Κικίλιας στο NEWS247: Ξεχάστε για καιρό την ελεύθερη συνοριακή διακίνηση

Κικίλιας στο NEWS247: Ξεχάστε για καιρό την ελεύθερη συνοριακή διακίνηση

Ανησυχία για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας και για πίεση ως προς τη Σένγκεν εκφράζει ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, σημειώνοντας ότι μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες η Ευρώπη δε θα είναι η ίδια

Την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να αντιπαρέλθει ε πυγμή, σχέδιο και συμμαχίες τον κίνδυνο να υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζει μιλώντας στο News247 ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθήνας Βασίλης Κικίλιας.

Είναι όμως ιδιαίτερα προσεκτικός ώστε να μη συνδέσει τρομοκρατία και προσφυγικό.

“Η Σένγκεν τσαλακώθηκε με το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τώρα πιέζεται αφόρητα από την έλλειψη ασφάλειας”, σημειώνει επίσης ο κ.Κικίλιας. Εύχεται η Ευρώπη να βρει την ισορροπία μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας, αλλά εκτιμά: “Ξεχάστε πάντως για καιρό την ελεύθερη συνοριακή διακίνηση όπως εφαρμοζόταν.”

Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφέρει επίσης ότι τα σχέδια ασφαλείας κάποιων, αν όχι όλων των ευρωπαϊκών κρατών, ήταν ανεπαρκή και πως πλέον θα επιβληθεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών και αστυνομιών στο 100%.

Η συνέντευξη του κ.Κικίλια στο News247 έχει ως εξής:

Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο τα κράτη-μέλη που ούτως ή άλλως δεν έδειχναν ιδιαίτερη προθυμία να πάρουν πρόσφυγες προς μετεγκατάσταση να κρυφτούν πίσω από το φόβο της τρομοκρατίας;

Είναι προφανές ότι μετά τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα, η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Η ασφάλεια πλέον είναι το νούμερο ένα ζητούμενο και προφανώς θα επαναχαρακτούν όλες οι προτεραιότητες των ευρωπαϊκών χωρών πάνω σε αυτήν.

Είναι δυστυχώς μία πιθανότητα αυτή που αναφέρετε, την οποία όμως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιπαρέλθει με πυγμή, σχέδιο και συμμαχίες. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω αν έχει η ίδια κάποια από τις 3 αυτές στοχεύσεις

Υπάρχει φόβος ότι θα τεθεί και πάλι θέμα Σένγκεν; Ήδη ξεκίνησαν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα…

Η Ευρώπη της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, των αγαθών και των πολιτών θα δοκιμαστεί από την θρησκευτική τρομοκρατία και τις συνέπειες τις. Η Σένγκεν τσαλακώθηκε με το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τώρα πιέζεται αφόρητα από την έλλειψη ασφάλειας.

Εύχομαι η Ευρώπη να βρει τις ισορροπίες της μεταξύ των ελευθεριών που απολάμβανε για δεκαετίες και της ασφάλειας που είναι ακρογωνιαίος λίθος της ανάπτυξης, των επενδύσεων, του δυτικού πολιτισμού και τρόπου σκέψης. Ξεχάστε πάντως για καιρό την ελεύθερη συνοριακή διακίνηση όπως εφαρμοζόταν.

Ποια πρέπει να είναι η απάντηση της Ευρώπης στην τρομοκρατία; Χρειάζονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας ή καλύτερος συντονισμός, δεδομένου ότι οι βέλγικες αρχές είχαν πληροφορίες τις οποίες ούτε αξιοποίησαν ούτε μοιράστηκαν με κανέναν;

Οι κανόνες ασφαλείας της Ε.Ε. θα αναθεωρηθούν και το επίπεδο ελέγχων, πρόληψης και αποτροπής, προφανώς θα αλλάξει. Αποδείχτηκε ότι τα σχέδια ασφαλείας κάποιων, αν όχι όλων των ευρωπαϊκών κρατών, ήταν ανεπαρκή.

Νομίζω πως καταρχάς θα επιβληθεί το monitoring και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών και αστυνομιών στο 100%. Φαίνεται, ότι παρά την Europol και τις μέχρι σήμερα προσπάθειες το υπάρχον σύστημα δε λειτούργησε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα