Κασσελάκης: Τα πήρε όλα πίσω και δεν έφυγε
Διαβάζεται σε 6'Τι συνέβη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Από το «δεν θα με αμφισβητήσει κανείς ως τις εθνικές εκλογές», στην υποχώρηση Κασσελάκη και τις υποσχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
- 21 Φεβρουαρίου 2024 06:10
Η απαίτηση του Στέφανου Κασσελάκη στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πιθανότατα προηγούμενο στην πολιτική ζωή. Ουδέποτε πρόεδρος κόμματος έχει απαιτήσει εκ των προτέρων να παραμείνει στη θέση του ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.
Το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης απέσυρε το αίτημα μετά από συνεδρίαση 5 ωρών είναι ενδεικτικό των οριακών συνθηκών που επικρατούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μόλις μια μέρα πριν την έναρξη του έκτακτου συνεδρίου του.
Η συνεδρίαση
Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ξεκίνησε στις 7 χθες το απόγευμα με μία επιθετική κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη που προϊδέασε για γενικευμένη σύγκρουση στην Κουμουνδούρου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε ριζικά την ατζέντα της συνεδρίασης που αφορούσε την πρωτοβουλία του να καταθέσει ερωτηματολόγιο στα μέλη για τη φυσιογνωμία του κόμματος.
Ζήτησε να γίνει αποδεκτό πως θα είναι πρόεδρος του κόμματος έως τις επόμενες Εθνικές Εκλογές που προβλέπεται να γίνουν το 2027. Αξίωσε δηλαδή να μην τεθεί υπό κρίση η ηγεσία του, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Απευθυνόμενος στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας είπε, μεταξύ άλλων, πως «αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε τότε πείτε ποιον θέλετε. Αν όντως δεν με εμπιστεύεστε ζήτω αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών».
Μάλιστα, χρησιμοποίησε επιτακτικό τόνο αναφέροντας: «Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει εδώ τώρα, εδώ που είμαστε. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια».
Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Στέφανος Κασσελάκης «προειδοποίησε» με καταφυγή στα μέλη του κόμματος στην περίπτωση που το αίτημα του δεν γίνονταν αποδεκτό. Είτε αυτό εσωτερικό δημοψήφισμα είτε νέα διαδικασία προεδρικής εκλογής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συντριπτική πλειοψηφία των ομιλιών των μελών της Π.Γ. αναφέρθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να δοθεί «λευκή επιταγή». Ενώ επισημάνθηκε πως όλοι θα κριθούν στις επερχόμενες ευρω-εκλογές. Για την ακρίβεια μόλις 3 από τα παρόντα μέλη του οργάνου δεν έκαναν με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο αυτή την επισήμανση.
Ιδιαίτερα σθεναρή ήταν η στάση του Διονύση Τεμπονέρα που μίλησε ευθέως για προσπάθεια εκβιασμού, ενώ προκάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να ανοίξει θέμα προεδρικής εκλογής αν το επιλέξει. Δεν ήταν πάντως ο μόνος που έκανε έντονα επικριτική παρέμβαση.
Παρά τον «τοίχο» που βρήκε ο Στέφανος Κασσελάκης, στην καταληκτική ομιλία του δεν έθεσε θέμα προσφυγής στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός που θεωρήθηκε πως συνιστά υποχώρηση από τις απαιτήσεις που εξέφρασε στην αρχική του τοποθέτηση.
Έτσι, μετά από πολύωρη διαδικασία εκδόθηκε μία σχετικά λιτή ανακοίνωση που μεταξύ άλλων ανέφερε πως «επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο» και ότι «εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας».
Εξερχόμενα από την Κουμουνδούρου κορυφαία στελέχη του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας σημείωναν πως ο Στέφανος Κασσελάκης «πήρε πίσω πολλά». Μεταξύ αυτών και την περίφημη επιστολή που απέστειλε την Δευτέρα στην Πολιτική Γραμματεία, η οποία θεωρήθηκε απαξιωτική.
Τόνιζαν ότι δεν υφίσταται θέμα δέσμευσης για παραμονή του στη προεδρία έως το 2027, ενώ ο ίδιος δεσμεύθηκε πως «θα σταματήσουν οι εκπλήξεις». Επίσης, εκτιμούσαν πως μπορούν πλέον να προχωρήσουν ενωτικά οι συνεδριακές διαδικασίες.
«Νικητές» και «ηττημένοι»
Το ποιος «νίκησε» και το ποιος «έχασε» από τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον εξαρτάται από την οπτική που το αντιλαμβάνονται οι εμπλεκόμενες πλευρές.
Ο Στέφανος Κασσελάκης (που αποχώρησε πρώτος και βιαστικά από την συνεδρίαση) φαίνεται πως αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τις αρχικές απαιτήσεις του. Κάτι που πιστώνεται ως «νίκη» στην ετερόκλητη πλειοψηφία των μελών της Π.Γ.
Από την άλλη, όμως, μέσα στον γενικό ορυμαγδό «ξεχάστηκε» το περίφημο «ερωτηματολόγιο» με ταυτοτικά για την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ ζητήματα. Το γεγονός δηλαδή που αποτέλεσε την αφορμή της σύγκρουσης. Έτσι, συνιστά μια «παρακαταθήκη» για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον σχεδιασμό του για ολοκληρωτική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Σαφές στοιχείο «ήττας» για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι και το ότι εμφανίστηκε … «ηττοπαθής» ενόψει της αναμέτρησης των ευρωεκλογών. Γιατί το αίτημά του να μην κριθεί από το αποτέλεσμα, μόνο ένα πρόεδρο που πιστεύει ότι το κόμμα του «θα πάει καλά» δεν δείχνει.
Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος έχει δηλώσει πριν μερικές εβδομάδες ότι θα πρωτεύσει στις ευρωεκλογές. Αν και στην τελευταία συνέντευξή του στο Λονδίνο υποστήριξε ότι θα πετύχει «εύκολα» τη δεύτερη θέση. Αυτά παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά πλέον τρίτος στις δημοσκοπήσεις.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκε, επίσης, ανακόλουθος με την λογική που πρεσβεύει περί «καταφυγής στην βάση». Αφού ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται ανά πάσα στιγμή πρόθυμος να προσφύγει στην εσωτερικά δημοψηφίσματα και στα μέλη του κόμματος. Όμως, δεν είναι από την άλλη καθόλου πρόθυμος να αναγνωρίσει ως «κριτή» την ετυμηγορία των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές.
Η μεγάλη εικόνα
Η «μεγάλη εικόνα» της αναταραχής των τελευταίων 24ώρων στον ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε τρία σημαντικά στοιχεία:
Το πρώτο είναι πως οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα κριθούν από το αποτέλεσμα των επερχόμενων ευρωεκλογών. Έκτος απροόπτου βέβαια και με δεδομένο ότι το «απρόοπτο» μοιάζει να είναι ταυτοτικό στοιχείο της συμπεριφοράς του Στέφανου Κασσελάκη.
Το δεύτερο είναι πως τόσο κατά την συνεδριακή διαδικασία, όσο και κατά τους επόμενους (προεκλογικούς) μήνες θα κυριαρχεί μια εύθραυστη ισορροπία: Μεταξύ προεδρικής βούλησης και κομματικών δομών.
Το τρίτο είναι πως καταδείχθηκε με σαφήνεια ποια είναι η πολιτική στόχευση του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλήρης μετάλλαξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε έναν προσωποπαγή σχηματισμό με τον πρόεδρο ερμηνευτή της βούλησης των μελών. Ως εκ τούτου, όσοι στηρίζουν την προεδρία του, αντικειμενικά στηρίζουν και τον στόχο αυτό.
Όπως ο ίδιος είπε «υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα. Και αυτό δεν είναι δική μου μόνο διαπίστωση είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα χιλιάδες μέλη μας. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές, όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης».