ΚΙΝ.ΑΛ: Το κόμμα “τρέχει” και οι “μνηστήρες” για την ηγεσία του ας ακολουθούν
Αποφασισμένη να μην αφήσει το Κίνημα Αλλαγής να βαλτώσει σε λογικές εσωστρέφειας δείχνει η Φώφη Γεννηματα. Ολοένα και πιο διακριτό στίγμα από τον Ανδρέα Λοβέρδο.
- 21 Φεβρουαρίου 2021 07:07
Η άσκηση προγραμματικής αλλά και εμφατικής αντιπολίτευσης είναι ο πιο ασφαλής τρόπος φυγής από την εσωστρέφεια. Αυτό την κατεύθυνση φαίνεται να επιλέγει (για μία ακόμη φορά) η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου η πρόθεση του Ανδρέα Λοβέρδου να διεκδικήσει την ηγεσία να μην οδηγήσει σε έναν κύκλο ομφαλοσκόπησης. Επικεφαλής της προσπάθειας μπαίνει εμφανώς η Φώφη Γεννηματά.
Η πρόεδρος του κόμματος το τελευταίο διάστημα έχει έντονη δημόσια παρουσία. Στις εμφανίσεις της επιχειρεί να διατηρήσει «τους προβολείς» στις θέσεις που εκφράζει το Κίνημα Αλλαγής για τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της επικαιρότητας. Χαρακτηριστική ήταν ή άμεση και έντονη αντίδρασή της στην υπόθεση Λιγνάδη όπου μετά την συνέντευξη τύπου της ύ Λίνας Μενδώνη κατήγγειλε την υπουργό Πολιτισμού και τον πρωθυπουργό για υποκρισία.
Η κίνηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛ να καλέσει με πρωτοβουλία της τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη πρώτο-πρώτο (αν και μαζί με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης) προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην κακοκαιρία Μήδεια, ήταν μια σαφέστατη απάντηση στον Ανδρέα Λοβέρδο. Συγκεκριμένα στην δήλωση στήριξης που έκανε για την απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να κλείσει την εθνική οδό Αθηνών Λαμίας. Η στάση του Κινήματος Αλλαγής συνολικά, για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την κακοκαιρία έχει προκαλέσει την δυσαρέσκεια του αρμόδιου για την πολιτική προστασία υφυπουργού, Νίκου Χαρδαλιά. Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή έκανε επίθεση στο Κίνημα Αλλαγής ότι «κάποιοι εκεί στο ΚΙΝΑΛ προσπαθούν να πλειοδοτήσουν σε λαϊκισμό και τελικά μειοδοτούν σε σοβαρότητα!
Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν υπέγραψε την προαναφερθείσα κλήση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στη Βουλή . Η υπογραφή του όμως βρέθηκε κάτω από μια άλλη πρωτοβουλία που έλαβε το ΚΙΝ.ΑΛ προκειμένου να καλέσει στο κοινοβούλιο τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια θέτωντας συγκεκριμένα ερωτήματα για το πρόγραμμα εμβολιασμών. Στην πρωτοβουλία αυτή, επικεφαλής υπογράφουσα είναι η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά. Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα της προσπάθειας του ΚΙΝ.ΑΛ να επιβάλλει την «πολιτική ατζέντα» που θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει την συγκεκριμένη περίοδο. Ενσωματώνοντας ταυτόχρονα και όλες τις τάσεις που υφίστανται στο εσωτερικό του.
Διμέτωπος
Πολιτική πυξίδα της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής παραμένει η τακτική του «διμέτωπου» απέναντι σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Σε τακτικό επίπεδο όμως υπάρχει ιεράρχηση, με πρώτο στόχο τη κυβέρνηση η οποία ασκεί συγκεκριμένες πολιτικές. Όχι γενικώς και αορίστως απέναντι στον «διπολισμό».
Σε αυτή την λογική ήταν και η στάση που τήρησε το ΚΙΝ.ΑΛ στο νομοσχέδιο για την αστυνομία στα πανεπιστήμια που ψηφίστηκε πρόσφατα. Φρόντισε εγκαίρως να καταθέσει πρόταση νόμου για το πώς πρέπει να πραγματοποιηθεί ή φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Έτσι ώστε να διαφωνήσει με την κυβερνητική επιλογή την οποία χαρακτήρισε «αστυνομοκρατία». Δίχως όμως να ταυτιστεί και με το εμφατικό.«όχι» του ΣΥΡΙΖΑ και τον υπόλοιπων κομμάτων της αριστεράς, Μάζί τους άλλωστε διαφοροποιήθηκε στο αίτημα να μην συζητηθεί καν το νομοσχέδιο στην Βουλή και να αποσυρθεί.
Νέο δίδυμο στην Βουλή
Στο κοινοβουλευτικό επίπεδοότι η τακτική του Κινήματος Αλλαγής εκφράζεται πλέον με πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια. Επ’ αυτού άλλωστε φροντίζει η νέα δομή της ηγεσίας της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης που αντικατέστησε τον Ανδρέα Λοβέρδο, ως στέλεχος με μεγάλη πολιτική εμπειρία διατηρεί τις αποστάσεις. Έχει στο πολιτικό του λόγο το προγραμματικό στοιχείο που διαφοροποιεί το ΚΙΝ.ΑΛ τόσο από την Νέα Δημοκρατία όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα όμως οι παρεμβάσεις του διανθίζονται από το ιδεολογικό στοιχείο που οριοθετεί το ΚΙΝ.ΑΛ ως κόμμα του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας. Χαρακτηριστική ήταν η παρατήρησή του στην έντονη πόλωση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα ζητήματα της κακοκαιρίας «Μήδεια». Όπως ανέφερε η σημερινή στάση των δύο κόμματων περιγράφει «δύο εποχές, τόσο όμοιες, τόσο ταυτόσημες σαν να βλέπουμε το Μάτι εναντίον του χιονιά, σα να βλέπουμε την ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της ΕΡΤ της ΝΔ. Ο ίδιος τύπος διακυβέρνησης. Δύο διαφορετικά αντιμαχόμενες πλευρές, πάνω στην ίδια πολιτική, στον ίδιο βιασμό της Δημοκρατίας, στην ίδια αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων της χώρας».
Ιδιαίτερα δραστήριος αποδεικνύεται και ο νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Κατρίνης. Ένα στέλεχος που δείχνει να έχει ισχυρές πολιτικές φιλοδοξίες, και δίνει έμφαση στα ζητήματα της οικονομίας. Ιδίως μάλιστα στο θέμα του ιδιωτικού χρέους που το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί κομβικό. Εκτιμά ότι οι προτάσεις του βγάζουν από το αδιέξοδο τα μικρομεσαία στρώματα, την λεγόμενη «μεσαία τάξη». Μια κατάσταση που ενοχοποιεί τις πολιτικές που ασκήθηκαν «χθές» από τον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα από την Νέα Δημοκρατία. Όπως επισήμανε σε πρόσφατη παρέμβασή του ο Μιχάλης Κατρίνης «το Κίνημα Αλλαγής, εδώ και 3 μήνες, έχει προτείνει ρύθμιση 120 δόσεων με κούρεμα 30% της οφειλής για όσους τηρούν τη ρύθμιση, ενώ από το 2017 έχει καταθέσειπρόταση για bad bank, πρόταση που στοχεύει στη βιωσιμότητα των ελληνικώνεπιχειρήσεων και την προστασία των νοικοκυριών».
Ο Ανδρέας Λοβέρδος
Δεν χρειάζονταν η δήλωση στήριξης του Ανδρέα Λοβέρδου στην απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να κλείσει η Εθνική Οδός Αθηνών- Λαμίας στην κακοκαιρία «Μήδεια» για να αντιληφθεί κανείς ότι τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, εφεξής θα έχει το δικό του στίγμα.
Η απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, έτσι κι αλλιώς τον «φέρνει μπροστά» στις εσωκομματικές εξελίξεις και αντικειμενικά διαμορφώνει την τακτική του. Ο πρώην υπουργός αρχικά γνωστοποίησε την βούληση του να διεκδικήσει την ηγεσία του χώρου σε προσωπικές συζητήσεις με πολιτικά στελέχη. Μετά όμως την καθαίρεσή του από τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου την ανακοίνωσε και δημόσια.
Σε γενικές γραμμές ο Ανδρέας Λοβέρδος προβάλλει την πολιτική πρόταση που πρεσβεύει ως το ανάχωμα της επέκτασης της Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη στον χώρο του κέντρου. Εκτιμώντας ότι αυτό θα επιτευχθεί αν εκεί υπάρχει ένας σχηματισμός που θα κρατά σαφείς αποστάσεις από τον ανεύθυνο πολιτικό λόγο και τον λαϊκισμό. Ιδιότητες που αποδίδει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ατάκα που εκφράζει την λογική του Ανδρέα Λοβέρδου είναι αυτή που ο ίδιος ανέφερει στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του: «Η ΝΔ είναι για τον χώρο μας ιδεολογικός αντίπαλος, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο υπαρξιακός αντίπαλος». Θέση που για πολλούς ερμηνεύεται ως ένας πλάγιος αποκλεισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το πεδίο των πολιτικών δυνάμεων με τις οποίες μπορεί να «συνομιλήσει» το ΚΙΝ.ΑΛ. Αυτό προκύπτει από την απλή πολιτική συλλογιστική του ότι μπορεί κανείς να δομήσει πρόσκαιρους συμβιβασμούς με έναν πολιτικό αντίπαλο, όχι όμως και με έναν «υπαρξιακό» αντίπαλο. Δηλαδή μια πολιτική δύναμη που στοχεύει στην ενσωμάτωση, τον παραγκωνισμό ή την εξαφάνιση μίας άλλης.
Με βάση τις έως τώρα πορεία των πραγμάτων στο άμεσο μέλλον μπορεί κανείς να περιμένει και άλλες κινήσεις διαφοροποίησης του Ανδρέα Λοβέρδου από την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. Τέτοιες όμως που να μην υπονομεύουν συνύπαρξή του στον χώρο. Επίσης δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι μέσα στο 2021 ο Ανδρέας Λοβέρδος θα επιχειρήσει να διαμορφώσει τα μεγαλύτερα δυνατά ερείσματα για την στήριξη της υποψηφιότητάς του.
Η Εύα Καϊλή
Ένα από τα προβεβλημένα στελέχη του κινήματος, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με το τι σκέπτεται να κάνει στον εσωκομματικό στίβο. Στο παρελθόν είχε υπάρξει και φημολογία για δική της υποψηφιότητα, την οποία δεν επιβεβαίωσε. Σε πρόσφατες δηλώσεις της πάντως δεν ξεκαθάρισε ποιόν υποψήφιο πρόκειται να στηρίξει. Έκανε όμως αναφορές στην ανάγκη αλλαγής του πολιτικού λόγου του κόμματος. Κάτι που δεν δείχνει πώς η Εύα Καϊλή «κλίνει» προς την πλευρά της Φώφης Γεννηματά.
Σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά 90,1» η Έυα Καϊλή σχολίασε αναφορικά με τα τεκταινόμενα στο Κίνημα Αλλαγής πως «ακόμα δεν έχουν αναδειχθεί όλες οι υποψηφιότητες αλλά σίγουρα ξέρω τι πρόσημο θα ήθελα να έχει μια πολιτική πλατφόρμα, δεν θα πω υποψήφιος ή ομάδα που θα διεκδικήσει την ηγεσία την επόμενη μέρα. Αυτή τη στιγμή έχει φανεί ότι πρέπει σίγουρα να ανανεωθεί ο πολιτικός μας λόγος, να γίνει πιο σύγχρονος. Θα ήθελα να δω πολύ τις προτάσεις αυτές, θα έλεγα ότι υπάρχει για ανάγκη αλλαγή. Ο κόσμος και η δυναμική του είναι εκεί».
Επίσης κάθε άλλο παρά άσκησε κριτική στην δημόσια δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου υπέρ του κλεισίματος της Εθνικής Οδού. Όπως είπε «δεν νομίζω ότι ο λόγος διαφωνίας εσωτερικά στο ΚΙΝΑΛ θα είναι αν θα κλείσει ή δεν θα κλείσει η εθνική οδός, αυτό είναι θέμα άποψης. Δεν έχει εκλογικό πρόσημο έχει να κάνει με τον τρόπο που κανείς αντιλαμβάνεται τη διαχείριση μιας κρίσης οπότε είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις».
Ο έτερος ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης για την ώρα δεν έχει «δώσει στίγμα» σε σχέση με τις εσωκομματικές εξελίξεις. Οι δημόσιες παρεμβάσεις του εστιάζουν συνήθως σε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Ο πολιτικός χρόνος μέχρι να εκκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛ είναι μεγάλος. Τόσο σε διάρκεια όσο και σε ποιότητα αφού το 2021 οι συνολικές πολιτικές εξελίξεις δεν ειναι προβλέψιμες. Έτσι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις κινήσεις του.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις