Κατρίνης: Επικοινωνία τα περί κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής
Δεν αποτελεί πραγματικότητα η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης κατηγορώντας την κυβέρνηση για επικοινωνιακούς χειρισμούς.
- 26 Ιουλίου 2022 10:18
«Ωραία η επικοινωνία περί κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά να που με τις ανακοινώσεις των τιμών της ενέργειας, βλέπουμε διακυμάνσεις στο πάγιο, διακυμάνσεις στην τιμή, αυξήσεις που ενσωματώθηκαν στην τιμή κατανάλωσης», τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
Έκανε λόγο για μια ασφυκτική κατάσταση γύρω από τους καταναλωτές, οι οποίοι βλέπουν μήνα με τον μήνα υπέρογκους λογαριασμούς και για μια κυβέρνηση η οποία παρουσιάζει εντυπωσιακά νούμερα, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ ισχνό.
«Σίγουρα θα περίμενε κανείς μια πιο αποτελεσματική και γρήγορη αντίδραση από την Ευρώπη σε σχέση με τη στήριξη των κρατών -μελών και κυρίως των πολιτών που υφίστανται τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και των εκβιασμών στην παροχή φυσικού αερίου από τον κ. Πούτιν. Έχει περάσει πολύς καιρός και δυστυχώς η κατάσταση φαίνεται ότι παραμένει στάσιμη», δήλωσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην τελευταία πρόταση η οποία φαίνεται ότι αναθεωρήθηκε περί 15% μείωση στην παροχή φυσικού αερίου – «κάτι που δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό και από την Ελλάδα και από άλλες χώρες» – λέγοντας ότι «είναι ενδεικτικό του τρόπου που οι χώρες του Βορρά αντιμετωπίζουν την κρίση». «Είναι η ίδια λογική που συναντήσαμε και όταν υπήρχε μια συζήτηση για τη διαπραγμάτευση της τιμής του φυσικού αερίου και την επιβολή πλαφόν», πρόσθεσε.
«Βεβαίως η ευρωπαϊκή μη αντίδραση, δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από την καθυστέρηση ή και τα λάθη στους χειρισμούς που έχουν γίνει όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα μας, η οποία έχει και εσωτερικές αιτιολογίες» υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης, φέρνοντας ως παράδειγμα την κυβερνητική ανακοίνωση για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
«Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των παρόχων, η τιμή κυμαίνεται κοντά στα 170 ευρώ η μεγαβατώρα, με την επιδότηση. Μπορεί να φτάσει και 200 ευρώ για τους εμπορικούς καταναλωτές. Έχουμε ζητήσει εδώ και μήνες να υπάρχει πλαφόν στη λιανική, με ανώτατο όριο τα 140 ευρώ τη μεγαβατώρα, δηλαδή αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με αυτό που θα δουν οι καταναλωτές. Δεν υιοθετήθηκε η πρότασή μας, με την οποία θα πλήρωναν και οι παραγωγοί ένα μέρος του κόστους και όχι μόνο οι Έλληνες φορολογούμενοι», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για το ζήτημα της ακρίβειας, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, μίλησε για μια πραγματικότητα που ισχύει εδώ και έναν χρόνο, ενώ «κάποιοι μας καθησύχαζαν ότι είναι παροδικό φαινόμενο» και μάλιστα, όπως είπε, «φτάσαμε να έχουμε πριν τον πόλεμο πληθωρισμό πάνω από 7%».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις