Καμπανάκι Τσίπρα για την Ακροδεξιά

Καμπανάκι Τσίπρα για την Ακροδεξιά
Leaders of 27 EU countries gather in Bratislava for an informal meeting to discuss the future of the EU., in Slovakia, on Sept.16. 2016 / 27 , , 16 , 2016 SOOC

Με αφορμή το προσφυγικό ο πρωθυπουργός προειδοποίησε τους '26' και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου η ΕΕ να μην έχει την ίδια τύχη με την καμπάνια του Bremain. Αναλυτικά όσα τόνισε στους ομολόγους του

Την αναγκαιότητα για ένα νέο όραμα και γενναίες αποφάσεις για την Ευρώπη, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην άτυπη Σύνοδο των 27, στη Μπρατισλάβα, παρουσιάζοντας τις θέσεις της ελληνικής πλευράς που εφάπτονται και με τις θέσεις στη διακήρυξη των Αθηνών, για τους τομείς της ανάπτυξης, της ασφάλειας και τους προσφυγικού.

Ως προς το ζήτημα του προσφυγικού, ο πρωθυπουργός μίλησε για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο, σημειώνοντας ότι «αυτό που απαιτείται είναι ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, όχι blame game». Επισήμανε με σαφήνεια: «Μη νομίζουμε ότι υιοθετώντας την ατζέντα της Ακροδεξιάς αποτρέπουμε την άνοδο της. Η Ακροδεξιά ατζέντα, ενισχύει την ίδια την Ακροδεξιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στην τοποθέτηση του ότι «στην Ευρώπη υπάρχει κρίση ενότητας, κρίση εμπιστοσύνης, υπαρξιακή κρίση». Επισήμανε ότι «οι λαοί δεν εμπνέονται από το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και πως οι αιτίες είναι ότι η ζωή τους τα τελευταία χρόνια δεν γίνεται καλύτερη, το αίσθημα ανασφάλειας γενικεύεται, οι ανισότητες διευρύνονται, η ανεργία εξαπλώνεται. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η ΕΕ δίνει την αίσθηση γραφειοκρατικού οργανισμού, χωρίς διαφάνεια και συνέπεια στις αποφάσεις και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς και των αντιευρωπαϊκών λαϊκιστικών δυνάμεων».

Ως προς το τι πρέπει να γίνει, τόνισε ότι «χρειάζεται νέο όραμα και γενναίες αποφάσεις». Συγκεκριμένα:

1 Περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατία.

Ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών (ΕΕ, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) έναντι των διακυβερνητικών θεσμών (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Eurogroup).

2 Διατήρηση και ενίσχυση του κοινωνικού κεκτημένου.

Επ’ αυτού επισήμανε ότι υπάρχουν 25 εκατ. άνεργοι, 11 εκατ. μακροχρόνια άνεργοι, ότι η ανεργία των νέων αγγίζει το 30 – 50% στην περιφέρεια και ότι πρόκειται για μια «καμμένη γενιά».

3 Αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα. Από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων. Όχι ο καθένας μόνος του.

«Χρειαζόμαστε νέο όραμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αν σε έξι μήνες στην Ρώμη παρουσιάσουμε μόνο γραφειοκρατικούς και διπλωματικούς συμβιβασμούς, χωρίς όραμα, θα έχουμε την ίδια τύχη με την καμπάνια του Bremain.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η προχθεσινή ομιλία Γιούνκερ είναι σε σωστή κατεύθυνση, για να σημειώσει ότι η δημοσιονομική σταθερότητα πρέπει να συνδυαστεί με δημοσιονομική ευελιξία, ως επενδυτικό κίνητρο – «ευφυής ευελιξία», να υπάρχουν δημοσιονομικές εξαιρέσεις στα κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ως προς τον άξονα της Ασφάλειας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια και η αντιτρομοκρατική συνεργασία. Αλλά με αναβάθμιση του παγκόσμιου και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ στην αντιμετώπιση και διαχείριση κρίσεων στην περιοχή μας.

«Μη νομίζουμε ότι υιοθετώντας την ατζέντα της Ακροδεξιάς αποτρέπουμε την άνοδο της. Η Ακροδεξιά ατζέντα, ενισχύει την ίδια την Ακροδεξιά», υπογράμμισε για το Προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «αυτό που απαιτείται είναι ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, όχι blame game». «Ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση και το άσυλο», τόνισε. Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για στήριξη της καθιέρωσης ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, είπε ότι χρειάζονται συμφωνίες με χώρες διέλευσης, αντιμετώπιση παράνομης διακίνησης, νόμιμες οδοί μετανάστευσης, στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής, δίκαιη αναθεώρηση του Δουβλίνου, ώστε να μην πέφτει το βάρος σε αυτές, και βεβαίως μετεγκαταστάσεις.

Δηλώσεις Τσίπρα στους δημοσιογράφους

Σημειώνεται πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στην ΕΕ. “Καλοί οι κανόνες αλλά πρέπει να υπάρχουν και εξαιρέσεις” δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Φωτό: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα