“Κυριάκο δώσ’ τα όλα” λένε στη ΝΔ – Νεύρα στο Μαξίμου

Διαβάζεται σε 5'
“Κυριάκο δώσ’ τα όλα” λένε στη ΝΔ – Νεύρα στο Μαξίμου
Ο Κ. Μητσοτάκης Nick Paleologos / SOOC

Δυσαρέσκεια προκάλεσαν στο Μαξίμου οι δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ και υπουργών για αυξήσεις και στα Σώματα Ασφαλείας μετά τους ένστολους. Υποσχέσεις για τη ΔΕΘ, εφόσον τα υπουργεία εξοικονομήσουν κονδύλια.

Άνω κάτω έχει γίνει η κυβέρνηση, μετά το μπαράζ δηλώσεων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που ζητούν να δοθούν και στα Σώματα Ασφαλείας αυξήσεις αντίστοιχες με αυτές που ανακοινώθηκαν για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το γεγονός δε ότι παρεμβάσεις έκαναν όχι μόνο βουλευτές αλλά και δύο υπουργοί (ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Βασίλης Κικίλιας) προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών. 

Είναι ενδεικτικό ότι κυβερνητικά στελέχη χθες:

  • Υπενθύμισαν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τα  στελέχη της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής.
  • Παρέπεμψαν για περαιτέρω ανακοινώσεις στη ΔΕΘ, συνδέοντας μάλιστα τη δυνατότητα αυξήσεων με την εξοικονόμηση κονδυλίων από τα αρμόδια υπουργεία.
  • Και διεμήνυσαν ότι “η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το Δημόσιο ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων.”

Οι δηλώσεις που προκάλεσαν ενόχληση στο Μαξίμου

Υπενθυμίζεται ότι το μπαράζ δηλώσεων για αυξήσεις και σε αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες ξεκίνησε με μία ανάρτηση του βουλευτή Ηλείας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ακολούθησαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης, που έχει διατελέσει υπουργός Ναυτιλίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νότης Μηταράκης που έχει διατελέσει – για μικρό χρονικό διάστημα βέβαια- υπουργός Προστασίας του Πολίτη, οι βουλευτές Δημήτρης Μαρκόπουλος, Στέλιος Πέτσας, Φωτεινή Αραμπατζή, Ανδρέας Καστανιώτης, Τάσος Δημοσχάκης, Φώντας Μπαραλιάκος, Θόδωρος Καράογλου, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Ζέττα Μάκρη. Συνολικά δηλαδή 12 βουλευτές, εκ των οποίων ο κ. Δημοσχάκης προανήγγειλε και ερώτηση στη Βουλή.

Κυρίως όμως ήταν οι παρεμβάσεις των δύο μελών της κυβέρνησης, πρώτα του υπουργού Ναυτιλίας και πρώην υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, και εν συνεχεία του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, που προκάλεσαν αίσθηση και ως εκ τούτου ενόχληση στο Μαξίμου.

Ο κ. Κικίλιας, πολιτικός προϊστάμενος του Λιμενικού Σώματος και μέχρι πρότινος της Πυροσβεστικής, καταρχήν εξόργισε το Μαξίμου καθώς δήλωσε (ΕΡΤ) ότι “δεν μπορεί να υπάρχουν ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας”. Ενώ ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε βέβαιος ότι θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, προκαταλαμβάνοντας το νέο υπουργό Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Προφανώς το Μαξίμου και το ΥΠΟΙΚ δεν μπορούν να δεχθούν βέβαια “υποβολείς” στη χάραξη οικονομικής πολιτικής. Ούτε να ξεκινήσει ένα σίριαλ παροχολογίας, με στελέχη να ζητούν ο καθένας την ικανοποίηση και ενός αιτήματος, χωρίς να έχει γίνει κοστολόγηση. Ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, καλείται με το νέο του συντονιστικό ρόλο να “μαζέψει” την κατάσταση με τις παρεμβάσεις άλλων υπουργών στην οικονομική πολιτική. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έχει αναλάβει στο σημερινό briefing να διαχειριστεί επικοινωνιακά το θέμα.

Σημειωτέον ότι ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο σήμερα να βρεθεί στο Υγείας στο πλαίσιο του κύκλου επισκέψεων στα υπουργεία. Ωστόσο το πρόγραμμα άλλαξε και σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη στο Υγείας θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Γεγονός που έδωσε λαβή για σχόλια περί αναβολής λόγω δυσαρέσκειας για τον κ.Γεωργιάδη.

Υπομονή μέχρι τη ΔΕΘ, λένε από την κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει τις δηλώσεις των γαλάζιων στελεχών υπέρ των αιτημάτων μίας ακόμη εκλογικής ομάδας, που θεωρείται παραδοσιακό κοινό της ΝΔ.

Για αυτό άλλωστε κυβερνητικά στελέχη δεν απέκλεισαν νέες αυξήσεις και για τα Σώματα Ασφαλείας, τις οποίες όμως ξεκαθάρισαν ότι θα αποφασίσει και θα ανακοινώσει κεντρικά ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Για να διασκεδαστούν εντυπώσεις από αρχικές διαρροές ότι η κυβέρνηση υποχωρεί απέναντι στις πιέσεις βουλευτών, κάτι που θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και για άλλες διεκδικήσεις.

Πάντως στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει και η άποψη ότι πρώτα θα πρέπει οι αρμόδιοι υπουργοί (Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Πολιτικής Προστασίας) να εξοικονομήσουν κονδύλια με εξορθολογισμό δαπανών στα υπουργεία τους. Μεταξύ αυτών δηλαδή και ο κ. Κικίλιας, που ζήτησε αυξήσεις και για τα Σώματας Ασφαλείας.

Εξάλλου, το 60% των αυξήσεων για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων προέρχεται από την εξοικονόμηση κονδυλίων του υπουργείου Άμυνας, όπως τόνισε την Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας.

Ήταν μάλιστα πράγματι επιτακτική η ανάγκη να αυξήσεις μισθών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Διότι ήδη παρατηρείται κύμα αποχωρήσεων, ειδικά στο Πολεμικό Ναυτικό, δεδομένου ότι τα στελέχη του είναι περιζήτητα στον ιδιωτικό τομέα όπου προσφέρονται υψηλότερες αμοιβές. Ενώ θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές μένουν κενές, ελλείψει κινήτρων για τους νέους ώστε να προτιμήσουν καριέρα στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν άλλωστε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται εξαγγελία μόνο για ένα μέρος στελεχών του Δημοσίου. Για παράδειγμα, τα ειδικά μισθολογικά κίνητρα που εφαρμόσθηκαν τους προηγούμενους μήνες για την προσέλκυση ιατρών που θα στελεχώσουν «άγονες» θέσεις σε νοσοκομεία στο ΕΣΥ. Καθώς και η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα