Κερδίζει πόντους η απλή και άδολη αναλογική

Κερδίζει πόντους η απλή και άδολη αναλογική
Meeting of the cabinet council, in the greek Parliament, in Athens, on Dec. 23, 2015 / , . , 23 , 2015 Alexandros Michailidis / SOOC

Τις συμμαχίες ψάχνουν τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου η πρόταση του εκλογικού νόμου να αποκτήσει ευρεία συναίνεση και να γίνει αποδεκτή από τα 2/3 της  Βουλής. Αν και το παιχνίδι παίζεται ακόμα στο  «50-50» έδαφος κερδίζει και η απλή και άδολη αναλογική

«Πυρετώδεις» είναι οι διεργασίες που γίνονται στο παρασκήνιο για τον  εκλογικό νόμο, τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να έχει ολοκληρώσει μέσα στο καλοκαίρι.

Το μόνο σίγουρο, έως τώρα, είναι πως η γραμμή που ακολουθείται είναι η απλή αναλογική με όλα τα ενδεχόμενα, όμως να μένουν ανοιχτά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά και την προχθεσινή απογευματινή συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, φαίνεται πως το σενάριο της κατάργησης του μπόνους σε συνδυασμό με την διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 3% αρχίζει να μπαίνει και πάλι στο τραπέζι.

Αυτό που ξεκαθάριζε, πάντως στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού στο NEWS 247 είναι πως «ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καταλήξει» και φαίνεται πως έχει να κυλήσει πολύ «νερό στο αυλάκι» τόσο στο εσωκομματικό όσο και στο ενδοκυβερνητικό πεδίο προκειμένου να καταλήξει στην τελική του απόφαση.

Μέσα στις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός αναμένεται να συγκαλέσει νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να αποτυπωθούν οι βασικές γραμμές της κυβερνητικής πρότασης. Ενδεχομένως και αύριο να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 25-26 Ιουνίου, όπου ο πρωθυπουργός θέλει να πάρει την τελική έγκριση και από το κόμμα.

Το δίλημμα που τίθεται για το Μαξίμου και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα είναι σαφές: Το μειωμένο μπόνους των 27 εδρών που προτείνει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι μια πρόταση που οδηγεί σε έναν εκλογικό νόμο σαφώς πιο αναλογικό και εξαλείφει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα της ακυβερνησίας, απομακρύνεται, όμως αρκετά από την πάγια  θέση του ΣΥΡΙΖΑ για απλή και άδολη αναλογική. Στην Κουμουνδούρου φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό ρεύμα που μένει σταθερό στην καθαρή αναλογική και αυτό αποτελεί ένα ακόμα κίνητρο για  τον Αλέξη Τσίπρα να δει αυτό το σενάριο θετικά. Πόσο μάλιστα όταν την ίδια θέση έχουν και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή και οι θέσεις των άλλων κομμάτων αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο για τις τελικές αποφάσεις. «Όλα ψάχνονται σε σχέση με το τι συγκλίσεις θα βρεθούν», συμπλήρωνε η ίδια πηγή στο NEWS 247.

Μπορεί η ΝΔ να δείχνει να απομακρύνεται από την κυβερνητική πρόταση, όμως ακόμα και το ΚΚΕ, που ζητάει καθαρή αναλογική με κατάργηση του μπόνους του 3%, ενδεχομένως να μπορούσε να έρθει κοντά σε μια ανάλογη πρόταση της κυβέρνησης.

Πεδίο συνεννόησης σε ένα  πιο αναλογικό σύστημα φαίνεται να υπάρχει σε ΠΑΣΟΚ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ και ΠΟΤΑΜΙ.

Οι διερευνητικές επαφές αναμένεται να ξεκινήσουν από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θα έχει την τελική θέση της κυβέρνησης στα χέρια του.

Το επιχείρημα όσων πιστεύουν στην ολική κατάργηση της επιδότησης είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την απλή αναλογική, η οποία και τον κόσμο θα συσπειρώσει, αλλά μακροπρόθεσμα η αλλαγή της εικόνας της χώρας και της οικονομίας θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην επικράτηση, ενισχύοντας τη λογική των συνεργασιών.

Ενστάσεις στην κατάργηση ακόμα και του μειωμένου μπόνους εξακολουθούν να υπάρχουν με κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος να τονίζει στο NEWS 247 πως «η τελική πρόταση θα είναι στην κατεύθυνση ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος, αλλά θα έχει δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα στην ακυβερνησία». Μάλιστα συμπλήρωνε πως «δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε Ιταλοποίηση. Αυτό όλοι το κατανοούν».

Ανοίγουμε τον διάλογο για τον εκλογικό νόμο. Γράφουν στο NEWS 247 οι Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ), ο Κώστας Τσιάρας (ΝΔ), ο Μανώλης Όθωνας (ΠΑΣΟΚ), ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ), ο Δημήτρης Τσιόδρας (Ποτάμι), η Μαρίνα Χρυσοβελώνη (ΑΝΕΛ).

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα