Κεραμέως: “Fake news η εξαήμερη εργασία”

Διαβάζεται σε 3'
Η Νίκη Κεραμέως
Η Νίκη Κεραμέως (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

“Δεν πρέπει να μιλάμε για 6ημερη εργασία αλλά για έκτακτη μέρα εργασίας” δήλωσε η υπουργός Νίκη Κεραμέως το πρωί της Παρασκευής (5/7). Πυρά από τη Νέα Αριστερά.

Καλεσμένη στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής (5/7) η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, όπου, μεταξύ άλλων, σχολίασε και την εξαήμερη εργασία, η οποία πρόσφατα θεσμοθετήθηκε, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών και της αντιπολίτευσης.

“Το πενθήμερο είναι ο κανόνας. Είναι η δυνατότητα για μια έξτρα ημέρα εργασίας” σημείωσε η υπουργός, χαρακτηρίζοντας το θέμα της εξαήμερης εργασίας ως άλλο ένα fake news και υποστηρίζοντας ότι το νέο μέτρο αφορά πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, όπως εργοστάσια με κυλιόμενες βάρδιες που δουλεύουν ακόμη και 7 ημέρες συνεχόμενα.

Όπως είπε αυτή η επιπλέον ημέρα εργασίας θα αμείβεται συν 40%, συν 115% αν είναι Κυριακή και αργία. “Όλα αυτά είναι μέτρα που έρχονται να θωρακίσουν τον εργαζόμενο” ανέφερε, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας». Μάλιστα, όπως είπε «δεν πρέπει να μιλάμε για 6ημερη εργασία αλλά για έκτακτη μέρα εργασίας». Και όπως είπε «μιλάμε για την εξαίρεση της εξαίρεσης που αφορά εργοστάσια και επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας».

Σχετικά με την απασχόληση δήλωσε ότι «έχουμε χαμηλά ποσοστά απασχόλησης στις γυναίκες, τους νέους, τα άτομα με αναπηρία και τους συνταξιούχους». Μάλιστα έδωσε εύσημα στον Άδωνι Γεωργιάδη και τη δυνατότητα να εργάζονται οι συνταξιούχοι καθώς από τους 35.000 συνταξιούχους που εργάζονταν πλέον εμφανίζονται πάνω από 170.000.

Μιλώντας για την απασχόληση των γυναικών τόνισε ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη καθώς χρειάζονται μέτρα για την υποστήριξη της οικογένειας όπως περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς και την υιοθέτηση ευέλικτων μορφών εργασίας.

Νέα Αριστερά: Η Κεραμέως επιχείρησε να κάνει το άσπρο μαύρο

“Η Υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως επιχείρησε να κάνει το άσπρο μαύρο για την θέσπιση της εξαήμερης εργασίας” σημείωσε με ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υπουργού σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ.

“Όσες ευφάνταστες διατυπώσεις κι αν σκεφτεί η υπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες ξέρουν πολύ καλά ποια είναι η πραγματικότητα που βιώνουνπροσθέτει η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ν. Αριστεράς:

“Δεν είναι εξαήμερη εργασία, είναι δυνατότητα για μια έκτακτη μέρα εργασίας”. Με αυτή τη φράση που ξεπερνά σε σουρεαλισμό και τον Ρενέ Μαγκρίτ, η Υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως επιχείρησε να κάνει το άσπρο μαύρο για την θέσπιση της εξαήμερης εργασίας.

Η κ. Κεραμέως σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ μίλησε για fake news ενώ η Ελλάδα έχει γίνει περίγελος στα Ευρωπαικά ΜΜΕ ως η χώρα που καταργεί το πενθήμερο την ώρα που η εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας κερδίζει έδαφος σε όλο και μεγαλύτερο μέρος της Ε.Ε.

Η αξιοπιστία της υπουργού βέβαια ελέγχεται αφού η κυβέρνηση που έχει καταργήσει το ΣΕΠΕ, που παραβιάζει τις- ελάχιστες σε ισχύ- Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (όπως καταγγέλλει η ομοσπονδία των εργαζόμενων στον τουρισμό την εργοδοτική παραβατικότητα στον κλάδο είναι υψηλότερη από την εποχή των μνημονίων), που χαρίζει μια ώρα εργασίας στους εργοδότες, που κρατά καθηλωμένους τους πραγματικούς μισθούς, δεν έχει και την υψηλότερη αξιοπιστία.

Ταυτόχρονα η κ. Κεραμέως προανήγγειλε την εφαρμογή του εμπροσθοβαρούς επιδόματος ανεργίας το οποίο θα βαίνει μειούμενο αλλά και διαγραφές ανέργων.

Όσες ευφάνταστες διατυπώσεις κι αν σκεφτεί η υπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες ξέρουν πολύ καλά ποια είναι η πραγματικότητα που βιώνουν”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα