Καυγάδες στις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά
«Βεντέτα» του Νίκου Κοτζιά με στελέχη της διεύρυνσης, που αποκαλεί «Σημιτικούς». Επικρίσεις από τον Σωτήρη Βαλντέν στην σκληρή γραμμή της Κουμουνδούρου για το Oruc Reis.
- 12 Αυγούστου 2020 19:25
«Φωτιές» στις …παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως ανάβει το ζήτημα της διαχείρισης των εθνικών θεμάτων, ιδίως όσον αφορά την προοπτική του ξεκινήματος ενός διαλόγου με την Τουρκία, κάτι που αποτελεί και θέση της κυβέρνησης, παρά την ένταση των ημερών. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, φαίνεται να έχει ανοίξει «βεντέτα» με στελέχη της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και τους αποκαλεί «Σημιτικούς», οι οποίοι με την σειρά τους αμφισβητούν την «σκληρή» γραμμή της Κουμουνδούρου που ζητά δυναμικές κινήσεις εναντίον του Oruc Reis ώστε να φύγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο Νίκος Κοτζιάς είναι παράλληλα επικριτικός και με την τάση των «53». Ιδίως λόγω των αναφορών του χώρου σε κάποιους που «δανείζονται χλαμύδες και περικεφαλαίες». Έως στιγμής πάντως αυτοί οι προβληματισμοί δεν φαίνονται να αγγίζουν …πιο κεντρικά τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι στο παρελθόν στελέχη του -όπως ο Παύλος Πολλάκης- έχουν ασκήσει κριτική στην πολιτική του Κώστα Σημίτη για τα εθνικά θέματα.
Ο Σωτήρης Βαλντέν
Στο στόχαστρο του Νίκου Κοτζιά βρίσκεται η αρθρογραφία του υποψηφίου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρη Βαλντέν στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Ο Σ.Βαλτεν μαζί με τον Νίκο Μπίστη και τον Αντώνη Λιάκο είναι τρία στελέχη της διεύρυνσης που συμπορεύθηκαν στο παρελθόν με τον Κώστα Σημίτη και κινήθηκαν πρός τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της κεντροαριστερής πρωτοβουλίας «Γέφυρα».
Στο επίμαχο άρθρο του Σ.Βαλντέν ασκείται κριτική στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στην έκκληση του να κινηθεί η κυβέρνηση κατά τα πρότυπα του 2018 όταν το ελληνικό πολεμικό πλοίο «Νικηφόρος» άσκησε πιέσεις κατά του τουρκικού ερευνητικού Barbaros με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Άποψη που έχει εκφράσει δύο φορές προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, είτε στην σημερινή ελληνοτουρκική κρίση, είτε σε αυτή της 21ης Ιουλίου.
Όπως σημειώνει στην αρθρογραφία του ο Σωτήρης Βαλντέν « είναι εξαιρετικά ανεύθυνο η αξιωματική αντιπολίτευση να θέτει τον πήχη στο επεισόδιο με το «Νικηφόρος» το 2018, όταν ακριβώς προχωρήσαμε σε μια τέτοια επικίνδυνη ενέργεια. Και αυτό βέβαια ασχέτως του ότι ο πλους του «Ορούτς Ρέις» αποτελεί μία ακόμη μονομερή ενέργεια που κλιμακώνει την αντιπαράθεση». Μάλιστα ο Σωτήρης Βαλντέν δηλώνει αντίθετος και στις εκκλήσεις για σύσκεψη αρχηγών και κοινή γραμμή σχολιάζοντας ότι η σημερινή εξέλιξη «απομυθοποίησε την περίφημη «εθνική» γραμμή, που στην πραγματικότητα είναι μια μαξιμαλιστική στάση που οδηγεί στην ακινησία, την εξασθένηση της διαπραγματευτικής μας θέσης και σε κινδύνους σύγκρουσης με την Τουρκία».
Παράληλλα αποτιμά την θέση «συζητάμε μόνον για τη υφαλοκρηπίδα» ως εφεύρεση του Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας πως «φάνηκε ξεκάθαρα πως οι απορριπτικοί που ομνύουν στο «ένα και μοναδικό ζήτημα» προς διαπραγμάτευση (υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ), στην πραγματικότητα πιστεύουν στο «κανένα ζήτημα». Αλλιώς δεν εξηγείται πώς απορρίπτουν τη μειωμένη επήρεια και του τελευταίου ελληνικού βράχου. Δηλαδή πού θα υπάρξει ο συμβιβασμός στο «ένα και μοναδικό», αν όχι εδώ;». Υποστηρίζει ότι «θα ήταν καλύτερα, αντί να προσπαθούμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από τη Μεσόγειο με κυκλωτικές κινήσεις, να επιδιώκαμε ευθέως να τα βρούμε με αυτήν».
Ο Νίκος Κοτζιάς
Απαντώντας σε αυτές τις εκτιμήσεις ο πρώην υπουργός Εξωτερικών μιλά για «Σημιτικούς- νεοσυριζαίους» και θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα. Όπως για παράδειγμα «γιατί είναι μαξιμαλισμός να θέλεις την εφαρμογή των Αρχών και των Προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου;». Ειδική αναφορά μάλιστα κάνει στο θέμα της επήρειας των νησιών στην διαμόρφωση ΑΟΖ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό, που είπα, ήταν ότι νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος έχουν 100% επήρεια. Τι απαντά εκπρόσωπος αυτής της παρέας από τις φιλόξενες για αυτήν στήλες της Εφημερίδας των Συντακτών; Αναρωτιέται πώς θα πάμε σε διαπραγματεύσεις «όταν απορρίπτουμε τη μειωμένη επήρεια και του τελευταίου ελληνικού βράχου»! Έτσι, λοιπόν, η μειωμένη επήρεια της Κρήτης είναι για αυτό το παρεάκι «ο τελευταίος ελληνικός βράχος»! Για αυτό ας απαντήσουν καθαρά, έχει πλήρη επήρεια ή όχι η Κρήτη; Και αν όχι, γιατί;». Επίσης ο Νίκος Κοτζιάς αναρωτιέται: «Η απαίτηση να υποχωρήσει κανείς από το Διεθνές Δίκαιο και τις προβλέψεις πριν καν ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση πώς λέγεται;»
Για τους 53
Ο Νίκος Κοτζιάς πάντως εκτός από τα στελέχη της «Γέφυρας» βάζει στο στόχαστρο και την τάση των «53». Κυρίως εξαιτίας αρθρογραφίας στο ιστότοπο Commonality.
Σε αυτή γίνεται αναφορά σε «χλαμύδες» στον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρεται «με ανησυχία βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευτυχώς όχι πολλούς αλλά αρκετούς, αγαπητούς φίλους και φίλες να δανείζονται στο όνομα της αριστερής αντιπολίτευσης, χλαμύδες, ακόντια και περικεφαλαίες που περίσσεψαν από την περίοδο των συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό». Επίσης σημειώνεται πως ««είναι δεδομένο ότι υπάρχουν υποχωρήσεις και συμβιβασμοί και σημεία προς διευκρίνιση. Ας σκεφθούμε όμως ψύχραιμα: Είναι δυνατόν να επιτευχθεί μία συμφωνία, όπου δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, εάν δεν γίνουν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί και υποχωρήσεις; Αυτό δεν έγινε με την εμβληματική, επιμένουμε πάντα σε αυτήν, συμφωνία των Πρεσπών;»
Εκτιμώντας ότι οι αναφορές στην Συμφωνία των Πρεσπών αποτελούν αιχμές πρός τον ίδιο ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρει πως στην κριτική σχετικά με την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου «μου απάντησαν ότι αυτά είναι εθνικισμός, μαξιμαλισμός και «χλαμύδες με περικεφαλαίες». Συντροφοί μου τρομερά στέρεα και σε βάθος τα επιχειρήματά σας…»