“Καζάνι που βράζει” ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις Κασσελάκη – Αποστολάκη

Διαβάζεται σε 3'
Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Ευάγγελος Αποστολάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Ευάγγελος Αποστολάκης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Θέμα χρόνου το να εκφραστούν αντιδράσεις. Αντιπερισπασμός μετά την εκλογική ήττα αλλά και τακτική συρρίκνωσης του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζεται στον πρόεδρο του κόμματος

Αναβρασμό ακόμη και οργή φαίνεται πως δημιουργεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να προαναγγείλει από τις ΗΠΑ τις αλλαγές που σχεδιάζει για το κόμμα συνοδευόμενες με αναφορές σε «μαύρο χρήμα». Μια τακτική που κορυφώθηκε μετά τη δήλωση του στενού συνεργάτη του Ευάγγελου Αποστολάκη σχετικά με το ότι όλα «όλα τα κόμματα έχουν μαύρα». Ερμηνεύεται κυρίως ως μία καταστροφική απόπειρα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει τα «οφίτσια» μετά την εκλογική ήττα των ευρωεκλογών.

Ειδικά για τα όσα υποστήριξε ο ναύαρχος Αποστολάκης δεν έλλειψε ο σχολιασμός, από στελέχη του κόμματος, ότι επρόκειτο για ενέργεια που – υπό κανονικές συνθήκες- θα επέφερε την παραπομπή στα αρμόδια όργανα και την διαγραφή του. Πάντως και από τον «επίσημο» ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως γίνεται αντιληπτό το πρόβλημα που δημιουργείται και επιχειρείται μέσω διαρροών να φανεί πως ο συνεργάτης του προέδρου «δεν εννοούσε ακριβώς αυτό…»

Αυτά ενώ συνολικά από τα στελέχη που αντιδρούν γίνεται λόγος για επιχείρηση επιβολής μιας προσωπικής ατζέντας σε μία περίοδο που το κεντρικό ζητούμενο είναι η ενοποίηση του χώρου του κέντρου και της αριστεράς.

Οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την ώρα δεν έχουν στοιχεία ομογενοποίησης. Όμως θεωρείται πιθανό το επόμενο διάστημα να υπάρξει συντονισμός δυνάμεων που διαπιστώνουν την διαμόρφωση συνθηκών πλήρους διάλυσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πιο αναλυτικά οι αντιδράσεις της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμώνται ως «σπασμωδικές» απέναντι στην εσωκομματική κρίση που έρχεται ενώ οι κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη, ως προς τις στοχεύσεις τους, αναλύονται ως εξής:

  1. Στην δημιουργία «αντιπερισπασμού» από το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Ιδίως από την στιγμή που η σημαντική υποχώρηση σε ψήφους αλλά και σε ποσοστά σε μία εκλογική αναμέτρηση αποσύνθεσης της Ν.Δ χρεώνεται προσωπικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που μονοπώλησε την προεκλογική περίοδο κάνοντας συγκεκριμένες επιλογές.
  2. Στην «αλλαγή» της ατζέντας από την κυρίαρχη συζήτηση που έχει προκύψει μετά το εκλογικό αποτέλεσμα: Την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς. Εκτιμάται πως έτσι ο Στέφανος Κασσελάκης εκφράζεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις αγωνίες των ψηφοφόρων του προοδευτικού χώρου και κατ’ επέκταση των ψηφοφόρων και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Κίνητρο γι αυτή την προεδρική τακτική θεωρείται η «αυτογνωσία» του Στέφανου Κασσελάκη που αντιλαμβάνεται πως «δεν χωράει» σε αυτή την συζήτηση.
  3. Πολλοί θεωρούν ότι επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι ο Στέφανος Κασσελάκης προωθεί ένα μοντέλο απευθείας κι επίσημης χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ από επιχειρηματικούς παράγοντες. Με ότι αυτό σημαίνει για την διαμόρφωση πλέγματος εξαρτήσεων. Ένα σύστημα που είναι θεσμοθετημένο άλλωστε διαχρονικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως σαφώς δεν συνάδει με ένα ευρωπαϊκό κόμμα της αριστεράς.
  4. Τέλος το πλαίσιο που έθεσε μέσω της διαδικτυακής του ανάρτησης ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρείται πως προκαθορίζει ένα κόμμα που οδηγείται στην πολιτική και κατά συνέπεια εκλογική συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως από την στιγμή που οι ισχυρισμοί του ουσιαστικά επιβεβαιώνουν μέρος της κριτικής που έχει ασκήσει διαχρονικά στον ΣΥΡΙΖΑ η Ν.Δ. Μαζί με την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου υποτάσσει τα πάντα στην διατήρηση του θώκου του, ακόμη και αν αυτό σημαίνει «καταβύθιση» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα