Καραμανλής – Σαμαράς άνοιξαν πυρ κατά των “εκσυγχρονιστών” εντός ΝΔ

Διαβάζεται σε 9'
Α. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής
Α. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής EUROKINISSI

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έστειλαν χθες σαφές μήνυμα στον Κ. Μητσοτάκη να ακούσει τη βάση της ΝΔ και να στρίψει το τιμόνι δεξιά. Ουδέν σχόλιον (σε πρώτη φάση) από το Μαξίμου.

Η χθεσινή εκδήλωση για το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη “Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή” με ομιλητές τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά εξελίχθηκε όπως αναμένετο σε μείζον εσωκομματικό γεγονός για τη Νέα Δημοκρατία.

Και αυτό καθώς οι δύο πρώην πρωθυπουργοί άνοιξαν πυρ κατά των “εκσυγχρονιστών” εντός ΝΔ και έστειλαν σαφές μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ακούσει τη γαλάζια βάση και να στρίψει το τιμόνι δεξιά– έστω και εάν αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως. Πάντως, και οι δύο αναφέρθηκαν στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών γενικότερα στην Ευρώπη και στις βουλευτικές εκλογές ειδικότερα στη Γαλλία, χτυπώντας καμπανάκι και για τη ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα Μακρόν ως παράδειγμα προς αποφυγήν είχαν αναφέρει και πολλοί βουλευτές της ΝΔ στην πρόσφατη και “επεισοδιακή” συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με πρώτο τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη. Ενώ πολλοί βουλευτές είχαν επίσης διαφωνήσει με τη διεύρυνση α λα Κυριάκος Μητσοτάκης, με το Νικήτα Κακλαμάνη να λέει χαρακτηριστικά “άλλο διεύρυνση και άλλο μετάλλαξη” φράση που επανέλαβε αυτούσια χθες ο κ.Σαμαράς, παρότι σε προσωπικό επίπεδο δεν έχει διόλου θερμές σχέσεις με τον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής.

Το “σαμποτάζ” του Μαξίμου απέδωσε μόνο εν μέρει

Καραμανλής – Σαμαράς όμως εξέφρασαν χθες μία γενικότερη ανησυχία και δυσαρέσκεια που υπάρχει στο εσωτερικό της ΝΔ. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στο Πολεμικό Μουσείο βρέθηκαν περισσότεροι από 35 βουλευτές της ΝΔ, δύο υπουργοί (Αδωνις Γεωργιάδης και Όλγα Κεφαλογιάννη) και τρεις υφυπουργοί (Παύλος Μαρινάκης ως εκπρόσωπος του Μαξίμου, Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Κώστας Καραγκούνης).

Και θα ήταν πολλοί περισσότεροι και οι βουλευτές, αλλά κυρίως οι υπουργοί, εάν δεν είχε οριστεί συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής Δευτέρα απόγευμα. Κάτι που δεν συνηθίζεται και ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια του Μαξίμου να σαμποτάρει την εκδήλωση και να αποτρέψει “παρέλαση” γαλάζιων βουλευτών και κυρίως υπουργών, οι οποίοι υποχρεούνται να είναι παρόντες στην Ολομέλεια. Εξάλλου ήταν σαφές στους υπουργούς ότι εάν πήγαιναν θα είχαν να αντιμετωπίσουν δυσαρέσκεια.

Επισήμως το Μαξίμου πάντως σφυρίζει αδιάφορα -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- στη γραμμή “ουδέν σχόλιον”. Κυβερνητικά στελέχη στα σχετικά ερωτήματα απαντούσαν μόνο: “Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών”. Καθώς πάντως σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί briefing, με ενδιαφέρον αναμένεται εάν ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης θα απαντήσει εμμέσως ή αμέσως στο πλαίσιο της ομιλίας του απόψε το βράδυ στον Economist. Άλλωστε και οι δυο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της ΝΔ ήταν ιδιαίτερα σκληροί στην κριτική τους, ο δε κ.Σαμαράς άνοιξε ευθέως πόλεμο με το Μαξίμου.

Ο “πόλεμος” Σαμαρά – Μητσοτάκη

Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς, που μίλησε πρώτος, ήταν σαφώς λεκτικά πιο σκληρός, με διάθεση να προκαλέσει το Μαξίμου. Επανέλαβε ακραία δεξιές θέσεις για “δικαιωματισμό”, “woke culture”, “λαθρομετανάστες” και “ισλαμοποίηση”. Αλλά και επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, ξεκινώντας από το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, διερωτώμενος “ποιους ακούει ο πρωθυπουργός” και απαντώντας ευθέως στις αιχμές που είχε αφήσει εναντίον του μετά τις ευρωεκλογές ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Αντώνης Σαμαράς
Ο Αντώνης Σαμαράς SOOC

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, επιμένοντας στη στρατηγική της διεύρυνσης, είχε υποστηρίξει ότι λογικές ιδεολογικής περιχαράκωσης κόστισαν εκλογικά στη ΝΔ. Φράση που ήταν αιχμή για το 18% της ΝΔ το Μάιο του 2012 επί Σαμαρά. Ενώ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει : “Λέμε ‘όχι’ σε αυτούς που θέλουν μία μικρή και φοβική ΝΔ” και -απαντώντας στο Νικήτα Κακλαμάνη- είχε πει: “Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τις «ρίζες» μας – αν, όμως, το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε οι ρίζες ξεραίνονται.”

Ο πρώην πρωθυπουργός όχι μόνο σήκωσε το γάντι, αλλά το πέταξε πίσω στον κ. Μητσοτάκη με δύναμη. “Πως και γιατί δημιουργήθηκε “η μικρότερη και πιο φοβική”  ΝΔ όλων των εποχών, σε αυτές τις εκλογές;  Μήπως ο ιστορικά μικρότερος αριθμός ψήφων δείχνει ότι το δέντρο, πράγματι, ούτε ψηλώνει, ούτε απλώνεται, ακριβώς διότι αποκόπηκε από τις ρίζες του;

Πως γίνεται όταν όλη η Δύση στρέφεται πιο Δεξιά, ορισμένοι να αναζητούν διαρκώς τους ανεμόμυλους ενός φαντασιακού κέντρου; Πως μπορεί να λειτουργήσει  μια κεντρο-δεξιά παράταξη χωρίς τη Δεξιά, και με ένα κέντρο -“φάντασμα”, που ο καθένας το ορίζει όπως θέλει;”, διερωτήθηκε ρητορικά ο κ. Σαμαράς, ο οποίος μάλιστα διεκδίκησε την πατρότητα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου υποστηρίζοντας ότι αυτό διαμορφώθηκε το 2012- 2014. Ο πρώην πρωθυπουργός διαφώνησε όμως και στην οικονομική πολιτική, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι εκείνος μείωσε το ΦΠΑ με θετικά αποτελέσματα.

Το σαμαρικό παρασκήνιο της εκδήλωσης

Σημειωτέον μάλιστα ότι, την ώρα που μιλούσε ο κ. Σαμαράς, όταν η οθόνη που είχε στηθεί στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου -καθώς η αίθουσα δε χωρούσε τους παρευρισκόμενους- έδειχνε τη Ντόρα Μπακογιάννη στο ακροατήριο (εμφανώς αμήχανη), σαμαρικοί που είχαν συγκεντρωθεί την αποδοκίμαζαν εντόνως και χωρίς αστική ευγένεια…

H Nτόρα Μπακογιάννη
H Nτόρα Μπακογιάννη INTIME

Ο κ.Σαμαράς άλλωστε είχε κάνει μεγάλη κινητοποίηση τις προηγούμενες ημέρες, για να έρθουν στην εκδήλωση όσο περισσότεροι βουλευτές, στελέχη και ψηφοφόροι της ΝΔ και του ιδίου. Ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι:

Πρώτον, αναφέρθηκε εμμέσως στα σενάρια που τον φέρουν δυσαρεστημένο, επειδή θα ήθελε να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέγοντας ότι δεν θα διαπραγματευθεί τις θέσεις του για κανένα μεγάλο αξίωμα.

Δεύτερον, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα πλέον φθίνει ο δικομματισμός, αλλά διαμορφώνονται τρεις πόλοι: Η κεντροδεξιά στο 28%, η κεντροαριστερά που αθροίζει συνολικά επίσης περίπου 28% και η άκρα δεξιά που αγγίζει το 20%.

Τρίτον, έκλεισε την ομιλία του δηλώνοντας ότι θα είναι παρών. Γεγονός που δημιούργησε ερωτηματικά σχετικά με τις φιλοδοξίες του στο νέο πολιτικό σκηνικό όπως αυτός θεωρεί ότι διαμορφώνεται.

Τα κομψά καρφιά Καραμανλή

Ο κ. Καραμανλής όταν ανέβηκε στο βήμα μετά τον κ.Σαμαρά σχολίασε γελώντας “τι να πω τώρα εγώ”, αναγνωρίζοντας έτσι ότι ο Μεσσήνιος είχε ουσιαστικά “απασφαλίσει”. Ο ίδιος απέφυγε αντίστοιχες κορώνες και μίλησε με το δικό του πιο ήπιο στυλ. Αλλά επί της ουσίας έκανε ακόμη πιο σκληρή πολιτική κριτική και έβαλε μάλιστα και σαφείς κόκκινες γραμμές όσον αφορά στο διάλογο με την Τουρκία.

Ο Κ. Καραμανλής
Ο Κ. Καραμανλής SOOC

Κατά βάση ο κ. Καραμανλής τα έλεγε στις Βρυξέλλες για να τα ακούει το Μαξίμου, αφού αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών γενικότερα στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Γαλλία, αφήνοντας να εννοηθούν παραλληλισμοί με την εγχώρια πολιτική πραγματικότητα. Το σκεπτικό του πρώην πρωθυπουργού είναι πως δεν έγιναν ξαφνικά ακροδεξιοί τόσοι πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά πως τα κόμματα της κεντροδεξιάς (και της κεντροαριστεράς) τους απογοήτευσαν για μία σειρά από λόγους.

Και ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε σε δικαιωματισμό και ανεξέλεγκτη μετανάστευση, χωρίς όμως τις ακραίες εκφράσεις του κ. Σαμαρά. Ο κ. Καραμανλής έθεσε άλλωστε και την πολύ σημαντική διάσταση των οικονομικών ανισοτήτων και της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους στην ΕΕ.

“Αν πιστεύεις ότι ξέρεις πάντα καλύτερα από τους πολλούς, έχεις σίγουρα άδικο”

Κατηγόρησε μάλιστα συλλήβδην τις ευρωπαϊκές ηγεσίες ότι δεν κατάλαβαν το μήνυμα των ευρωεκλογών, αλλά εστίασαν στα παζάρια για τις θέσεις στην Κομισιόν. Άφησε δε σαφέστατες αιχμές για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Την οποία υπενθυμίζεται ότι πρότειναν Μητσοτάκης- Τουσκ, που έκαναν και τη διαπραγμάτευση για λογαριασμό του ΕΛΚ.

Οταν δε ο κ. Καραμανλής χρησιμοποιούσε δεύτερο ενικό πρόσωπο, ήταν σαφές ότι απευθυνόταν και στον κ.Μητσοτάκη: “Αν δεν καταλαβαίνεις γιατί δυσανασχετούν και διαμαρτύρονται οι πολλοί, αν επιμένεις, κόντρα σε όλες τις ενδείξεις, ότι εσύ έχεις δίκιο και οι πολλοί άδικο, αν πιστεύεις ότι ξέρεις πάντα καλύτερα από αυτούς και η μόνη παραδοχή που κάνεις είναι ότι θα έπρεπε απλώς να το επικοινωνήσεις καλύτερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκείνοι έχουν δίκιο κι εσύ άδικο.”

Οι κόκκινες γραμμές στα εθνικά θέματα

Τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκαν και στα εθνικά θέματα. Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι: “Η εικόνα της χώρας μας είναι αποκαρδιωτική. Τρώμε την μια προσβολή, την μια ταπείνωση, μετά την άλλη! Από τους Σκοπιανούς, τους Αλβανούς και, φυσικά, τους …”φίλους” μας τους Τούρκους. Είναι αδιανόητα όσα συμβαίνουν. “ Κάλεσε δε τον κ.Μητσοτάκη: “Να προετοιμάσει, μέσω δημιουργίας μιας ισχυρής νομικής και πολιτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων,  την απεμπλοκή από την εθνικά επικίνδυνη Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά και: “Να αναθεωρήσει πλήρως τη φιλία με την Τουρκία”.

Ο κ. Καραμανλής όσον αφορά σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία σημείωσε πιο ρεαλιστικά ότι πρέπει να καταλάβουν πως ο ευρωπαϊκός τους δρόμος περνά μέσα από την Ελλάδα. Αίσθηση όμως προκάλεσε κυρίως η προειδοποίηση του όσον αφορά μία ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη.

Προσοχή στη Χάγη

“Πιστεύω ότι καμμιά Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Πρώτον, διότι αποκλείω την πιθανότητα να το επιθυμεί. Αλλά επιπρόσθετα δεν θα μπορούσε, διότι θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση των Ελληνίδων και των Ελλήνων”, είπε και πρόσθεσε:

Είναι λοιπόν αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό”.

Το “βέτο” Καραμανλή σε προσφυγή στη Χάγη για θέματα εθνικής κυριαρχίας δείχνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός ανησυχεί ή εκτιμά ότι η κυβέρνηση προκειμένου να φτάσει στο Διεθνές Δικαστήριο και κοντά σε μία συμφωνία θα μπορούσε να δεχθεί να συζητηθεί πχ το δικαίωμα του Καστελλόριζου σε υφαλοκρηπίδα. Το δε σχόλιο του για την αντίδραση που θα συναντούσε μία κυβέρνηση, η οποία θα έδειχνε διάθεση υποχώρησης σε εθνικά θέματα, ήταν και μία προειδοποίηση για τη στάση που θα κρατούσε ο ίδιος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα