Κασσελάκης στον ΣΕΒ: “Έχετε απέναντι σας έναν αριστερό επιχειρηματία”
Διαβάζεται σε 4'Γινόμαστε μια σύγχρονη αριστερά που δεν δαιμονοποιεί την λέξη «κεφάλαιο» τόνισε στην Γενική Συνέλευση του συνδέσμου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Πρότεινε μετοχές στους εργαζόμενους, δίχως αναφορά σε αυξήσεις μισθών.
- 10 Οκτωβρίου 2023 14:34
Το πολιτικό μήνυμα μίας ριζικής αλλαγής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα ζητήματα της επιχειρηματικότητας έδωσε σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Σε επίπεδο πολιτικών θέσεων μάλιστα εντύπωση προκάλεσε η απουσία οποιασδήποτε ευθείας αναφοράς σε συλλογικές συμβάσεις ή αυξήσεις μισθών με την ταυτόχρονη παράθεση της θέσης για την θέσπιση κινήτρων ώστε οι επιχειρήσεις να παρέχουν μετοχές τους, στους εργαζόμενους.
Όπως δήλωσε στην ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περνάει στο επόμενο στάδιο της ιστορικής του πορείας. Εκείνο μιας Σύγχρονης Αριστεράς που δεν δαιμονοποιεί την λέξη «κεφάλαιο» αλλά την βλέπει ως ένα χρήσιμο εργαλείο για ευημερία». Προσθέτοντας μάλιστα πως «έχετε απέναντί σας τον Πρόεδρο μιας Αριστερής παράταξης. Συγχρόνως, έχετε απέναντι σας έναν αριστερό επιχειρηματία ο οποίος έζησε το δικό του αναπτυξιακό όνειρο – δυστυχώς εκτός Ελλάδας – και καταλαβαίνει την αξία του ρίσκου που παίρνετε κάθε μέρα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε επίσης ότι «σε αυτό το νέο στάδιο της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα στελεχώσω την ομάδα μου με ικανούς ανθρώπους, που προέρχονται από την εργασία και την οικονομία, που έχουν ενσυναίσθηση και καθαρά χέρια, και που θέλουν να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια στον τόπο τους»
Επίσης αναφερόμενος στην στάση που θα τηρήσει απέναντι στον ΣΕΒ είπε: «Να γνωρίζετε ότι από εμένα δεν θα ακούτε ούτε ευχάριστα λόγια ούτε όμως αβάσιμη ή ιδεοληπτική κριτική. Θα ακούτε μόνο προτάσεις κοινής λογικής στην κατεύθυνση που σας περιέγραψα: της ΣΥΝ-εργασίας». Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι «εμείς δεν θα είμαστε η παράταξη του κεντρικού συντονισμού, όπως κάνει τώρα η Νέα Δημοκρατία με το λεγόμενο «Επιτελικό Κράτος» που μόνο σκοπό έχει να ελέγχει τη ροή του χρήματος σε κάθε δραστηριότητα. Εμείς θα είμαστε η παράταξη της αποκεντρωμένης ανάπτυξης για όλους. Σε αυτό το όραμα, έχετε στον ΣΥΡΙΖΑ έναν σύμμαχο».
Σε επίπεδο προτάσεων ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν ακολούθησε την λογική που είχε στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος παγίως αναφέρονταν στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στην ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού ή στις συλλογικές συμβάσεις. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παράθεσε την πρόταση για την παροχή μετοχών των επιχειρήσεων στους εργαζόμενους.
Όπως ανέφερε «από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσα τις πολιτικές σκέψεις και προτάσεις μου, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε κινηματικά η υποψηφιότητά μου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησα ρητά για την ανάγκη καθιέρωσης των stockoptions προς επίτευξη συμπεριληπτικής ανάπτυξης».
Εξήγησε ότι πρόκειται για την «θεσμική παρότρυνση συμμετοχής των εργαζόμενων στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης. Έτσι ώστε να συμμετέχουν στην υπεραξία που προέρχεται από την απόδοση της επιχείρησης – και από τις επιλογές της διοίκησης αλλά και από τον μόχθο της εργασίας. Αυτό σημαίνει έμπρακτη ΣΥΝ-εργασία». Διευκρίνισε μάλιστα πως «υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηρίξουμε ένα τέτοιο πλαίσιο. Φυσικά διευκολύνοντας το νομικό πλαίσιο. Αλλά και στηρίζοντας με φορολογικά κίνητρα και λογιστικές πρακτικές την καταχώρηση των stock options στα έξοδα μισθοδοσίας». Επισήμανε πως αυτό το μέτρο θα είναι «και good business, διότι ο εργαζόμενος θα ευθυγραμμίζεται πιο στενά με την επιτυχία της επιχείρησης και θα καταβάλλει επιπλέον προσπάθεια με σκοπό το συνολικό όφελος».
Παράλληλα δήλωσε αντίθετος στο νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει έως στιγμής η κυβέρνηση της Ν.Δ λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να επιβάλουμε δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών, αλλά με δήθεν πληρωμή σε ρεπό, να διπλασιάζουμε τις φθηνές υπερωρίες, να καταργούμε το ΣΕΠΕ με την μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή με μειωμένες αρμοδιότητες, να αποδυναμώνουμε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα σε μια χώρα της Ευρωζώνης με πολύ χαμηλές απολαβές». Προσθέτοντας ότι «ο πρόσφατος νόμος Γεωργιάδη συνεχίζει και επιτείνει την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επιβολή επισφαλών ελαστικών εργασιακών σχέσεων».
Επίσης κατέθεσε σειρά άλλων θέσεων που ήδη υπάρχουν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως η μετατροπή των εργαζομένων με «μπλοκάκι» σε αορίστου χρόνου και την αναγνώριση ως μισθωτών των εργαζομένων σε πλατφόρμες.