Κικίλιας σε Φόρουμ Δελφών: Η μείωση των λιμενικών τελών θα συγκρατήσει τις τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Διαβάζεται σε 5'
Το πώς θα επιτευχθεί η συγκράτηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια εξήγησε κατά την ομιλία του στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Βασίλης Κικίλιας, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες να ταξιδέψουν.
- 10 Απριλίου 2025 18:39
Η μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών, θα συνεισφέρει σημαντικά στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενόψει των αυξήσεων που είχαν προαναγγείλει οι ακτοπλόοι από 1ης Μαΐου, λόγω της αλλαγής του καυσίμου, επανέλαβε από το 10o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας.
Αναφορικά με τα ταχύπλοα, είπε ότι τα σκάφη αυτά καταναλώνουν ήδη το συγκεκριμένο καύσιμο, σημειώνοντας ότι απ’ αυτό το κομμάτι της αγοράς το Υπουργείο Ναυτιλίας αναμένει κάποια σημαντική αντίδραση.
Σημειώνεται ότι λόγω των περιβαλλοντικών κανονισμών της ΕΕ, για τη συγκεκριμένη ημερομηνία η Μεσόγειος Θάλασσα γίνεται SECA (Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών Θείου) που σημαίνει ό,τι καύσιμο χρησιμοποιείται σε πλοία άνω των 5.000 gt θα πρέπει να περιεκτικότητα σε θείο μόλις 0,001%, που είναι πιο ακριβό.
Ο κ. Κικίλιας με αφορμή την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Bουλή που προβλέπει μείωση των λιμενικών τελών κατά 50% είπε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας παρά το γεγονός ότι για κάποιους είναι παρεξηγημένο, έχει κοινωνικό πρόσημο και όταν υπάρχουν ανάγκες, αυτές ωθούν και στην πραγματοποίηση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.
Τόνισε ότι πράγματι η κλιματική κρίση ώθησε την Ευρώπη να κινηθεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο, υπογραμμίζοντας ότι από την 1 Μαΐου η ακτοπλοΐα σε όλη την Ευρώπη αλλάζει τον τύπο καυσίμου στα πλοία που έχει διαφορετικό μείγμα και είναι πιο ακριβό.
“Η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει τον κόσμο και την ελληνική κοινωνία δίνοντας τη δυνατότητα στους Έλληνες να ταξιδέψουν στα νησιά μας“, τόνισε ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας τη νησιωτικότητα πλεονέκτημα.
Τόνισε ότι η ναυτιλία μαζί με τον τουρισμό είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και της προσφοράς στο ΑΕΠ της χώρας.
Είπε, εξάλλου, ότι “αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα και δεν μπορεί να γίνεται λαϊκίστικη πολιτική και νομίζω ότι η κυβέρνηση στον αντίποδα απέδειξε ότι αν υπάρχουν τρόποι συνεργασίας, φαντασίας και σκληρής δουλειάς μπορεί να βρεθεί ο πήχης που θα δώσει σήμα στήριξης και στην αγορά υπέρ των πολιτών” και προσέθεσε: “Μετά από πολύ μελέτη και πολύ δουλειά με τροπολογία που κατέθεσα χθες μειώθηκαν κατά 50% τα τέλη στα λιμάνια προκειμένου να μην υπάρξει επιβάρυνση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια λόγω της αλλαγής καυσίμου από 1η Μαΐου αλλά και στο εμπορικό κομμάτι, αλλά όχι με την κρουαζιέρα”.
Τόνισε επίσης ότι η ΟΛΠ αλλά και η ΟΛΘ μετά από διαπραγμάτευση ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρωτοβουλία για να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια ενώ θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.
“Μέσω αυτή της πρωτοβουλίας θα εξοικονομηθεί ένα σημαντικό ποσό και αυτό να φαίνεται ότι εκπίπτει από τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια” είπε προσθέτοντας ότι “αποτελεί ένα πρώτο βήμα πολύ σημαντικό δίνοντας το σήμα στην αγορά και δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε μεσούσης της τουριστικής περιόδου και να ψάχνουμε για τη μέση ελληνική οικογένεια αν μπορεί να πάρει το αυτοκίνητο και να ταξιδέψει στα ελληνικά νησιά”.
Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μια ισορροπία και θέλω να συνυπολογιστεί ότι οι αλλαγές στο καύσιμο δεν αφορούν τα ταχύπλοα άρα και απ’ αυτό το κομμάτι της αγοράς περιμένουμε σημαντική αντίδραση και να σημειώσω ότι έχουμε και άλλα όπλα στη φαρέτρα μας, τόνισε.
Αναφερόμενος στους δήμους είπε ότι από τη μείωση των λιμενικών τελών δεν θα χάσουν, αλλά αντίθετα θα κερδίσουν το ισόποσο που δίνεται από την ελληνική κυβέρνηση σε επιδοτήσεις στα λιμάνια για πράσινη ανάπτυξη και επενδύσεις – και σε αυτό το σημείο ευχαρίστησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, που έχει και την ευθύνη του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής, τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σταύρο Παπασταύρου, τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, καθώς και τους αρμόδιους υφυπουργούς Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά και ΥΠΕΝ, Νίκο Τσάφα.
Σχετικά με τις επενδύσεις στα λιμάνια είπε ότι πολλές απ’ αυτές έχουν κολλήσει λόγω της γραφειοκρατίας, αλλά προσέθεσε ότι θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αφορούν την ψηφιοποίηση την τεχνητή νοημοσύνη και τις επενδύσεις.
Για το Λιμενικό Σώμα
Αναφερόμενος στο Λιμενικό το χαρακτήρισε ένδοξο σώμα καθώς όπως δήλωσε άνδρες και γυναίκες προσφέρουν καθημερινά ενώ προσέθεσε ότι «αν υπάρχουν κάποια “σάπια φρούτα” αυτό θα τα βρει η Δικαιοσύνη”.
“Στέλνουμε αυτούς τους ανθρώπους με 8 και 9 μποφόρ, μέρα και νύχτα, να παλεύουν στο Αιγαίο και τώρα στην ανοιχτή θάλασσα νοτίως της Κρήτης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την πάταξης της εγκληματικότητας αλλά και για ανθρωπιστική βοήθεια” είπε ο κ. Κικίλιας ενώ αναφερόμενος στους σύγχρονους δουλέμπορους είπε ότι “πρόκειται για μια μπίζνα πολλών εκατομμυρίων δολ. και προανήγγειλε έλεγχο οριζοντίως για κάποιες ΜΚΟ” επισημαίνοντας ότι θα πάει ο ίδιος στην εισαγγελία.
Ναυτική εκπαίδευση
Ο υπουργός Ναυτιλίας απηύθυνε από το Φόρουμ κάλεσμα στους νέους και τις νέες να ασχοληθούν με την ποντοπόρο ναυτιλία, τονίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κλάδου και μιλώντας για καλά πληρωμένες δουλειές, τις οποίες θα μπορούσαν οι νέοι να κάνουν για 10-15 χρόνια και να φτιάξουν τη ζωή τους και το μέλλον των παιδιών τους.
Έκανε λόγο για σημαντικά πλεονεκτήματα στον μισθό για ένα νέο παιδί που θέλει να ακολουθήσει το ναυτικό επάγγελμα, τονίζοντας ότι πλέον τα πλοία δεν είναι όπως παλιά αλλά διαθέτουν όλα όσο χρειάζεται ένας νέος άνθρωπος, από το διαδίκτυο και το δορυφορικό τηλέφωνο για να μπορεί να επικοινωνεί κάθε ώρα με την οικογένεια του.
Ο κ. Κικίλιας είπε επίσης ότι το φθινόπωρο οι άνθρωποι της ναυτιλιακής αγοράς οι εργαζόμενοι και το υπουργείο Ναυτιλίας θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο καθώς οι συζητήσεις έχουν κρατήσει πολύ και απαιτείται για τη χώρα κορυφαία ναυτική εκπαίδευση την οποία επιζητούμε.