Κατατέθηκε ο Κλεισθένης: Απλή αναλογική σε δήμους- “σπάει” η Β’ Αθηνών
To νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών κατατέθηκε στη Βουλή. Καθιερώνεται η απλή αναλογική σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Με τροπολογία η κατάτμηση της Β' Αθηνών σε 3 περιφέρειες και της Αττικής σε δύο
- 04 Ιουλίου 2018 21:50
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, γνωστό ως Κλεισθένης, το οποιο καθιερώνει την απλή αναλογική σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Στο νομοσχέδιο έρχεται ως τροπολογία η κατάτμηση της Β’ Αθηνών σε 3 περιφέρειες και της Αττικής σε δύο, όπως είχε προαναγγείλει σήμερα το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6.
Ο κ.Σκουρλέτης μιλώντας στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού είπε ειδικότερα: “Η κατάτμηση της Β περιφέρειας Αθηνών σε 3 περιφέρειες και της Αττικής σε 2 θα έρθει για τεχνικούς λόγους ως τροπολογία. Μαζί θα καταθέσουμε διάταξη για σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που μέσα σε ένα τετράμηνο θα αποφασίσει ποιοι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Η απλή αναλογική καθιερώνεται ως πάγιο σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό μας εισαγάγει σε νέα περίοδο πολιτικού πολιτισμού, σε μια περίοδο σύνθεσης και συναινέσεων. Αντιδρούν οι εκφραστές ενός αναχρονιστικού πολιτικοαυτοδιοικητικού συστήματος. Οσοι αισθάνονται ότι θίγονται τα δικαιώματά τους και τα κεκτημένα τους αντιδρούν.”
Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ έχει θέσει ως προϋπόθεση για να ψηφίσει την κατάτμηση της Β’ Αθηνών την παροχή ψήφου στους Έλληνες κατοικους εξωτερικού, όρο που επανέλαβε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πάτρα, ενώ η Φώφη Γεννηματά μιλώντας σε εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ για την αυτοδιοίκηση, είπε ότι συζητά την απλή αναλογικη στους δήμους, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα.
Ο Κλεισθένης έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Διαβάστε όλο το νομοσχέδιο εδώ.
Από τις διατάξεις του 378 σελίδων νομοσχεδίου ξεχωρίζει η πρόβλεψη για καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Το σύνολο των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον α’ γύρο. Αν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (β’ γύρος), ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποσυνδέονται από τις ευρωεκλογές και θα διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου (οι προσεχείς θα διεξαχθούν στις 13 Οκτωβρίου), ενώ η διάρκεια της δημοτικής και περιφερειακής περιόδου επανέρχεται στην τετραετία από πενταετία που ήταν με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Η εγκατάσταση των νέων αρχών γίνεται την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από τη διεξαγωγή των εκλογών και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου του τέταρτου έτους.
Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 30%, αντί του 10% που προέβλεπε το αρχικό κείμενο που είχε δοθεί προς διαβούλευση.
Ο «Κλεισθένης» περιλαμβάνει ακόμα ρυθμίσεις για την ενίσχυση των θεσμών συμμετοχής των πολιτών στα κοινά με την προκήρυξη δημοψηφισμάτων ανά δήμο και ανά περιφέρεια για τοπικά ζητήματα.
Ο θεσμός του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη που προέβλεπε ο «Καλλικράτης» και δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αντικαθίσταται από τον Δημοτικό και Περιφερειακό Διαμεσολαβητή, για τον οποίο αφιερώνονται 23 άρθρα.
Οι δήμοι διακρίνονται σε πέντε κατηγορίες με βάση τον πληθυσμό τους, τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά τους, τα βασικά χαρακτηριστικά της οικονομικής δραστηριότητας εντός των ορίων τους, το βαθμό αστικοποίησής τους, την ένταξή τους ή μη σε ευρύτερα πολεοδομικά συγκροτήματα μητροπολιτικού χαρακτήρα και τη θέση τους στη διοικητική διαίρεση της χώρας.
Για την κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι – ΚΑΠ) δεν θα λαμβάνεται υπόψη μόνο η υπαγωγή στην αντίστοιχη κατηγορία, αλλά και άλλα κριτήρια όπως το μήκος των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και του δημοτικού και αγροτικού οδικού δικτύου, το επίπεδο των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, η δυνατότητα άντλησης τοπικών πόρων, οι πληθυσμιακές διακυμάνσεις ανά εποχές, η δημογραφική τάση κ.λπ.
Μετά από σχετική γνώμη του Συνηγόρου του Πολίτη, το νομοσχέδιο περιέχει διάταξη, που προβλέπει την διαγραφή οφειλών από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για ακίνητα που έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.
Επίσης, ο δήμος Καλαμπάκας μετονομάζεται σε Μετεώρων και ο δήμος Μώλου – Αγ. Κωνσταντίνου σε Καμένων Βούρλων.
Το νομοσχέδιο συμπληρώνεται με ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της χώρας, καθώς και διατάξεις για την ταχύτερη απονομή ιθαγένειας και πολιτογράφησης.