Κικίλιας: Προτεραιότητα ο έλεγχος της συνταγογράφησης
Η επιβάρυνση των φαρμακευτικών εταιρειών μέσω του clawback είχε εφαρμογή στην καρδιά της κρίσης, αναφέρει ο Υπουργός Υγείας
- 14 Νοεμβρίου 2019 17:20
Στις πολιτικές οι οποίες αφορούν στην καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στην πολιτεία και την φαρμακοβιομηχανία με γνώμονα πάντα την ασθενοκεντρική διάσταση του ΕΣΥ, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Clawback & Φαρμακευτική Δαπάνη», την οποία πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας ΠΕΦ και ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).
Σύμφωνα με τον υπουργό “προτεραιότητα μακράν όλων των υπολοίπων, είναι οι Έλληνες ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι και οι συνθήκες με τις οποίες έχουν κουβαλήσει επάνω τους ένα πολύ μεγάλο βάρος μέσα στην κρίση. Και θέλουμε με τις κινήσεις μας να αποδεικνύουμε ότι αυτούς σκεφτόμαστε. Το αποδείξαμε με τους ογκολογικούς ασθενείς, με όσους πρέπει να πάρουν παράγωγο αίματος γ-σφαιρίνη, με αυτούς οι οποίοι πληρώνουν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα”.
Όσον αφορά στο μέτρο του clawback δηλαδή του μέτρου με βάση το οποίο οι φαρμακευτικές εταιρείες επιστρέφουν υψηλά ποσά στο Ελληνικό Δημόσιο καλύπτοντας σχεδόν το 40% της συνολικής δημόσια δαπάνης για φάρμακα, ο Υπουργός ανέφερε πως αυτό “ως αρχική ιδέα, ενδεχομένως να είχε μία πρακτική εφαρμογή στην καρδιά της κρίσης”. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια μείωσης του με συμψηφισμό επενδύσεων μέχρι 50 εκατ. ευρώ για το 2019 σε έρευνα και ανάπτυξη αλλά και σε παραγωγή.
Τόνισε ακόμη ότι το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει κοινωνικές πολιτικές και απόψε θα νομοθετηθεί από τη Βουλή, η νέα διαδικασία τιμολόγησης με μηδέν αυξήσεις στα φάρμακα για το 2020 και μέχρι 7% μειώσεις. Για την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση φαρμάκων σημείωσε ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει τα στοιχεία ανά ποσότητα και ανά σκεύασμα οι οποίες χρησιμοποιούνται στη χώρα μας και έτσι μπορούμε να δούμε πού υπάρχει υπερσυνταγογράφηση. “Αν αυτά δεν είναι αποδεκτά και υπάρχει αμφιβολία, τότε θα είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω από τις φαρμακευτικές εταιρείες, επιδημιολογικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι στη χώρα μας υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Αλλιώς, θα αποζημιώνεται ο μέσος όρος της χρήσης ποσότητας φαρμάκων στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, ανά 100.000 κατοίκους”.