Κινητικότητα στο Σκοπιανό το πρώτο εξάμηνο του 2018
Ορόσημο η σύνοδος του ΝΑΤΟ μέχρι την οποία ευκταίο είναι να έχει υπάρξει συμφωνία, ώστε να μην υποχρεωθεί η Ελλάδα, να θέσει νέο βέτο
- 27 Δεκεμβρίου 2017 09:01
Εάν σε κάτι συμφωνούν για την ώρα Αθήνα και Σκόπια είναι ότι και οι δύο δηλώνουν αποφασισμένες να λύσουν το θέμα του ονόματος το πρώτο εξάμηνο του 2018. Ωστόσο παραδέχονται και οι δύο ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για συγκεκριμένο όνομα.
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης όπως αυτή παρουσιάζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών είναι σαφής: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή.
Πρόσφατα ο πρωθυπουργός δήλωσε από το Βελιγράδι ότι μπορεί εντός του νέου έτους να έχουμε μια θετική εξέλιξη εάν η κυβέρνηση των Σκοπίων αποφασίσει να κάνει ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρος. Αν σταματήσει την αχρείαστη ρητορική ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Οι δημοσκοπήσεις όμως στην Ελλάδα και τα Σκόπια δείχνουν μια τάση του κόσμου που κάθε άλλο παρά δημιουργεί αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε κοντά σε λύση.
Σε δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία MRB για λογαριασμό της REAL NEWS, το 81,9 % των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί να δεχτεί η Ελλάδα ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» κάτι που σαφώς χαροποιεί τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, ο οποίος έχει σταθερά υποστηρίξει αυτή τη θέση. Δεν χαροποιεί όμως τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο οποίος υποστηρίζει τη σύνθετη ονομασία.
Στην ίδια δημοσκόπηση το 68,6% δεν θεωρεί πιθανό να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση κοινά αποδεκτή μεταξύ των δύο χωρών.
Την ίδια ώρα στα Σκόπια η δημοσκοπική εταιρεία Brima Galup ρώτησε τους πολίτες κατά πόσο θα συμφωνούσαν ή όχι με αλλαγή ονόματος της χώρας τους προκειμένου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Τα αποτελέσματα δείχνουν πως σύμφωνοι με την αλλαγή ονόματος είναι το 35% ενώ αντίθετοι το 49%.
Επίσης κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ τάσσεται το 10,3%.
Το Σκοπιανό θα δοκιμάσει και την κυβερνητική συνοχή αλλά και τη Νέα Δημοκρατία η οποία θα κληθεί να διαχειριστεί το δίλημμα ή να ψηφίσει μια λύση που την εκφράζει ή να πάει αντίθετα με τις θέσεις της προκειμένου να μην δώσει άλλοθι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Βασική επιδίωξη πάντως είναι να υπάρξει συμφωνία πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο ώστε να μην αναγκαστεί η Ελλάδα να θέσει νέο βέτο.