Κυπριακό: Παρασκήνιο με πιέσεις στο Κρανς Μοντάνα
Χωρίς τους πρωθυπουργούς των τριών εγγυητριών δυνάμεων συνεχίζεται η Διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία. Πρωτοβουλία για την άρση των αδιεξόδων αναλαμβάνει ο Αναστασιάδης. Τα δέκα ερωτήματα - προτάσεις για ασφάλεια και εγγυήσεις
- 05 Ιουλίου 2017 19:42
Χωρίς τους πρωθυπουργούς των τριών εγγυητριών δυνάμεων τελικά θα συνεχιστεί η Διάσκεψη για το Κυπριακό που διεξάγεται εδώ και οκτώ μέρες στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.
Το παιχνίδι για γερά νεύρα που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες τρεις μέρες με τα σενάρια για έλευση των πρωθυπουργών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας να δίνουν και να παίρνουν, ως μοχλό πίεσης, εν όψει μάλιστα και της άφιξης αύριο του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έλαβε τέλος σήμερα το βράδυ. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώθηκε άλλωστε και στην αποψινή συνεδρίαση στο τραπέζι 1 για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και Ασφάλειας η οποία διεξήχθη παρουσία και της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Λίγο πριν αποκρουστούν οι προσπάθειες δημιουργίας τεχνητά θετικού κλίματος γύρω από αυτό το θέμα, επιβεβαιώθηκε επίσης με σχετική ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη και η άφιξη του κ. Γκουτέρες αύριο στο Κραν Μοντανά.
“Τελικά επικράτησε η λογική και η ορθότητα”, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Πρωτοβουλία για την άρση των αδιεξόδων αναλαμβάνει ο Αναστασιάδης
«Ενόψει του αδιεξόδου που παρατηρείται τις τελευταίες οκτώ μέρες και εις ένδειξη για ακόμη μια φορά της πραγματικής επιθυμίας μας για επίτευξη μιας λύσης που δεν θα εκφεύγει των αρχών, αξιών, αλλά και των παραμέτρων που έχει καθορίσει το Εθνικό Συμβούλιο και των θέσεων που κατά καιρούς έχουμε υποβάλει, ανέλαβα την πρωτοβουλία να υποβάλουμε προτάσεις, προκειμένου να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα» τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, εισερχόμενος στον χώρο διεξαγωγής των εργασιών της Διάσκεψης, με τις συνομιλίες στο τραπέζι 2, των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, άρχισαν προ ολίγου στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.
«Αυτό που αναμένω είναι ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή βούληση προκειμένου να προχωρήσουμε ξεπερνώντας αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί και εμμονές που έχουν καλλιεργηθεί» επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε «απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό», όπως είπε, να πει «να κωφεύσουν σε όσα είτε κάποιοι εσκεμμένα κακοβούλως διαδίδουν περί τάχα υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, είτε και των άλλων οι οποίοι τείνουν ευήκοον ους εις όσους καλλιεργούν ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας».
Ο Πρόεδρος της Κύπρου κατέληξε ότι «με σοβαρότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα όσα διαδραματίζονται προκειμένου να δούμε επιτέλους ακτίνα φωτός, ακτίνα ελπίδας, προοπτική για το μέλλον».
Οι δέκα ελληνικές προτάσεις – ερωτήματα
Η ελληνική πλευρά υπέβαλε δέκα ερωτήματα-προτάσεις σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις το οποίο αποτελεί το πιο ακανθώδες κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις και το οποίο ήδη συζητείται επι μια εβδομάδα.
Σε αυτά ζητά να υπάρξει ένας μηχανισμός επαλήθευσης και παρακολούθησης. Ο μηχανισμός αυτός ζητά να είναι διεθνής , χωρίς τος εγγυήτριες δυνάμεις αλλά με εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα έχουν λάβει μια ισχυρή εντολή και θα μπορούν να παρακολουθούν να αξιοποιούν και να εκτελούν τις δεσμεύσεις όλων των πλευρών.
Για την ελληνοκυπριακή πλευρά αποτελεί αναχρονιστικός θεσμός η παρουσία άλλων εγγυητριών χωρών σε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως δέχεται έναν αυξημένο ρόλο του ΟΗΕ, όπως επίσης να υπάρξει ένα σύμφωνο φιλίας μεταξύ της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας που δεν έχει στρατιωτική διάσταση αλλά θα αφορά τη συνεργασία σε θέματα όπως μετανάστευση, απειλές από τρομοκρατία, φυσικές καταστροφές κλπ.
Η Τουρκική πλευρά χαρακτήρισε ανόητες τις προτάσεις και εκτός πλαισίου τις προτάσεις και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ρήτρα λήξης της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου : “Για εμάς δεν θα είναι καν σημείο έναρξης ζητήματα όπως το μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις τα οποία δεν είναι καν όνειρο”.
Αυτό που αποτελεί σημείο συζήτησης για την Τουρκία είναι μια προσαρμογή της συνθήκης των εγγυήσεων , όχι όμως ρήτρα λήξης διότι πιστεύει ότι πάντα θα υπάρχουν ανησυχίες και των δυο πλευρών για την ασφάλεια.
Έτσι όπως έχουν τα πράγματα μέχρι τώρα το καλύτερο που μπορεί να πετύχει ο ΟΗΕ είναι να υπάρξει ένα πλαίσιο για τη διαπραγμάτευση στην ασφάλεια, ένα κείμενο που θα περιγράφει τα επόμενα βήματα, ίσως όπως λένε διπλωματικές πηγές μια ανανέωση του ραντεβού το φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη.
AP Photo/Petros Karadjias