Καραμανλής – Μητσοτάκης θάβουν το τσεκούρι του πολέμου

Καραμανλής – Μητσοτάκης θάβουν το τσεκούρι του πολέμου
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής intime

Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού για τις υποκλοπές προκάλεσε ενόχληση στο Μαξίμου, όμως και οι δύο πλευρές επιχείρησαν στη συνέχεια να ρίξουν τους τόνους επικοινωνιακά.

Ήταν εμφανές από την πρώτη στιγμή ότι η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, για τις υποκλοπές προκάλεσε αμηχανία, ενόχληση και μούδιασμα στο Μαξίμου.

Και μόνο το γεγονός ότι κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν την ομιλία Καραμανλή αργά προχθές το βράδυ ήταν ενδεικτικό. Ενώ ακολούθησαν διαρροές και επιθετικά δημοσιεύματα κατά του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για κάθαρση, ζήτησε να έρθουν όλα στο φως και έθεσε τη διαφάνεια ως προτεραιότητα σε σχέση με το απόρρητο, σε αντίθεση με τη γραμμή του Μαξίμου.

Φαίνεται όμως πως υπήρξε επικοινωνία κυβερνητικών στελεχών με τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος δεν ανασκεύασε μεν επί της ουσίας, αλλά χάριν της παραταξιακής γαλήνης μέσω συνεργατών του διαμήνυσε ότι η τοποθέτηση του δεν εμπεριείχε αιχμές κατά της κυβέρνησης και πως είπε απλώς αυτονόητες αλήθειες.

Στη συνέχεια την κατάσταση ανέλαβε να εκτονώσει επικοινωνιακά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Καραμανλής κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση.

Άδειασε μάλιστα όσους βασιλικότερους του βασιλέως κατηγορούσαν τον πρώην πρωθυπουργό και άφηναν αιχμές για την παραταξιακή και πατριωτική του συνείδηση. “Ο Κώστας Καραμανλής έχει σταθερές απόψεις και για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και για την πατρίδα και για το σαφή προσανατολισμό της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Ο δε υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, έσπευσε μάλιστα να δηλώσει (ΣΚΑΪ) ότι συμφωνεί ακόμη και με την αναφορά Καραμανλή ότι “η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου”.

Και αυτό παρόλο που η κυβέρνηση επιμένει στην ουσία ότι τα ζητήματα γύρω από τη λειτουργία της ΕΥΠ είναι “ευαίσθητα”, αλλά και παρόλο που εν συνεχεία στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο πρώην ΓΓ του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων,επικαλέστηκαν το απόρρητο για να μην απαντήσουν για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και για την τύχη του φακέλου του.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, περιόδευσε στις Σέρρες, το προπύργιο του καραμανλισμού, μαζί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δήλωσε σε μία προσπάθεια εσωκομματικής ειρήνευσης “όλοι οι Νεοδημοκράτες είμαστε μια γροθιά μαζί σας για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με ομοψυχία κυρίως και με ενότητα, τα μεγάλα προβλήματα του τόπου”.

Ο κ. Μητσοτάκης δε στη συνέχεια έλαβε περιχαρής μία φωτογραφία, που τον δείχνει σε ηλικία οκτώ ετών μαζί με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, μία κίνηση με σαφή πολιτικό συμβολισμό.

Έτσι ο κίνδυνος εσωκομματικής κρίσης αποσοβήθηκε, προς το παρόν τουλάχιστον. Αλλά η παρέμβαση Καραμανλή έχει ήδη βάλει τα θεσμικά όρια στην κυβέρνηση και αποτελεί την πιθανή πόρτα εξόδου για τους γαλάζιους στην περίπτωση που αποκαλυφθούν και άλλοι “σκελετοί στη ντουλάπα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα