Κατρούγκαλος στο News247: Απλή αναλογική, ανάκληση θητείας εκλεγμένων πολιτικών με δημοψήφισμα

Κατρούγκαλος στο News247: Απλή αναλογική, ανάκληση θητείας εκλεγμένων πολιτικών με δημοψήφισμα

Ο υπουργός Εργασίας επιμένει για απλή και άδολη αναλογική, διπλωματικά όμως σημειώνει ότι η πρόταση Κουρουμπλή πρέπει να εξεταστεί σοβαρά. Τάσσεται υπέρ της διατήρησης του 3% και κάνει μία νέα πρόταση και για τη συνταγματική αναθεώρηση

Το ερώτημα “απλή αναλογική ή απλή μείωση του μπόνους” ταλανίζει το ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος συμμετέχοντας στο διάλογο του News247 για τον εκλογικό νόμο επιμένει στη θέση του για απλή, άδολη και ανόθευτη αναλογική, σημειώνει ωστόσο διπλωματικά ότι η θέση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή πρέπει να εξετασθεί σοβαρά.

Και αυτό διότι όπως εκτιμά ο κ.Κατρούγκαλος, η πρόταση Κουρουμπλή (μπόνους 27 εδρών στο πρώτο κόμμα ή σχηματισμό που θα συγκεντρώνει ποσοστό πάνω από 40%) “είναι αντικείμενο συστηματικής επεξεργασίας και προϊόν πολιτικής ευθύνης και προβληματισμού.”

Ο προβληματισμός αυτός αφορά στο ενδεχόμενο της ακυβερνησίας, που λαμβάνεται πλέον σοβαρά υπόψη στον εσωκομματικό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως πολλά κομματικά στελέχη επιμένουν στην απλή αναλογική, που ήταν διαχρονικό αίτημα της αριστεράς.

Ο κ.Κατρούγκαλος με την απάντηση του συνεπώς αποφεύγει να αδειάσει τον κ.Κουρουμπλή, αλλά και τον… εαυτό του σε περίπτωση που τελικά “περάσει” η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εργασίας τάσσεται υπέρ της διατήρησης του 3% ως όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή.

Κάνει επίσης μία ενδιαφέρουσα πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η συζήτηση για την οποία άνοιξε από την κυβέρνηση παράλληλα με αυτή για τον εκλογικό νόμο: Προτείνει να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα ανάκλησης εκλεγμένων πολιτικών αρχόντων με δημοψήφισμα.

Οι απαντήσεις του κ.Κατρούγκαλου στα τρία ερωτήματα του News247 για τον εκλογικό νόμο

 

1.Απλή αναλογική ή αναλογική με… μπόνους; Πόσο πρέπει να είναι το μπόνους και να δίδεται ή όχι σε συνασπισμό κομμάτων;

Είμαι από θέση αρχής υπέρ της απλής, άδολης, ανόθευτης αναλογικής. Η πρόταση όμως που παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών πρέπει επίσης να εξεταστεί σοβαρά, διότι είναι αντικείμενο συστηματικής επεξεργασίας και προϊόν πολιτικής ευθύνης και προβληματισμού.

2.Πρέπει να διατηρηθεί το 3% ως όριο εισόδου στη Βουλή;

Το όριο του 3% έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι εμπόδιο στην πολυφωνία. Έχουμε ήδη οκτωκομματική Βουλή, ένα απόλυτο ρεκόρ για τη μεταπολίτευση. Για την αποφυγή , συνεπώς, του ακόμη μεγαλύτερου κατακερματισμού της Βουλής, που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα αποτελεσματικότητας και καλής ποιότητας του κοινοβουλευτικού έργου, θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο εισόδου, που δεν πρέπει όμως σε καμιά περίπτωση να είναι μεγαλύτερο του 3%.

3.Ποιες ακόμη αλλαγές μπορούν να γίνουν για καλύτερη αντιπροσώπευση; Υποψήφιοι και με λίστα, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ανώτατη θητεία για κάθε βουλευτή;

Για μένα το βασικό θέμα είναι η εισαγωγή μορφών άμεσης δημοκρατίας, για να αποκτήσει δύναμη ο πολίτης, αλλά και να αναστραφεί η βαθειά κρίση νομιμοποίησης τους πολιτικού συστήματος. Δημοψήφισμα με λαϊκή πρωτοβουλία, είτε για κρίσιμο θέμα είτε για επανεξέταση ενός ήδη ψηφισμένου νόμου, δυνατότητα ανάκλησης εκλεγμένων πολιτικών αρχόντων και άλλες παρόμοιες εξουσίες στα χέρια των πολιτών πρέπει να θεσπιστούν στο νέο Σύνταγμα.

Υπάρχουν όμως και ρυθμίσεις-τομές που μπορεί να εισαχθούν με τον εκλογικό νόμο, χωρίς να προηγηθεί αναθεώρηση. Πολλές παρόμοιες τομές, με κατεξοχήν παράδειγμα το σπάσιμο μεγάλων περιφερειών που ευνοούν τις πολιτικές βαρωνίες και το πελατειακό σύστημα, περιέχει η πρόταση του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Είναι προφανές ότι τις υποστηρίζω ολόψυχα.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα