Κυριάκος και Άδωνις δεν θέλουν να είναι αντιπρόεδροι του Τζιτζικώστα

Κυριάκος και Άδωνις δεν θέλουν να είναι αντιπρόεδροι του Τζιτζικώστα

Επιτροπή Σοφών από πρώην πρωθυπουργούς, πρώην προέδρους και πρώην υπουργούς εξωτερικών της ΝΔ προτείνει ο Τζιτζικώστας. Αποτυχημένο το μοντέλο των αντιπροέδρων λέει ο Μητσοτάκης. Κατεβαίνω υποψήφιος για να γίνω πρόεδρος της ΝΔ και όχι αντιπρόεδρος του Τζιτζικώστα δήλωσε ο Γεωργιάδης. Η αλλαγή τακτικής του Μεϊμαράκη

Παρά την όποια προσπάθεια των τεσσάρων υποψηφίων να τοποθετηθούν στα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας και να δώσουν το στίγμα της δικής τους αντιπολιτευτικής ατζέντας έναντι της κυβερνητικής πολιτικής, γεγονός παραμένει ότι οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των διεκδικητών της προεδρίας της ΝΔ παραμένουν εγκλωβισμένες στον εσωκομματικό μικρόκοσμο της παράταξης.

Το γεγονός αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επόμενη μέρα της ΝΔ και τη συγκατοίκησή τους κάτω από την ίδια στέγη, καθώς όπως εκτιμούν έμπειρα κομματικά στελέχη, «αυτού του είδους οι αντιπαραθέσεις πυκνώνουν αντί να διώχνουν τα σύννεφα της διάσπασης».

Τελευταίο κρούσμα είναι η διαμάχη που έχει ανοίξει για την αντιπροεδρία της ΝΔ με αφορμή την πρόταση που έριξε μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών του συνεντεύξεων ο Απόστολος Τζιτζικώστας τις προηγούμενες μέρες. Ταυτόχρονα ο Απόστολος Τζιτζικώστας με δηλώσεις του (Σκάι) πρότεινε τη δημιουργία μιας «επιτροπής Σοφών» αποτελούμενη από τους πρώην πρωθυπουργούς, τους πρώην πρόεδρους και τους πρώην  υπουργούς εξωτερικών της ΝΔ προκειμένου όπως είπε αυτή η επιτροπή να έχει «συμβουλευτικό χαρακτήρα» στη χάραξη της στρατηγικής της παράταξης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί να είναι αντιπρόεδρος του κ. Τζιτζικώστα σε περίπτωση εκλογής του τελευταίου στην προεδρία της ΝΔ (Βήμα fm), ενώ επέκρινε σφοδρά τον Απόστολο Τζιτζικώστα ότι «προσχώρησε στην κριτική των αντιπάλων μας» εννοώντας το ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις βολές κατά των πεπραγμένων της κυβέρνησης Σαμαρά.

Χωρίς κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο θεωρούν και στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη την πρόταση Τζιτζικώστα για αντιπροέδρους της ΝΔ από τους ηττημένους της εκλογικής κούρσας καθώς η εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη είναι πως η διοίκηση του κόμματος με «το μοντέλο των αντιπροέδρων της ΝΔ απέτυχε οικτρά». Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «απλός στρατιώτης του κόμματος» αν δεν εκλεγεί πρόεδρος και επανέλαβε ότι η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα ως εξωκοινοβουλευτικού αρχηγού συνιστά «θεσμικό πρόβλημα» και εκτιμώντας ότι «νομοτελειακά θα οδηγήσει τη ΝΔ σε μια κατάσταση διαρχίας» (Βήμα fm). Για την «επιτροπή σοφών» ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιφυλάχθηκε αν και όπως είπε, ο ίδιος αντιλαμβάνεται διαφορετικά την ανανέωση στη ΝΔ.

Σε ότι αφορά το διάλογο μεταξύ των υποψηφίων η πλευρά Μητσοτάκη επιμένει στη διεξαγωγή μιας τηλεμαχίας μεταξύ των τεσσάρων αλλά και μας δημόσιας συζήτησης στην κοινοβουλευτική ομάδα, εκτιμώντας ότι οι προσωπικές αναφορές και τα υπονοούμενα μεταξύ των υποψηφίων βάζουν τη ΝΔ σε κατάσταση εσωστρέφειας.

Από την άλλη μεριά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά τις αντιπαραθέσεις που προκλήθηκαν με τις παρεμβάσεις του στα διαδικαστικά το προηγούμενο διάστημα έχει αλλάξει τακτική, καθώς φαίνεται να εκτιμούν ότι δεν αποδίδουν εσωκομματικά και του αφαιρούν το χαρτί του εγγυητή της ενότητας στο οποίο έχει επενδύσει για την εκλογή του. Πλέον αξιοποιεί το θεσμικό του ρόλο ως υπηρεσιακού προέδρου στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου ως τις 22 Νοεμβρίου, έχει αποφύγει τις ανοιχτές συγκεντρώσεις και την εμφάνισή του ως υποψηφίου προέδρου και κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις με αφορμή την επικαιρότητα, όπως πχ για το προσφυγικό, τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αξιοποιώντας θεσμικά φόρουμ και την ιδιότητά του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα