ΚΙΝΑΛ: Πρόταση νόμου για επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης
Τι προβλέπει η πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΙΝΑΛ για την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης.
- 17 Ιανουαρίου 2020 11:32
Υπέρ της επαναχορήγησης κανονικής 13ης σύνταξης τάσσεται το Κίνημα Αλλαγής αφού σχετική πρόταση νόμου κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, με πρώτη υπογράφουσα την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.
Όπως σημειώνει η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, η πρόταση νόμου στοχεύει:
α) Στην ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, με τη μερική αποκατάσταση των σημαντικών περικοπών που υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια οι συνταξιούχοι της χώρας μας.
β) Στην αποστολή ισχυρού μηνύματος στην ελληνική κοινωνία ότι η σταδιακή έστω οικονομική ανάκαμψη συνδέεται με την αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους, το οποίο αποτελεί για εμάς τους Σοσιαλδημοκράτες, επένδυση στον άνθρωπο και την οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.
γ) Στην επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης σε μόνιμη βάση από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς την προϋπόθεση των ματωμένων υπερπλεονασμάτων και της υπερφορολόγησης.
Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου σημειώνεται ότι, «ο οικονομικός εκτροχιασμός της περιόδου 2004-2009 διαμόρφωσε για τη χώρα έναν εφιάλτη χρέους και δημοσιονομικού ελλείμματος, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτήθηκαν επώδυνα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Σημαντικό μέρος αυτών των μέτρων επωμίσθηκαν οι συνταξιούχοι της πατρίδας μας, το εισόδημα των οποίων περικόπηκε είτε με μειώσεις συντάξεων είτε με την περικοπή αρχικά και την κατάργηση στη συνέχεια των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας (περικοπές οι οποίες έχουν κριθεί από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικές).
Πλέον τούτων, συνεπεία του 3ου αχρείαστου Μνημονίου, που προκάλεσε η ανερμάτιστη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι συνταξιούχοι της χώρας μας υπέστησαν αφενός δραματικές μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους καθώς και του εφάπαξ βοηθήματος μέσω κυρίως του νόμου 4387/2016 αφετέρου την κατάργηση του ΕΚΑΣ και των κατωτάτων ορίων σύνταξης που συνδυαστικά δημιουργούσαν ένα προστατευτικό δίκτυ και διασφάλιζαν μία αξιοπρεπή διαβίωση των χαμηλοσυνταξιούχων».