρούνται «μοναδικά» μπαίνουν στην κατηγορία off patent και κατά κόρο – καθώς δεν έχουν το ίδιο περιθώριο κέρδους – δίνονται σε συνεργαζόμενες φαρμακοβιομηχανίες. Όπως προαναφέρθηκε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στηρίζεται κυρίως σε αυτό τον τομέα. Στα πλαίσια της νέας συμφωνίας που αποδέχθηκε η κυβέρνηση για τα παραγόμενα στην Ελλάδα φάρμακα εκτός πατέντας προβλέπεται μείωση της τιμής κατά 50% ενώ για τα ελληνικά γενόσημα, των οποίων η τιμή είχε μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, έχει αποφασιστεί περαιτέρω μείωση κατά 32,5%.