ΚΙΝΑΛ: Θα “περπατήσει” η “νέα Αλλαγή”;
Παρόντες στο Κίνημα Αλλαγής οι προβληματισμοί για την πολιτική στασιμότητα. Η επέτειος της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ το '81 δημιουργεί συνειρμούς. Δημοσιεύματα περί υποψηφίων για νεά ηγεσία αλλά η Φώφη Γεννηματά επιμένει στην αυτόνομη πορεία.
- 19 Οκτωβρίου 2020 06:11
Με αφορμή την χθεσινή 39η επέτειο της νίκης του ΠΑΣΟΚ το ’81, οι «προβολείς» έπεσαν στο Κίνημα Αλλαγής. Το κόμμα που δηλώνει συνεχιστής, όμως 14 μήνες μετά το 8,1% που συγκέντρωσε στις τελευταίες εκλογές ψάχνει ακόμη «τα πατήματά του» και αναζητεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σύγχρονο πολιτικό σκηνικό. Η Φώφη Γεννηματά δεν άφησε «να περάσει έτσι» η μνήμη της 18ης Οκτωβρίου, όμως η στασιμότητα της πολιτικής επιρροής του κόμματος μοιάζει να εγείρει προβληματισμούς. Σε συνδυασμό με τις συνεχείς πιέσεις από Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ.
Στη χθεσινή της ανακοίνωση για την επέτειο της εκλογικής επικράτησης του Ανδρέα Παπανδρέου η Φώφη Γενηματά αποκαλεί το Κίνημα Αλλαγής «το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας». Μία ακόμη συμβολική κίνηση δηλαδή που αποσκοπεί στον πολιτικό «επαναπατρισμό» των «πράσινων ψηφοφόρων» που κατά κύριο λόγο έχουν μετατοπιστεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση όμως με ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του τότε ΠΑΣΟΚ η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ δεν υιοθετεί «αντιδεξιά» ρητορική προτιμώντας φράσεις όπως η «ενότητα του Ελληνικού λαού» και η «εθνική συμφιλίωση». Λεκτικά σχήματα που εκφράζουν την πρόθεση του ΚΙΝ.ΑΛ να διαφοροποιηθεί από τις «διχαστικές» αντιλήψεις που καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας ταυτόχρονα αντιπολίτευση για συντηρητικές επιλογές στην κυβέρνηση της Ν.Δ.
«Γραμμή» αυτόνομης πορείας από την ηγεσία
Την θέση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, περί του ότι δεν θα παίξει παραπληρωματικούς ρόλους μετέφερε ο διευθυντής του γραφείου της Φ.Γεννηματά Μανώλης Όθωνας. Σε συνέντευξή του την εφημερίδα «Καρφί» δήλωσε πως «η συζήτηση που περιστρέφεται γύρω από σενάρια που επιφυλάσσουν συμπληρωματικό ρόλο για το Κίνημα Αλλαγής είναι last year. Υπάρχουν νέες συνθήκες και νέα δεδομένα που θα διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό περιβάλλον». Υποστήριξε ότι ο έχει καταρρεύσει «ο συγκυριακός διπολισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ» τονίζοντας πως στόχος είναι «να ξεδιπλώσουμε το δικό μας πολιτικό σχέδιο και να συγκροτήσουμε, ως Κίνημα Αλλαγής, τον άλλο πόλο και να διεκδικήσουμε ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο».
Ενδεικτικό των προσεκτικών κινήσεων που κάνει το ΚΙΝ.ΑΛ είναι ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα της τροπολογίας για τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από τις επόμενες εκλογές. Το ΚΙΝ.ΑΛ δεν πήρε κάποια πρωτοβουλία στη κατεύθυνση του να υπάρξει κοινή τροπολογία με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για το ζήτημα αυτό. Παρότι υπήρχαν τέτοια περιθώρια.
Αντιθέτως επέλεξε με επιστολή της Φώφης Γεννηματά προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να ζητήσει την σύγκλιση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, προκειμένου να υπάρξει κοινή νομοθετική ρύθμιση όπου θα συναινέσει και η Νέα Δημοκρατία. Αυτό παρά την άρνηση της κυβέρνησης που εκφράστηκε εδώ και μέρες από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώνσταντίνο Τσιάρα να υιοθετήσει άμεση ρύθμιση. Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει όπως υποστηρίζει να ρυθμίσει εν καιρώ το ζήτημα μέσω του ποινικού κώδικα και κυρίως με γνώμονα να μην υπάρξει σχήμα από τον συγκεκριμένο χώρο στο μέλλον. Μάλιστα για το ζήτημα αυτό ο Μανώλης ‘Οθωνας κάλεσε «το πολιτικό σύστημα να δείξει ωριμότητα και ευθύνη. Να υπάρξει με συμμετοχή όλων των κομμάτων η επεξεργασία της αναγκαίας νομοθετικής παρέμβασης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στη συνέχεια να ψηφιστεί από όλους μαζί στη Βουλή».
Επίσης ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης θέλησε χθές να αποκλείσει οποιοδήποτε σενάριο σύμπλευσης με την Ν.Δ λέγοντας πως «ο στόχος τους για ένα Κίνημα Αλλαγής ελεγχόμενο και δορυφόρο της δεξιάς θα αποτύχει, για μια ακόμη φορά. Ματαιοπονούν. Ας ασχοληθούν με τα «του οίκου τους», που τρίζει από τα προβλήματα».
Όλοι «ψάχνονται» για αρχηγοί;
Ενώ αυτή είναι η πορεία που έχει χαράξει η ηγετική ομάδα του κόμματος, η ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη της Άννας Διαμαντοπούλου ως υποψήφιας γ.γ του ΟΟΣΑ φαίνεται ότι ήταν το δεδομένο που οδηγεί σε μία εσωκομματική κινητικότητα. Η πίεση από την Νέα Δημοκρατία που αναζητεί τους ψηφοφόρους του κέντρου σε συνδυασμό με τα συνεχή ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την δημοσκοπική στασιμότητα του ΚΙΝ.ΑΛ σε ποσοστά κατά τι μικρότερα αυτών που έλαβε στις εκλογές του 2019, φαίνεται να έχουν …ανοίξει την όρεξη όσον αναζητούν εναλλακτικές εκδοχές ηγεσίας.
Έτσι έναν χρόνο πρίν τον Νοέμβριο του 2021 που θα γίνουν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ δημοσιεύματα θέλουν σχεδόν κάθε προβεβλημένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να αναζητεί την πιθανότητές του να διεκδικήσει την προεδρία. Μια εικόνα που δεν φαίνεται να αντιστοιχει στην πραγματικότητα, Πιθανότατα όμως εκφράζει υπαρκτό προβληματισμό για την πορεία του χώρου.
Ανάμεσα τους καταγράφεται ο όνομα της Εύας Καϊλή, λόγω της δημοφιλούς δράσης της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Η εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενη ευρωβουλεύτρια δεν κρύβει ότι έχει βλέψεις για μία ανοδική πολιτική πορεία, όμως σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Στα σχετικά σενάρια παγίως «παίζει» το όνομα του Νίκου Ανδρουλάκη δίχως όμως να υπάρχουν απτά δείγματα ενίσχυσης της πολιτικής του παρουσίας. Στην σχετική λίστα έχει προστεθεί και το όνομα του Γιώργου Καμίνη ως μετριοπαθές πρόσωπο που μπορεί να έχει εύρος επιρροής και προς τα δεξιά. Πάντως σε επίπεδο πολιτικών θέσεων διακριτό στίγμα συνεχίζουν να κρατούν ο Χάρης Καστανίδης μαζί με τον Μιχάλη Κατρίνη. Οι δύο βουλευτές έχουν οικοδομήσει ένα σαφές «αντιδεξιό» προφίλ με τον δεύτερο μάλιστα να εικάζεται πως επιθυμεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.