Καθησυχάζει ο πρωθυπουργός για την περίπτωση που η Ρωσία “κόψει” το φυσικό αέριο

Καθησυχάζει ο πρωθυπουργός για την περίπτωση που η Ρωσία “κόψει” το φυσικό αέριο
Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Ελλάδα είναι από τις λιγότερο εκτεθειμένες χώρες σε περίπτωση πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, υποστήριξε ο πρωθυπουργός κατά τα εγκαίνια του αγωγού IGB στην Κομοτηνή

Τον αγωγό φυσικού αερίου IGB, που θα μεταφέρει επαναεριοποιημένο LNG από την Αλεξανδρούπολη αλλά και αζέρικο αέριο προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, εγκαινίασαν στην Κομοτηνή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βούλγαρος ομόλογος του Κιρίλ Πετκόφ.

Στην ομιλία του μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά στις συνέπειες για τη χώρα μας, εάν η Ρωσία το φθινόπωρο κλείσει εντελώς την κάνουλα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

“Η Ελλάδα ενισχύει δίπλα το αποτύπωμά της στο νέο χάρτη που διαμορφώνεται στον ενεργειακό τομέα. Από τη μία αγγίζοντας τη δική της ενεργειακή ανεξαρτησία, καθώς έχει πετύχει να είναι μία από τις χώρες εκείνες που είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε περίπτωση οριστικής και πλήρους διακοπής παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου. Και από την άλλη λειτουργώντας ως μία κομβική πύλη ενέργειας προς την Ευρώπη”, ανέφερε ειδικότερα ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι ο IGB θα ενωθεί με τον αγωγό TAP, σημειώνοντας την παρουσία του υπουργού ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν στην εκδήλωση και τονίζοντας ότι θα δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο δίκτυο διακίνησης φυσικού αερίου προς τις αγορές των Βαλκανίων και δευτερευόντως της Ευρώπης, ενισχύοντας έτσι την εφοδιαστική ασφάλεια όλων των συνδεδεμένων χωρών.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στις υποδομές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), διότι όπως τόνισε: “Η προμήθεια, η αποθήκευση και η επαναεριοποίηση γίνονται οι λέξεις- κλειδιά για να βελτιώσουμε την πρόσβαση μας σε φυσικό αέριο και να μειώσουμε την εξάρτηση μας από το φυσικό αέριο, που μεταφέρεται μέσω αγωγών από τη Ρωσία”.

Σημείωσε εξάλλου ότι καθοριστική σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η λειτουργία του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη, που εγκαινιάστηκε πριν από δύο μήνες και από τις εγκαταστάσεις του οποίου θα ξεκινούν οι ποσότητες που θα τροφοδοτούν τον IGB.

Υπενθύμισε επίσης ότι έχει δρομολογηθεί και η προσθήκη σημαντικής δυνατότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου και στη Ρεβυθούσα, όπου το σχετικό πλοίο έχει καταφτάσει και αναμένεται η αδειοδότηση του. “Έτσι αυξάνουμε σημαντικά τη δυνατότητα υποδοχής υγροποιημένο φυσικό αέριο το φυσικό αέριο στο ελληνικό σύστημα, το οποίο ήδη φτάνει μέχρι την κεντρική Ευρώπη με το υφιστάμενο δίκτυο κξαι μας βοηθά να επιταχύνουμε αυτή την απαραίτητη απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σημαντικά έργα και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, αλλά και την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο, μέσα από τις οποίες θα μεταφέρεται “καθαρή ενέργεια” από τον ήλιο της Αιγύπτου και της Μέσης Ανατολής στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει τη μεγάλη στρατηγική σημασία του IGB, καθώς αντλήθηκαν 45 εκατομμύρια ευρώ από το Ενεργειακό Πρόγραμμα Ανάκαμψης για την κατασκευή του, τα επενδυτικά ταμεία διέθεσαν αλλά 39 εκατομμύρια η βουλγαρική πλευρά 150 εκατομμύρια ενώ καθοριστική για την ολοκλήρωση του έργου ήταν και η συμμετοχή της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη συνεισφορά δύο ελληνικών εταιρειών, των Σωληνουργείων Κορίνθου, που προσέφεραν την πρώτη ύλη αλλά και της κατασκευαστικής εταιρείας Άβαξ.

Ο αγωγός IGB έχει μήκος 182 χλμ και θα μπορεί σε πρώτη φάση να διακινεί τρία δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, με προοπτική για πέντα, ενώ έχει προβλεφθεί να είναι διπλής ροής στην περίπτωση που χρειαστεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα