Καμμένος: Όχι σε όνομα ‘Μακεδονία’, ανοιχτός σε ‘Βαρντάσκα’
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιβεβαίωσε ότι δε θα συναινέσει σε όνομα που περιέχει τον όρο Μακεδονία, έδειξε όμως σύμφωνος με το όνομα "Δημοκρατία του Βαρδάρη". Εξέφρασε την άποψη ότι απαιτείται συμβουλιο πολιτικών αρχηγών. Τι είπε για τα σενάρια αποχώρησης του από την κυβέρνηση
- 27 Δεκεμβρίου 2017 14:22
Το όνομα “Δημοκρατία του Βαρδάρη” ως μία ονομασία για την ΠΓΔΜ την οποία θα μπορούσαν να αποδεχθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες “φωτογράφισε” ο Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου- απολογισμού του έργου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ο κ.Καμμένος ξεκαθάρισε ότι δε θα συναινέσει στη χρήση του όρου Μακεδονία, ούτε στα λατινικά, είπε όμως ότι θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό το “Βαρντάρσκα” και επισήμανε ότι μία συμφωνία μπορεί να έρθει με δύο τρόπους, είτε στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών όπου θα μπορούσε να υπάρξει θεσμική συμφωνία όπως το 2008, είτε σε ψηφοφορία στη Βουλή.
Υπονόησε έτσι σαφώς ότι απαιτείται Συμβουλιο Πολιτικών Αρχηγών για να αλλάξει η συμφωνία του 2008.
Σημειωτέον πάντως ότι και να γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, καθώς δεν μπορεί να λάβει μία θεσμική απόφαση, η όποια συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή με ψηφοφορία. Σημειωτέον επίσης ότι ορόσημο αποτελεί η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες και ότι η κινητικότητα οφείλεται στην επιθυμία ΗΠΑ και Γερμανίας η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι όμως που σύμφωνα με την απόφαση του Βουκουρεστίου δε μπορεί να γίνει χωρίς συμφωνία για όνομα erga omnes.
Ο κ.Καμμένος δήλωσε επίσης ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν ενιαία γραμμή, είπε πως δε διαφωνεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά παρόλο που έχουν διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα και χαρακτήρισε τον κ.Κοτζιά “τον καλύτερο υπουργό Εξωτερικών που έχει περάσει από τη χώρα”. Τόνισε επίσης ότι “με το ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μία έντιμη συμφωνία, μπορούμε να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε”.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιτέθηκε στη Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία κατηγόρησε ότι προσπαθεί να εγκλωβίσει τη χώρα σε μία προσωπική της θέση, επειδή πιστεύει ότι το Σκοπιανό θα ξεχαστεί και άφησε αιχμές για τα εσωκομματικά της ΝΔ, σχολιάζοντας ότι η κ.Μπακογιάννη θα πρέπει τώρα να συμφωνήσει με τον Αντώνη Σαμαρά που ανέτρεψε τον πατέρα της.
Πάντως το γεγονός ότι ο κ.Καμμένος έδωσε μία συνέντευξη τύπου απολογιστική των πεπραγμένων στο Άμυνας δημιουργησε αίσθηση και έτσι δέχθηκε ερώτηση εάν σε ένα επικείμενο ανασχηματισμό θα παραμείνει στο υπουργείο Άμυνας ή θα αλλάξει θέση ή θα παραμείνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. “Ο ανασχηματισμός είναι θέμα του πρωθυπουργού και δεν έχει γίνει συζήτηση με τον Τσίπρα για τη δική μου θέση. Όμως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει για το καλό της πατρίδας”, απάντησε ο κ.Καμμένος.