Κεραυνοί Καραμανλή για Τουρκία- Γιατί τον ανησυχούν οι απειλές Τραμπ στη Γροιλανδία

Διαβάζεται σε 17'
Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής
Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής EUROKINISSI

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι υποχωρήσεις σε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας δεν συνιστούν κινητικότητα και χαρακτήρισε ψευδοδίλημμα το “διάλογος και υποχωρήσεις ή πόλεμος”

“Κόκκινες γραμμές” στα ελληνοτουρκικά χάραξε με ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υφυπουργού, Γιάννη Βαληνάκη, με τίτλο: “Για μία νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία”.

Ο κ. Καραμανλής απάντησε εμμέσως πλην σαφέστατα σε όσους τον κατηγορούν ως εκπρόσωπο της  “σχολής της ακινησίας” στα ελληνοτουρκικά, αλλά και σε όσους μιλούν ακόμη και για “γραφικότητα”. Τόνισε ότι υποχωρήσεις σε ζωτικά συμφέροντα και μονομερή δικαιώματα της χώρας δεν συνιστούν πρωτοβουλίες και κινητικότητα. Υπογράμμισε δε ότι με υποχωρήσεις σε τέτοια ζητήματα δεν εξαγοράζεται η ειρήνη.

“Δεν είναι μονόδρομος το ψευδοδίλημμα διάλογος και υποχωρήσεις ή πόλεμος”, εκτίμησε άλλωστε ο πρώην πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι δυστυχώς η Τουρκία έχει καταφέρει να εμφυσήσει αυτό το δίλημμα. Ξεκαθάρισε ότι δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό κανενός, αλλά επισήμανε ότι “κάποιοι στην Ελλάδα, καλοπροαίρετοι θα πω εγώ, με καλή διάθεση, επαναλαμβάνουν ουσιαστικά τα επιχειρήματα της Τουρκίας”.

Ο κ. Καραμανλής διαμήνυσε μάλιστα ότι: “Οποιαδήποτε ένταξη της Τουρκίας στα αμυντικά σχήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αδιανόητη”. Ενώ κάλεσε την κυβέρνηση, εκτός από το διμερή διάλογο, να αξιοποιήσει τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ και τις συμμαχικές της σχέσεις ως “ασπίδα” απέναντι στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Δεν έκρυψε επίσης την ανησυχία του για τα παιχνίδια της Τουρκίας με τη Συρία. Αλλά και για το γεγονός ότι το απαραβίαστο των συνόρων πλέον αμφισβητείται διεθνώς, κάνοντας αναφορά στις “απειλές” του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τη Γροιλανδία και τον Καναδά. 

Ο κ. Καραμανλής απάντησε επίσης στους…. θαυμαστές του Κώστα Σημίτη εντός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι η μεγάλη επιτυχία του 2004 ήταν ότι στην ΕΕ εντάχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία και όχι “η Κύπρος του σχεδίου Ανάν, που θα ήταν ευάλωτη στην Τουρκία”.

Σημειωτέον ότι η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο, εκεί όπου με την κοινή εμφάνιση τους στην παρουσίαση ενός άλλου βιβλίου Καραμανλής – Σαμαράς είχαν ανάψει εσωκομματικές φωτιές την 1η Ιουλίου.

Μάλιστα στην εκδήλωση έδωσε το παρών και ο Αντώνης Σαμαράς, στον οποίο αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής, όπως και στις παρεμβάσεις για τα ελληνοτουρκικά του Προκοπη Παυλόπουλου και του Πέτρου Μολυβιάτη.

Ομιλητές ήταν επίσης ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συριγος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, ενώ το παρών έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, Μαριος Σαλμας, Μιλτος Χρυσομαλλης, Γιώργος Βλάχος, Τασος Δημοσχακης, Θανασης Παπαθανάσης, Γιάννης Οικονόμου, Μαρία Κεφάλα, Δημήτρης Καλογεροπουλος, Άννα Καραμανλή, Μάξιμος Χαρακοπουλος, Φωτεινή Αραμπατζή.

Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία των αποχωρήσαντων από το ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελου Αποστολάκη και Παναγιώτη Κουρουμπλη, που προφανώς ήρθαν λόγω Κατρίνη.

Παρόντες επίσης ο πρόεδρός του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσος, οι πρώην υπουργοί Φανή Παλλη Πετραλια, Γιωργος Αλογοσκουφης και Δημήτρης Σταμάτης.

“Η διαπραγμάτευση δεν είναι αυτοσκοπός”

Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε το βιβλίο του κ. Βαληνάκη μία εξόχως ενδιαφέρουσα πρόταση για μια νέα «ολιστική» στρατηγική έναντι της Τουρκίας, με απώτερο στόχο την ανάσχεση και ακύρωση της αναθεωρητικής και ηγεμονικής στρατηγικής της, όπως αναδύεται από το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

“Το βιβλίο αυτό προσφέρει και μια ακόμα υπηρεσία. Είναι μια εύγλωττη απάντηση σε όσους μιλούν για «σχολή της ακινησίας». Σε όσους αποκαλούν αδράνεια και αποφυγή πρωτοβουλιών, τον αγνό πατριωτισμό, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας και την ανυποχώρητη στάση μπροστά στις παράλογες και παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας. Αλλά ακόμα ακόμα και σε όσους τα αποκαλούν όλα αυτά γραφικότητα”, συνέχισε.

“Πρωτοβουλίες, όμως, και κινητικότητα δεν συνιστούν οι υποχωρήσεις σε ζωτικά μας συμφέροντα και μονομερή δικαιώματα, τα οποία εξάλλου είναι και κατοχυρωμένα από το Διεθνές Δίκαιο, όπως είναι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Η καινοφανής θεωρία ότι, αν δεν προσφέρουμε σοβαρά ανταλλάγματα από τα μονομερή δικαιώματά μας στην Τουρκία, αυτή δεν θα έχει λόγο να διαπραγματευτεί μαζί μας είναι πρωτοφανής στα διεθνή χρονικά” πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

“Δεν συνιστούν πρωτοβουλίες οι εκ των προτέρων παραχωρήσεις”

Τόνισε στη συνέχεια ότι: “Η διαπραγμάτευση δεν είναι αυτοσκοπός. Και όσοι προτάσσουν ως κέρδος από μια τέτοια διαπραγμάτευση την αποφυγή πολέμου θα πρέπει να ξέρουν ότι με υποχωρήσεις σε τέτοια ζητήματα δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Αντίθετα, η χώρα καθίσταται όμηρος των αυθαίρετων τακτικών της Τουρκίας και της ανοίγει την όρεξη για περισσότερες παράνομες διεκδικήσεις. Αλλά και σε ζητήματα που το Διεθνές Δίκαιο μας καλεί να διαπραγματευτούμε ,όπως είναι οι ΑΟΖ, και που θα έπρεπε, όπως κάνουν όλες οι χώρες του κόσμου, να προσέλθουμε με το μέγιστο των διεκδικήσεών μας, δεν συνιστούν πρωτοβουλίες οι εκ των προτέρων παραχωρήσεις. Και, μάλιστα, χωρίς ανταλλάγματα.”

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε επιπλέον ότι: “Δυστυχώς, η Τουρκία έχει καταφέρει να μας εμφυσήσει το δίλημμα υποχωρήσεις ή πόλεμος. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει – και σε κάποιες περιπτώσεις καταφέρνει – να αποκομίσει κέρδη, χωρίς να πέσει σφαίρα. Όσο, μάλιστα, η Ελλάδα δεν αντιδρά ή αντιδρά με φοβικότητα, η Τουρκία διευρύνει τις απαιτήσεις της.”

Επανέλαβε πως: “Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός. Αλλά κάποιοι στην Ελλάδα, καλοπροαίρετοι θα πω εγώ, με καλή διάθεση, επαναλαμβάνουν ουσιαστικά τα επιχειρήματα της Τουρκίας. Είναι μια σχολή σκέψης που μας λέει να δείξουμε κατανόηση και στις «εύλογες» ανησυχίες της Τουρκίας. Μας λένε ότι έχει και η Τουρκία δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και ότι η Τουρκία αντιδρά με προκλήσεις, γιατί εμείς την κάνουμε να νοιώθει περικυκλωμένη. Μα το Αιγαίο είναι κατάσπαρτο από ελληνικά νησιά! Η γεωγραφία είναι αυτή που επιβάλλει τη συνέχεια του ελληνικού χώρου!”

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι: “Κανείς δεν απέκλεισε την Τουρκία από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανείς δεν αρνήθηκε τα δικαιώματά της στις περιοχές αυτές. Τα δικαιώματα εκείνα, βεβαίως, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, από τις Συνθήκες, από τη γεωγραφία την ίδια!”

“Σε κάθε διαπραγμάτευση πας με το μέγιστο των όσων προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο”

Αναφέρθηκε δε σε ένα άλλο επιχείρημα που προβάλλεται, ότι η ελληνική πλευρά επιδεικνύει μαξιμαλισμό και θέλει να εξαντλήσει τα όσα προβλέπει η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, χωρίς πνεύμα συμβιβασμού.

“Μα, ασφαλώς, όπως καταδεικνύεται και στο βιβλίο, σε κάθε διαπραγμάτευση πας με το μέγιστο των όσων προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο! Η διεθνής σκηνή, η εξωτερική πολιτική, είναι σκληρή και όλα τα κράτη προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους. Και αυτό ακριβώς οφείλει να κάνει και η Ελλάδα”, ξεκαθάρισε ο κ. Καραμανλής.

Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε και στη θεωρία ότι, όσο περνάει ο καιρός, η θέση της χώρας μας επιδεινώνεται ή ότι δεν αξιοποιεί και τα λίγα που θα μπορούσε να έχει με την προσδοκία των πολλών είναι. Χαρακτήρισε τη θεωρία αυτή καινοφανή και τόνισε; “Τα ζητήματα αυτά είναι ζωτικά για τη χώρα μας και τα οφέλη ή οι επιπτώσεις από την έκβασή τους θα συνοδεύουν την Ελλάδα στο διηνεκές. Δεν είναι λύση το να τα υπονομεύσουμε μακροπρόθεσμα, για να κερδίσουμε το όποιο όφελος τώρα.”

“Δεν θα ήταν λιγότερες οι διεκδικήσεις της Τουρκίας εάν συμβιβαζόμασταν”

Απάντησε επίσης σε όσους λένε ότι ο χρόνος λειτουργεί εναντίον μας, ότι όσο δεν λύνουμε το ένα, η Τουρκία προσθέτει συνεχώς νέες διεκδικήσεις. “Το πακέτο των τουρκικών διεκδικήσεων ήταν και είναι ενιαίο. Μπορεί να το ξεδιπλώνει σταδιακά, αλλά η στόχευση ήταν και είναι πάντα η ίδια. Και αυτήν την στόχευση μάς την περιγράφει ευθαρσώς το όραμα της Γαλάζιας Πατρίδας που κωδικοποιεί τις διαχρονικές διεκδικήσεις της Τουρκίας”, εκτίμησε ο κ. Καραμανλής.

“Επομένως, δεν θα ήταν λιγότερες οι διεκδικήσεις αυτές, αν συμβιβαζόμασταν και τις σταματούσαμε κάπου στο χρόνο. Αντιθέτως, χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, στα χνάρια αυτής που περιγράφεται στο βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα, προκειμένου να αναχαιτίσουμε κάποια στιγμή τις βλέψεις της Τουρκίας και να δρέψουμε από τη διαπραγμάτευση τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την πατρίδα μας”, κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Απάντησε όμως και σε όσους μιλούν για συνεκμετάλλευση. “Αλλά συνεκμετάλλευση πού; Σε όλο το Αιγαίο; Ή συνεκμετάλλευση, εφόσον θα είναι όλα σαφώς οριοθετημένα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, εκεί και μόνον εκεί που ενδεχομένως συμπίπτουν τα όριά μας, αν και εφόσον επιβάλλεται από τα ευρήματα, και με βάση τα αντίστοιχα ποσοστά;” διερωτήθηκε ο κ. Καραμανλής.

“Στόχος της Τουρκίας είναι η ηγεμονία στην περιοχή”

Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα είναι πως διαβάζει η ελληνική πλευρά την Τουρκία. “Γιατί το πώς διαβάζουμε την Τουρκία είναι εκείνο που θα υπαγορεύσει και το πώς θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που τίθενται από τις πρακτικές της Άγκυρας. Και εδώ πιστεύω ότι από κάποιους, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, γίνεται λάθος ανάγνωση της Τουρκίας”, είπε.

“Γιατί το πρόβλημα δεν είναι το αν θα κάνουμε αυτήν ή εκείνη την παραχώρηση, αυτόν ή εκείνο τον συμβιβασμό, προκειμένου να επικρατήσει επιτέλους η ειρήνη και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Η σωστή ανάγνωση της Τουρκίας, η οφθαλμοφανής, η αυταπόδεικτη, είναι ότι είναι μια χώρα αναθεωρητική, όπως αναλύεται διεξοδικά και στο βιβλίο”, συνέχισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:

Η Τουρκία μάς το λέει με χίλιους δυο τρόπους. Μάς το λέει συνεχώς. Ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι να αλλάξει το καθεστώς στην περιοχή. Να διορθώσει τις «αδικίες» που θεωρεί ότι έχουν γίνει ιστορικά εις βάρος της. Είναι μια χώρα, βασικός, διαχρονικός, στόχος της οποίας είναι η ηγεμονία στην περιοχή. Πλέον, όμως, έχει ντύσει τις πάγιες επιδιώξεις της και με έναν θεωρητικό μανδύα, αυτόν της Γαλάζιας Πατρίδας που από εδώ και στο εξής θα διδάσκεται και στη νέα γενιά της Τουρκίας στα σχολεία.”

Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι: “Η Γαλάζια Πατρίδα μάς λέει από μόνη της τι επιδιώκει η Τουρκία. Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά. Ας δούμε μόνο τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας και θα καταλάβουμε. Και ο λόγος που η Τουρκία κλιμακώνει τις προσπάθειές της τα τελευταία χρόνια είναι γιατί θεωρεί ότι τώρα την ευνοεί το διεθνές περιβάλλον. Η μεταπολεμική αρχή του απαραβιάστου των συνόρων βάλλεται πλέον από παντού.”

Εύγλωττο παράδειγμα των κινδύνων η Γροιλανδία

Ανέφερε μάλιστα ως “εύγλωττο παράδειγμα της επικίνδυνης τροπής που παίρνουν πλέον τα πράγματα” διεθνώς το γεγονός ότι “έχει ανοίξει συζήτηση ακόμα και για επαναχάραξη των συνόρων των ΗΠΑ με ενσωμάτωση της Γροιλανδίας και του Καναδά.” Επιπλέον, σημείωσε ότι το διεθνές περιβάλλον έχει γίνει περισσότερο πολύ-πολικό, δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια δράσης σε περιφερειακούς δρώντες, ενώ ταυτόχρονα η Τουρκία διακρίνει την απροθυμία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέμβουν δυναμικά στην περιοχή.

“Και αυτές οι εκτιμήσεις της Άγκυρας δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας. Η Τουρκία εισβάλλει και παρεμβαίνει παντού στη γειτονιά μας”, επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

Ηχηρός μάρτυρας των προθέσεων της Τουρκίας είναι η ανάμειξή της στις εξελίξεις στη Συρία. Είναι εξωφρενικό ότι η ίδια η Άγκυρα παραδέχθηκε ότι οι εξελίξεις αυτές δρομολογήθηκαν ως απάντηση στην άρνηση του προηγούμενου συριακού καθεστώτος να συναποφασίσει το μέλλον της χώρας του με την Τουρκία”, σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε δε το γεγονός αυτό ενδεικτικό του πώς βλέπει η Τουρκία το ρόλο της και το μέλλον της στην περιοχή: “Αναθεωρητικό και ηγεμονικό, αλλάζοντας δηλαδή την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων και επιφυλάσσοντας ηγετικό ρόλο για τον εαυτό της, με γειτονικά κράτη δορυφόρους ή – στην καλύτερη περίπτωση – κράτη που θα συναποφασίζουν με την Τουρκία όσα εσωτερικά τους ζητήματα θεωρεί η Άγκυρα ότι την αφορούν.”

Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι το ίδιο καταδεικνύει και η ανάμειξη της Τουρκίας στη Λιβύη. “Με δική της παρέμβαση, έκλινε η πλάστιγγα υπέρ της μίας παράταξης των εμπολέμων, με αποτέλεσμα η Τρίπολη να εξαρτάται πλέον από την Τουρκία, κάτι που οδήγησε, ως γνωστόν, και στο εντελώς παράλογο και παράνομο Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο”, επισήμανε και τόνισε ότι: “Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί η Άγκυρα και σε ότι αφορά το Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο, όπου απαιτεί να συναποφασίζει με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.”

“Μεγάλη επιτυχία του 2004 ήταν η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι η ένταξη της Κύπρου του Σχεδίου Ανάν”

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις προτάσεις του βιβλίου του κ. Βαληνάκη ειδικά για τον άξονα Θράκης – Αιγαίου – Κύπρου. “Μέτρα για τη Θράκη αναπτυξιακά και δημογραφικής ενίσχυσης, αλλά και εξουδετέρωσης της επικίνδυνης τουρκικής επιρροής. Μέτρα αναπτυξιακά και ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας για τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και επιστροφής σε αυτά των μόνιμων κατοίκων τους ή των απογόνων τους. Και αμυντική ενίσχυση της Κύπρου, αλλά και μια λύση του Κυπριακού που δεν θα την καθιστά όμηρο της Τουρκίας και Δούρειο Ίππο της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, τόνισε.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε επίσης ότι στο βιβλίο: “Ιδιαίτερη επισήμανση γίνεται στο γεγονός ότι η μεγάλη επιτυχία του 2004 ήταν η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι η ένταξη της Κύπρου του Σχεδίου Ανάν που θα την καθιστούσε εξαρτώμενη από την Τουρκία. Και άρα η δυνατότητα να αξιοποιήσει η Κύπρος την ένταξή της για την ενίσχυση της γεωπολιτικής της θέσης και για μια καλύτερη λύση του Κυπριακού.” Απάντησε έτσι στους όψιμους θαυμαστές του Κώστα Σημίτη εντός της Νέας Δημοκρατίας.

“Δεν είναι μονόδρομος το ψευδοδίλλημα διάλογος και υποχωρήσεις ή πόλεμος”

Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι ορθότατα εξηγεί στο βιβλίο ο κ. Βαληνάκης ότι δεν διαβάζουν σωστά την Τουρκία όσοι επαναλαμβάνουν ότι η Άγκυρα μάς απειλεί για εσωτερική κατανάλωση και ότι επιθυμεί και εκείνη την ειρήνη και τη σταθερότητα.

“Αυτός ο εφησυχασμός είναι που συνιστά την αδράνεια στην εξωτερική πολιτική. Γιατί υποτιμώντας την πολύ πραγματική απειλή οδηγεί στην αυταπάτη ότι, με τον διάλογο με την Άγκυρα, τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και κάποιες υποχωρήσεις, θα αποφύγουμε τις εντάσεις ή και τον πόλεμο” προειδοποίησε και πρόσθεσε:

“Όμως δεν είναι μονόδρομος το ψευδοδίλλημα διάλογος και υποχωρήσεις ή πόλεμος. Ο Βαληνάκης αναλύει και έναν άλλο δρόμο. Μια συνολική, διεκδικητική στρατηγική, για την υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων και για την αποκόμιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους από τη διαπραγμάτευση. Με αρωγό την ταυτόχρονη ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας τόσο γεωπολιτικά όσο και με μακροπρόθεσμο, συνεπή και σοβαρό σχεδιασμό στρατιωτικής αποτροπής και αμυντικής θωράκισης.”

“Τα λεγόμενα «ήρεμα νερά» δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός”

Στο σημείο αυτό ο κ. Καραμανλής επισήμανε κάποια σημεία που αφορούν τις τακτικές που προτείνει ο Βαληνάκης. “Το πρώτο αφορά το διάλογο με την Τουρκία. Εξηγεί διεξοδικά ότι έχει επιχειρηθεί η δαιμονοποίηση της υπεράσπισης των συμφερόντων μας και της αποκόμισης κέρδους από τη διαπραγμάτευση. Και αυτό κινδυνεύουμε να μας σύρει σε έναν διάλογο, χωρίς δικές μας επιδιώξεις και χωρίς δική μας ατζέντα. Επικεντρωμένοι αποκλειστικά στο να αποκρούσουμε την παράλογη και παράνομη τουρκική ατζέντα, βρισκόμαστε συνεχώς σε θέση άμυνας”, ανέφερε.

“Συγχρόνως, τονίζει ότι τα λεγόμενα «ήρεμα νερά» δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός, καθώς δεν πρόκειται να έχουν διάρκεια, εφόσον δεν συνοδευτούν από την κατάλληλη δική μας στρατηγική για την αντιμετώπιση των τουρκικών βλέψεων. Και αυτό γιατί, για την Τουρκία, εξασφαλίζουν απλά το χρόνο που χρειάζεται για να επιτύχει αυτά που επιδιώκει από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και να επανέλθει ενισχυμένη με την ίδια επιθετικότητα εναντίον μας”, συνέχισε ο κ. Καραμανλής.

Εξέφρασε την άποψη ότι: “Γι’ αυτό οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα λεγόμενα «ήρεμα νερά», προκειμένου να εφαρμόσουμε μια στρατηγική για ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας, ζητώντας προς αυτήν την κατεύθυνση ανταλλάγματα από την Τουρκία μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ και ενισχύοντας, στο ίδιο διάστημα, τη στρατιωτική αποτροπή μας.”

“Ενταξη της Τουρκίας στα αμυντικά σχήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αδιανόητη”

Το δεύτερο σημείο που επισήμανε άλλωστε ήταν οι προτάσεις του βιβλίου για την αξιοποίηση των συμμαχιών μας. “Ένας διάλογος που επικεντρώνεται εκ μέρους μας αποκλειστικά στο διμερές επίπεδο και δεν αξιοποιεί τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ οδηγεί σαφώς σε εγκατάλειψη ενός μεγάλου πλεονεκτήματός μας και λειτουργεί προς όφελος της Τουρκίας”, εκτίμησε ο κ. Καραμανλής.

“Αντιθέτως, είναι ζωτικής σημασίας να αναδεικνύεται συνεχώς η απειλή που σαφέστατα αποτελεί η Τουρκία έναντι της εδαφικής μας ακεραιότητας, όπως άλλωστε εκφράζεται συνεχώς από την ίδια, αλλά και με το casus belli. Πολλώ δε μάλλον όταν όλη η Δύση έχει συστρατευτεί σε ένα σύσσωμο αγώνα στο πλευρό της Ουκρανίας, μιας χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ”, τόνισε.

Υπό αυτό το πρίσμα, και οποιαδήποτε ένταξη της Τουρκίας στα αμυντικά σχήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αδιανόητη. Η σοβαρότητα της απειλής που αντιμετωπίζουμε μετριέται από εταίρους και συμμάχους και από τη δική μας αποφασιστικότητα και θα πρέπει να αναδεικνύεται από εμάς, με τρόπο απόλυτο και χωρίς το σύμπλεγμα ότι δήθεν είμαστε συνεχώς ο «ενοχλητικός» εταίρος.”

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της αμυντικής θωράκισης της χώρας, η οποία τόνισε ότι δεν πρέπει να εξαρτάται από τις κατά καιρούς και χωρίς έρεισμα αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. “Δυστυχώς, η Τουρκία είναι και θα είναι ένας δύσκολος γείτονας. Και, για την Ελλάδα, η ανάγκη αποτροπής είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως είναι και η ανάγκη ετοιμότητας ακόμη και για το πιο αδιανόητο σενάριο, αυτό της σύγκρουσης”, σχολίασε ο κ. Καραμανλής.

Ενώ ξεκαθάρισε ότι φυσικά κανένας απολύτως λόγος δεν μπορεί να γίνεται περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας.

Η ανατροπή του δόγματος της ακινησίας στο θέμα της ΑΟΖ

Στο βιβλίο του ο κ. Βαληνάκης αναφέρεται και σε μία σειρά πρωτοβουλιών που είχαν αναλάβει οι κυβερνήσεις Καραμανλή στα εθνικά θέματα, ανατρέποντας το μέχρι τότε δόγμα της ακινησίας στο θέμα ΑΟΖ έως ότου βρισκόταν λύση με την Τουρκία, και προκρίνοντας την άμεση διαπραγμάτευση για οριοθέτηση ΑΟΖ με όλους τους γείτονές μας, αφήνοντας την Τουρκία για το τέλος.

Επιπλέον, ορίζοντας ως αντικείμενο της διαπραγμάτευσης την ευρύτερη έννοια της ΑΟΖ έναντι της μέχρι τότε περιοριστικής έννοιας αποκλειστικά της υφαλοκρηπίδας, όπως άλλωστε προέκυπτε και από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. “Οι οριοθετήσεις αυτές θα έφερναν την Ελλάδα πολύ κοντά στο στόχο της απόκτησης ΑΟΖ τέσσερεις φορές μεγαλύτερης από τη σημερινή εδαφική έκταση της Ελλάδας, και θα ασκούσαν πίεση στην Τουρκία”, επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

Υπενθύμισε ότι μέχρι το 2009 “μετρούσαμε ήδη μια συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία, με απόλυτη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου,  και είμασταν πολύ κοντά σε συμφωνία με τη Λιβύη. Παράλληλα, καταβλήθηκαν προσπάθειες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αναγνώριση μιας Ευρωπαϊκής ΑΟΖ και για από κοινού κινητοποίηση των ακτοφυλακών των κρατών μελών της Μεσογείου, σε περιπτώσεις κρίσεων στις ΑΟΖ τους. Ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα αυτή του σχεδίου έναντι της Τουρκίας, ήταν και η αποκλειστικά ελληνική πρωτοβουλία για τη δημιουργία της FRONTEX. Ο επόμενος κρίκος ήταν η προσπάθεια που οδήγησε στην εισαγωγή του Άρθρου 42.7 στη Συνθήκη της Λισαβώνας, με τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας απέναντι σε εξωτερικές απειλές. Και, ακόμη, οι διαβουλεύσεις για την εγκατάσταση γαλλικής ναυτικής βάσης στη Λέρο, με σκοπό γαλλικά πολεμικά σκάφη να περιπολούν στην περιοχή για τη φύλαξη των ελληνικών, και άρα Ευρωπαϊκών, συνόρων.

“Αυτές οι πρωτοβουλίες και άλλες πολλές είναι μάρτυρες μιας «κινητικότητας» προς τη σωστή κατεύθυνση, την κατεύθυνση μιας διεκδικητικής στρατηγικής υπεράσπισης των ελληνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων”, επικαλέστηκε ο κ.Καραμανλής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα