Κινδυνεύει η κυβερνητική συνοχή;
Κανείς ακόμα και μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν αμφισβητεί το ιδεολογικό χάσμα μεταξύ των δυο εταίρων. Το ερώτημα που τέθηκε τις τελευταίες ημέρες είναι αν η αντιμνημονιακή ρητορική που ένωσε τον περασμένο Ιανουάριο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι αρκετή προκειμένου να «κλειδώσει» την συγκατοίκηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου
- 03 Ιανουαρίου 2016 10:17
Το σύμφωνο συμβίωσης και η στράτευση των γυναικών δεν ήταν τα μόνα θέματα που προκάλεσαν τριβές στην κυβέρνηση και ανέδειξαν τη ιδεολογική «άβυσσο» που χωρίζει τους Ανεξάρτητους Έλληνες με την Κουμουνδούρου.
Μέχρι σήμερα το γεγονός πως οι διαφωνίες τους δεν είχαν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται και δεν προσέκρουαν στη συμφωνία με τους δανειστές ήταν το μεγάλο «ατού» των Τσίπρα και Καμμένου.
Αν και σε πολλές περιπτώσεις αρκεί μόνο μια «μικρή σπίθα για να προκαλέσει τη φωτιά», εντούτοις σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας είναι γεγονός πως ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει κινδυνέψει.
Δεν αποκλείεται η συρρίκνωση των ποσοστών των ΑΝΕΛ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, να έχει κάνει το κόμμα του Πάνου Καμμένου πιο «προσεκτικό» γνωρίζοντας, πως η απομάκρυνσή του από το Μαξίμου θα οδηγούσε ενδεχομένως τους ΑΝΕΛ σε μια μη αναστρέψιμη αρνητική πορεία ανάλογη του Γιώργου Καρατζαφέρη και του Φώτη Κουβέλη.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας επισημαίνοντας, πως ο κοινός στόχος της σταδιακής απεμπλοκής από το μνημόνιο είναι σε θέση να προσπεράσει τα εμπόδια και τις βασικές ιδεολογικοπολιτικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα δυο κόμματα.
Αυτό που προβλημάτισε είναι ο χρόνος που εκδηλώθηκαν οι διαφοροποιήσεις του Πάνου Καμμένου, λίγο πριν την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θα είναι το πρώτο μεγάλο εμπόδιο που καλείται να περάσει η κυβέρνηση.
Είναι σαφές, πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιχείρησε πρόσφατα απευθυνόμενος στους δικούς του ψηφοφόρους, να αναδείξει τις διαφορές που τον χωρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τις τελευταίες ώρες, πάντως ενωτικοί εμφανίστηκαν οι δυο πολιτικοί αρχηγοί με τον Πάνο Καμμένο στο MEGA να προτρέπει σε παραιτήσεις όσους βουλευτές δεν ψηφίσουν τα επικείμενα κρίσιμα νομοσχέδια και τον Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίζει «εξαιρετική» τη σχέση του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στην Real News.
Πρώτη σύγκρουση η ιθαγένεια
Οι διαφωνίες των δυο κυβερνητικών εταίρων στην Ηρώδου Αττικού είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούνιο στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, το οποίο είχε γίνει νόμος του κράτους με την υποστήριξη από το ΠΑΣΟΚ και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ.
Το κόμμα του Πάνου Καμμένου όχι μόνο είχε πάρει αποστάσεις επί της αρχής, αλλά καταψήφισε και το πρώτο άρθρο για την απόδοση ιθαγένειας στα ανήλικα τέκνα παιδιών μεταναστών πρώτης γενιάς που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.
Οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά
Η μείωση των δαπανών για τα εξοπλιστικά, που είχε αρχικά στον προγραμματισμό του το Μέγαρο Μαξίμου, ήταν, ίσως το σημαντικότερο επεισόδιο μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να «στυλώνει τα πόδια» και να «απειλεί» τον Αλέξη Τσίπρα ακόμα και μέσα στη Βουλή.
Ο Πάνος Καμμένος είχε ζητήσει ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον πρωθυπουργό ότι οι περικοπές δεν θα προέλθουν από το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων. Τελικά η ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το βήμα του Κοινοβουλίου ηρέμησε τα πνεύματα.
Ο ΦΠΑ στα νησιά
Ο Πάνος Καμένος στις αρχές Ιουλίου δεν είχε υπογράψει αρχικά το κείμενο προτάσεων που είχε στείλει η κυβέρνηση στους θεσμούς, καθώς ήθελε να συζητηθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, εκτός από τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε «ρίξει» τότε στο τραπέζι πρόταση για ΦΠΑ δυο ταχυτήτων εκφράζοντας την αντίθεσή του στην οπισθοχώρηση της κυβέρνησης.
Κόντρα και για τις φυλακές
Η πρόωρη, υπό όρους απόλυση κρατουμένων από τις φυλακές, αλλά και η ευνοϊκή επιμέτρηση της εκτιούμενης ποινής σε συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων είχε προκαλέσει την αντίδραση του εισηγητή των ΑΝΕΛ στη Βουλή Νίκου Μαυραγάνη καταγράφοντας άλλη μια διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου από τις επιλογές του Μαξίμου.
Κράτος και εκκλησία
Θέμα «ταμπού» ακόμα και για συζήτηση ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους αποτελούν όλα τα ζητήματα που προέκυψαν και αφορούσαν την εκκλησία με τις παραδοσιακές αντιλήψεις ενός δεξιού κόμματος να έρχονται συνεχώς σε σύγκρουση με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Από την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στο Βοτανικό μέχρι και τη λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Βαρβάρας και την υποδοχή της με τιμές αρχηγού κράτους.
Αντικείμενο διαφωνιών αποτέλεσε και το θέμα της πρωινής προσευχής και της κατάργησής της που πρότεινε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση ήρθε από τους νεολαίους των ΑΝΕΛ που έκαναν λόγο για «μειοψηφούσες απόψεις στην ελληνική κοινωνία».
Οι αναφορές του Νίκου Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων είχαν προκαλέσει την έντονη δυσφορία όχι μόνο του Πάνου Καμμένου, αλλά σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ.=
Τα πειραματικά σχολεία
Σχεδόν ένα χρόνο πριν η τότε υπεύθυνη για θέματα παιδείας των ΑΝΕΛ Σταυρούλα Ξουλίδου είχε διαφωνήσει ανοιχτά με την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει τα πειραματικά σχολεία δηλώνοντας πως «στο πλαίσιο της δημοκρατίας, η λειτουργία των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, δίνει τη δυνατότητα στις ελληνικές οικογένειες να επιλέξουν οι ίδιες, σε ποιο σχολείο θα φοιτήσουν τα παιδιά τους».