Κατρίνης για Μεσοπρόθεσμο: “Ωραιοποιημένες και υπεραισιόδοξες οι εκτιμήσεις”

Κατρίνης για Μεσοπρόθεσμο: “Ωραιοποιημένες και υπεραισιόδοξες οι εκτιμήσεις”
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης

Επίθεση στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα στην οικονομία από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη. Τι είπε για το Μεσοπρόθεσμο.

Την εκτίμηση ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής , αποτυπώνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει τις επιθυμίες της σε εκτιμήσεις αφού υποτιμά κρίσιμα δεδομένα ,έχει υπεραισιόδοξες προβλέψεις και κρύβει το plan b που σίγουρα υπάρχει, κατέθεσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Τόνισε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα 2,8% το 2024 και 3,7% το 2025 είναι πολύ υψηλά για τις δυνατότητες της Ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση βάζει υψηλότερους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων από αυτά που είχαν επιβληθεί στη χώρα με το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε πλεονάσματα 2,2% για την περίοδο μετά το 2023.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο κ.Κατρίνης τόνισε:

“Αν δεν επιτευχθούν οι υπεραισιόδοξοι στόχοι για την ανάπτυξη, για την αύξηση των επενδύσεων κατά 30% μόνο το 2022, πως θα πιάσετε τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 2,8% το 2024 και 3,7% το 2025;

Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι δεν θα επιβάλλεται νέες φορολογικές επιβαρύνσεις;

Στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου υπάρχει αύξηση των 12,5 δις σωρευτικά μέχρι το 2025. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης πως θα ισοσκελίσετε την απώλεια των στόχων για τα φορολογικά έσοδα;’’

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν συμμετέχει στη συζήτηση που έχει ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αλλαγή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, τη στιγμή που στιγμή που η Ελλάδα είναι μια χώρα με υ δημόσιο χρέος που αγγίζει το 210% του ΑΕΠ και η εφαρμογή των κανόνων θα είναι εξαιρετικά επώδυνη για την ελληνική οικονομία και κυρίως για τους Έλληνες πολίτες.

‘’Το γεγονός ότι η Γερμανία δεν θέλει να ανοίξει η σχετική συζήτηση, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να φοβάται να αναφερθεί στην ανάγκη αλλαγής των κανόνων αυτών’’ τόνισε ο κ.Κατρίνης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

‘’Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και σίγουρα είναι πολύ μακριά από τις ωραιοποιημένες και υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις που περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο, από τη στιγμή που:

-η ελληνική οικονομία , πριν ακόμα ξεκινήσει η πανδημία, είχε μπει σε ύφεση, όπως επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

-η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

-οι οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται και σε λίγο καιρό θα εκτοξευθούν αφού θα πρέπει οι πολίτες να καταβάλουν υποχρεώσεις που είχαν ανασταλεί και τις τρέχουσες οφειλές.

Η πανδημία πάγωσε εξελίξεις, σκέπασε με ένα πέπλο την πραγματικότητα, πάγωσε και τον πολιτικό χρόνο. Από εδώ και πέρα όμως αρχίζει για όλους η ώρα της αλήθειας.

Ο κ.Μητσοτάκης έχει βάλει, σκοπίμως , όλες τις επιλογές στο τραπέζι. Στο σχεδιασμό του , είναι οι πρόωρες εκλογές. Ότι και αν λέει, όσες διαβεβαιώσεις και αν δίνει.’’

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα