Κατρούγκαλος: Επιδιώκουμε να επεκτείνουμε το αγγελιόσημο και στο διαδίκτυο

Κατρούγκαλος: Επιδιώκουμε να επεκτείνουμε το αγγελιόσημο και στο διαδίκτυο

Τι είπε για το νέο ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.Όλα όσα τόνισε για τους ελεύθερους επαγγελματίες, και το αγγελιόσημο

«Καθιερώσαμε ίδιους κανόνες για όλους», επανέλαβε για το ασφαλιστικό, μέσω της “Τρόικας” του Αθήνα 9.84, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Για το ασφαλιστικό των δημοσιογράφων, τόνισε ότι για το κύριο ταμείο, το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, δεν μπορεί να υπάρχει εξαίρεση, όπως είχε ζητηθεί από τα τα σωματεία του τύπου. Όσον αφορά τον ΕΔΟΕΑΠ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “παλεύουμε με νύχια και με δόντια να σώσουμε το αγγελιόσημο” και πρόσθεσε ότι επιδιώκει τώρα να φέρει σε επαφή εργοδότες και εργαζόμενους ώστε πρώτον να επεκταθεί το αγγελιόσημο στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και δεύτερον να γίνει υποχρεωτική η απόδοσή του, κατόπιν συμφωνίας των δύο πλευρών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Καταρχάς, να ξεχωρίσουμε την περίπτωση του κύριου ταμείου των δημοσιογράφων, του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, από τον ΕΔΟΕΑΠ που είναι το οιονεί επαγγελματικό ταμείο των δημοσιογράφων, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Για το κύριο ταμείο, από αυτό που παίρνουν τη βασική τους σύνταξή οι δημοσιογράφοι, δεν μπορεί να υπάρχει κάποια εξαίρεση, όπως μου είχε ζητηθεί από τα σωματεία του Τύπου. Δηλαδή, να έχουμε έναν ενιαίο φορέα που θα είναι όλοι οι Έλληνες μέσα και μόνο οι δημοσιογράφοι έξω. Για το ταμείο της κύριας σύνταξης, λοιπόν, ισχύει ο γενικός κανόνας της ισονομίας. Θα δίνεται εργοδοτική εισφορά 13,5%, εφόσον είναι ο δημοσιογράφος μισθωτός και 6,5% θα πληρώνει ο δημοσιογράφος… Δεν έχω καμία διάθεση να επιδοτήσω τα ΜΜΕ, τα οποία έχουν γίνει στο παρελθόν αντικείμενο χαριστικότατων ρυθμίσεων και από τις τράπεζες και από αλλού. Ήταν στο πλαίσιο του συστήματος της διαπλοκής. Και οι εργοδότες των ΜΜΕ θα έχουν την ίδια μεταχείριση που έχουν όλοι οι άλλοι εργοδότες. Δεν βλέπω κανένα λόγο να έχω ευνοϊκή μεταρρύθμιση για τον εργοδοτικό κλάδο οποιασδήποτε κοινωνικής κατηγορίας.

Για τον ΕΔΟΕΑΠ, όμως, που είναι άλλη περίπτωση παλεύουμε “με νύχια και με δόντια” να το σώσουμε. Παλεύαμε αυτό να το κάνουμε στη φάση της διαπραγμάτευσης, όπου είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις ιδεολογικές εμμονές των δανειστών. Προφανώς δεν μπορούσε να ήταν για εμάς κόκκινη γραμμή το αγγελιόσημο, δηλαδή “ή να σωθεί το αγγελιόσημο ή να μην έχουμε συμφωνία”. Τώρα επιδιώκουμε να φέρουμε σε επαφή εργαζόμενους και εργοδότες στο χώρο του Τύπου, ώστε να κάνουμε δύο πράγματα. Πρώτον, να επεκτείνουμε το αγγελιόσημο στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, διότι προς τα εκεί μετατίθεται τώρα η διαφημιστική πίτα. Δεύτερον, αυτό που δεν μπορεί να γίνει νομοθετικά, να είναι υποχρεωτικός βάσει του νόμου, η απόδοση του αγγελιόσημου, να γίνει με συμφωνία, συλλογική σύμβαση εργασίας ή όποιον άλλο νομικό τρόπο βρούμε μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Να αποτελεί πόρο του ΕΔΟΕΑΠ, ούτως ώστε να συνεχίσει αυτό το επαγγελματικό ταμείο να δίνει όσο ανώτερες παροχές του επιτρέπει η χρηματοδότηση αυτή των μελών του. Αυτό είναι το νόημα του επαγγελματικού ταμείου, να δίνει περισσότερες παροχές από αυτές που παίρνουν όλοι με βάση το γενικό κανόνα της ισονομίας».

Σε σχετική ερώτηση για το αν φοβάται μήπως ο εργοδότης πει “κοίταξε για να στο καλύψω (σ.σ. το 13,5%) μείον 13,5% ο μισθός σου για να λέμε ότι το καλύπτουμε ή πει “δεν βγαίνω, έχω πέντε εργαζόμενους, θα έχω τρεις από εδώ και πέρα”, απάντησε:

«Αρχικά, θα έχουμε έναν ενιαίο φορέα. Για να απαντήσω στις δύο ερωτήσεις σας, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει μια καλή συλλογική σύμβαση εργασίας στο χώρο που και εσείς οι δημοσιογράφοι παλεύετε και τώρα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, προσπαθούμε να φτιάξουμε και το νομικό πλαίσιο, ώστε να ξεπεράσουμε τη μεγάλη απορρύθμιση που είχε γίνει την πενταετία του νεοφιλελευθερισμού στο χώρο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Άρα, συμφωνώ μαζί σας στο ότι πολλοί κακοί εργοδότες θα επιχειρήσουν να κάνουν αυτό που λέτε. Η λύση είναι να υπάρχει μια νομική εγγύηση ενός καλά κατοχυρωμένου μισθού μέσω της συλλογικής σύμβασης εργασίας».

Παράλληλα, ερωτηθείς μήπως αυτό οδηγήσει στο να μην πληρώνονται οι εισφορές, άρα να μεγαλώσουν οι “τρύπες” στα ταμεία και συγκεκριμένα στον ΟΑΕΕ και άρα, μετά να ψάχνουμε πάλι λεφτά, είπε πως «δεν θα τα αφήσουμε έτσι τα πράγματα, χωρίς ελέγχους. Στο τέλος της συζήτησης του νομοσχεδίου κατέθεσα δύο οικονομικούς ελέγχους που κάναμε, ο ένας αφορά περίπτωση μικροδιαφθοράς και η άλλη περίπτωση αφορούσε εισφορές εκατομμυρίων που δεν είχαν καταβάλει πλοιοκτήτες, εφοπλιστές. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, να υπάρχει μαύρη εργασία. Είμαστε διατεθειμένοι την εργασιακή ζούγκλα να την ανατρέψουμε και να την καταστρέψουμε».

Το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων θα δώσει ίδιες ή και μικρότερες εισφορές απ’ ότι στο παρελθόν

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στους ελεύθερους επαγγελματίες, λέγοντας ότι το 80% θα δώσει ίδιες ή και μικρότερες εισφορές από ό,τι στο παρελθόν.

«Μετά τις μεταβατικές διατάξεις που καταθέσαμε το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων θα δώσει ίδιες ή και μικρότερες εισφορές απ’ ότι στο παρελθόν. Σε έναν ενιαίο φορέα που είναι όλοι, δεν μπορούν ορισμένοι να δίνουν λιγότερα ποσοστά επί του εισοδήματος τους από άλλους, διότι τότε οι άλλοι, αυτοί που έχουν τις υψηλότερες εισφορές, ουσιαστικά θα χρηματοδοτούν τις συντάξεις αυτών που θα πληρώνουν μικρότερες. Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε τους εργάτες να πληρώνουν για την σύνταξη των δικηγόρων, διότι δεν είναι μια κοινωνική κατηγορία που βγάζει περισσότερα χρήματα από τους δικηγόρους.

Το γεγονός ότι οι εισφορές καταλήγουν να είναι υπέρμετρες για τους ελεύθερους επαγγελματίες συντείνει προφανώς το γεγονός ότι βάζουν όλο οι ίδιοι την εισφορά -δεν συμμετέχει κάποιος άλλος όπως στην περίπτωση των μισθωτών, όπου το 13,5%, το 20% είναι εργοδοτική εισφορά και το 6,5% είναι του ελεύθερου επαγγελματία… Αυτό όμως συνάγεται από την ίδια τη φύση του επαγγέλματος των ελεύθερων επαγγελματιών. Είχα πει ότι 38% εισφορά όπως προκύπτει από το άθροισμα και της επικουρικής σύνταξης είναι πολύ υψηλή. Είχα καλέσει από την αρχή τους επιστημονικούς συλλόγους να σκεφτούν εάν θα ήθελαν αυτό το 11% που είναι επιπλέον αυτό που δίνει όλος ο κόσμος -20% για την σύνταξη, 7% για την υγεία-, να μην δίνεται υποχρεωτικά με τη μετατροπή της επικουρικής σύνταξης σε σύνταξη που θα δινόταν από ένα επαγγελματικό ταμείο. Είχα πει ότι αν μου γινόταν αυτή η πρόταση, στη φάση διαλόγου που προηγήθηκε, πριν καταθέσω το νομοσχέδιο στη Βουλή, αυτή την πρόταση θα τη δεχόμουν.

Έτσι οι εισφορές από 38% θα έπεφταν στο 27%. Η πρόταση αυτή μου ήρθε καθυστερημένη και μάλιστα ανεπισήμως την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου, όταν δεν υπήρχε πια ο χρόνος να αποτυπωθεί. Δεσμεύτηκα όμως στη Βουλή ότι στις ημέρες που ξεκινούν και μετά την ψήφιση, θα προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο, ώστε να ισορροπήσουν πράγματι οι εισφορές σε χαμηλότερο επίπεδο», είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα